Pizzaparti! Avagy játék az étellel...

Van egy még gyerekcipőben járó blogjáték, "Egy doboz élete" a neve. Afféle minden hónapban van egy téma, mi készülünk rá, a játék aktuális házigazdája pedig összefoglalja játék végén az általa kitalált témára készített műveket. Ezúttal Livi, a Gyémánt konyha blog írója találta ki a témát, mégpedig az étellel kell játszanunk. Vagyis olyan partikaja ötleteket várt tőlünk, melyek készítésébe be tudjuk vonni a meghívottakat is.

Íme az én ötletem, az expressz pizzaparti. Hogy mitől expressz? Hát attól, hogy ha gondosan előkészítünk mindent, akkor hat személyre annyi idő alatt tudunk személyre szabott pizzákat tálalni, amennyi idő alatt kihozná a futár, ráadásul töredék árból. Mit értek jó előkészítés alatt? A pizzalapokat már egy-két nappal előre megsüthetjük, így a buli estéjén nem lesz minden csupa liszt és ragacs a konyhánkban, no meg csinosan fel is tudunk öltözni a vacsorához.

És akkor lássuk a részleteket:

Válasszuk ki a számunkra tökéletes pizzatésztát. Nekem ezt Gaba receptje jelenti. Tökéletesen vékony, ropogós, igazi olaszországi emlékeket ébresztő tészta.

Hozzávalók:

600 g kenyérliszt (BL-80)
300 ml langyos víz
15 g friss élesztő
1 kk. só
1 tk. cukor

Én a kenyérsütő gépben készítem a tésztát, így nem maszatolom össze az egész konyhát. Alulra megy a víz, a cukor és a só, rá a liszt, végül a tetejére morzsolom az élesztőt.
A gépet dagasztós/kelesztős üzemmódba kapcsolom, és másfél óra múlva készen is van a tökéletes tészta.

A tésztát 6-7 részre osztom, lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom és 250 fokos sütőben kb. egy percig sütöm, ekkor megfordítom és a másik fele is kap egy percet, az éppen megsült (a lényeg,hogy már ne ragadjon) lapokat rácson kihűtöm. Ez nagyjából 20-30 perc alatt meg is van. Folpackba csomagolom és félreteszem a buliig.


A vendégség kezdetekor kérjünk meg egy-két segítőkész barátot, hogy segítsenek előkészíteni a feltéteket. Osszuk ki a feladatokat, legyen aki sajtot reszel, aki paradicsomot mos és szeletel stb.

Osszuk ki a hűtő tartalma alapján összeállított egyedi étlapot. Kérjük meg a vendégeket, hogy írják rá a nevüket és jelöljék be, mit kérnek a pizzájukra.


A sütőt ismét melegítsük fel 230-250 fokra, a visszakapott cetlik alapján pakoljuk meg az elősütött pizzalapokat, majd toljuk be a pizzát 5-7 percre a sütőbe.

Míg az egyik pizza sül, készíthetjük is a következőt. A kész pizzákat tegyük tányérra, a többit pedig bízzuk a barátainkra. Készítsük ki nekik a pizzavágót, kérjünk meg valakit, hogy segítsen felszolgálni, másvalakit, hogy gondoskodjon a italokról, így összeáll egy kis házi pizzéria. Közben pedig hangulatos zene szól, jókedv és kacagás, kell ennél több? :-)


Ha támadt hasonló ötletetek, osszátok meg Livivel, a határidőt meghosszabbította!



Megjegyzések

  1. Szuper ötlet! A pizzát mindenki imádja. Ki fogom probálni a jól bevált receptedet. :)

    VálaszTörlés
  2. Remek ötlet! Legalább nem nekem kell melózni egész este ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ráadásul nem lesz csupa liszt a ruhád meg ilyenek.

      Törlés
  3. ez a lefagyasztós dolog nagyon szuper, nem is ismertem :) és teljesen igazad van, a házi pizza sokkal jobb, és töredékáron ki lehet hozni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk ha nem hetekkel előre dolgozol, nem kell fagyasztani, én sem tettem. Egy hétig is vígan elvan a konyhapulton jól becsomagolva. Éljen az otthoni pizza! :-)

      Törlés
  4. Én is sokat sütöttem egy időben, most kedvet kaptam ismét, köszi!:)

    VálaszTörlés
  5. Próbáljátok ki, nagyon kíváncsi vagyok, Nektek hogy jön be!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések