2015. május 28., csütörtök

Tortakészítés lépésről lépésre - Russell Hobbs konyhai tippek

Néhány hónapja készítettem a Kifőztükbe egy összefoglalót, hogyan készül nálam egy torta lépésről lépésre. Ehhez segítségül kaptam egy Russell Hobbs Aura tálas mixert, amivel nagyon meg vagyok elégedve, gyönyörű habot ver, erős gép. Van egy kisebb RH robotgépem is, azt is imádom, elnyűttem már egy pár márkát, eddig ez lett a kedvencem.

De akkor jöjjön a lényeg, így készül egy alap vaníliás torta. Ha megnéztek a blogon a többi tortareceptet, láthatjátok, hogy ez az alap, ezt szoktam variálni.


Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához):

hozzávalók a piskótához (két darab 18 cm-es tortakarikában készítve):

6 tojás
15 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 dkg őrölt mandula

hozzávalók a krémhez:

50 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín (30%-os zsírtartalmú) 
1 rúd vanília
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
hozzávalók a habcsókhoz:

1 tojásfehérje (kb. 3,5 dkg súlyú)
3,5 dkg cukor
3,5 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
ételfesték

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékhez adjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Villával elhabarjuk a tojássárgájákat, a fehérjehabba forgatjuk. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát két sütőpapírral bélelt aljú tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. 








A hideg tejszínt 2 evőkanál porcukorral lassú fokozaton elkezdjük felverni. Folyamatosan fokozzuk a sebességet, amint kezd tartása lenni a habnak. Addig folytatjuk a keverést, amíg kemény habot kapunk. A krémsajtot kikeverjük a vanília kikapart magjaival és a maradék porcukorral. Tovább ízesíthetjük reszelt citrushéjjal, kakaóval, fűszerekkel is. A krémet fellazítjuk egy kevés tejszínhabbal, ilyenkor még akár robotgéppel is dolgozhatunk. A többi tejszínt óvatosan beleforgatjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.



 A kihűlt piskótákat körülvágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikákat, és lehúzzuk a sütőpapírt. Hosszában félbevágjuk recés késsel a lapokat. Az egyik tortaformát megtisztítjuk, aláteszünk egy tortakartont vagy tányért. Az aljába teszünk egy piskótalapot. A krémet négy részre osztjuk, a negyedét egyenletesen eloszlatjuk a legalsó lapon. Tovább rétegezzük a lapokat és a krémet. A legfelső lap legyen teljesen sima, hogy a tortánk teteje is egyenletes legyen. Vékonyan kenünk rá még a vaníliakrémből. 2-3 órára hűtőbe tesszük.

 Amíg összeáll a torta, megsütjük a minihabcsókokat a tetejére. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd folyamatos keverés mellett, több részletben hozzászórjuk a cukrot. Kemény habbá verjük robotgéppel. A tojáshabba szitáljuk a keményítős porcukrot, spatulával összeforgatjuk. Több részre szétszedhetjük, és megszínezhetjük egy kevés gélállagú ételfestékkel. Nyomózsákba szedjük a habot, sütőpapírral bélelt tepsire apró csókokat nyomunk. 100 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megszárítjuk, majd hagyjuk még a sütőben kihűlni.





A tortáról nagyon óvatosan leválasztjuk a formát, egy nagy késsel körülkenjük a maradék krémmel. Tálalás előtt megszórjuk kevés szórócukorral és a habcsókokkal.  



Gesztenyés sütinyalókák

Az unokahúgom szülinapjára készült ez a kis csokor cuki sütinyalóka. Természetesen az összes létező rózsaszín papír szívószálamat bevetettem.

Összedobni gyerekjáték, a lurkók pedig megőrülnek érte. Naná, hogy volt mellé egy csinos rózsaszín torta is, de erről talán később.

A recept megjelent a júniusi Kifőztükben is.

Menő szívószálakat és miegymást az Eztettem boltban lehet kapni, nézzetek be!


Hozzávalók 20 darabhoz:

75 g vajas keksz
150 g maroni fehérarany gesztenyepüré
200 g fehér csokoládé
papír szívószálak vagy nyalókapálcák
színes szórócukor (elhagyható)

A kekszet megdaráljuk, összegyúrjuk a gesztenyepürével. Golyókat formázunk, felhasználásig hűtőbe tesszük. A fehér csokoládé kétharmad részét felolvasztjuk (vízgőz felett vagy mikróban), majd belekeverjük a maradékot. A szívószálak vagy pálcikák végét az olvasztott csokoládéba mártjuk, rászúrjuk a golyókat, és megmártjuk az egészet. Megszórhatjuk szórócukorral, és hagyjuk megszilárdulni.

További sütinyalókák: oreo keksszel ITT, pilóta keksszel ITT.

2015. május 22., péntek

Kókusztejes chiapuding

Chiapuding a változatosság kedvéért, inkább natúr változatban. Mandulával és gránátalmával (bár már kifutottunk a szezonból) isteni.

A recept megjelent a tavaly decemberi Kifőztükben is.



Hozzávalók:

50 g chiamag
4 dl kókusztej (2 dl cocomas kókuszkrém + 2 dl víz)
1 evőkanál nyírfacukor vagy méz
1 gránátalma
30 g mandula


A chiamagra öntjük a kókusztejet, édesítjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a gránátalma kiütögetett magjaival és durvára vágott manduladarabokkal rétegezve tálaljuk.

2015. május 15., péntek

Epres muffin

Tavaly szeptemberi, valójában isteni, édes szamócával készült muffin, de oda se neki, apróbb szemű eperrel ugyanolyan jó lesz.

A recept megjelent a májusi Kifőztükben is.

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!


Hozzávalók (6 darabhoz):

100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
50 g cukor
100 g puha vaj
2 tojás
100 g eper
1 kezeletlen citrom héja

A tojásokat kikeverjük a cukorral, a puha vajjal és a finomra reszelt citromhéjjal. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, hozzáadjuk a feldarabolt epret, és néhány mozdulattal összeforgatjuk. A papírkapszlikat 2/3-ig töltjük a masszával, és 170 fokra előmelegített sütőben 17-18 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

2015. május 11., hétfő

Fasírtgolyók

Villámgyors kis fasírtgolyók, amiket nyugodtan fagyaszthatunk is, ha elkészültek. Nagyszerű bulikaja, de szendvicsbe, kiránduláshoz vagy piknikhez is szuper.

Megjelent a Kifőztükben is.

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!


Hozzávalók:

500 g darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés)
2 tojás
2 zsemle
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

A késes robotgépben megdarált zsemléket a darált húshoz adjuk, fűszerezzük, jól összedolgozzuk. Hozzáütjük a tojásokat, beletesszük a nagyon finomra aprított hagymát és az összezúzott fokhagymát. Kézzel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, korrigálhatjuk egy kis zsemlemorzsával. (Akkor lesz a legjobb az állaga, ha néhány órára hűtőbe tesszük.)

Enyhén nedves kézzel kis golyókat formázunk, meghempergetjük kevés zsemlemorzsában, forró olajban néhány perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük. 

A nyers masszát én nem kóstolom meg, de ha kisütünk az elején egyet-kettőt, kóstoljuk meg, és akkor még tudjuk sózni.