2014. március 31., hétfő

Közös recept: nizzai saláta

Tehát ugye arról van szó, hogy időről-időre együtt főzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tarka Bárkáról. Az akcióról részletesebben az előző, leveses bejegyzésben olvashattok.

Túl vagyunk a levesen, most a salátán a sor. A nizzai saláta hallatán egyből beugrott a katonás rendbe sorakozó, salátaágyon fekvő mindenfélék sokasága. Ilyet nem tudtam produkálni, inkább egy színes egyveleg lett, ami tartalmaz eredetileg nem odavaló összetevőket is.

A saláta készítése során szomorú tapasztalatokra tettem szert. Bocsánat, nem a készítéssel vannak a gondok, az pofon egyszerű, de a beszerzés itt sem könnyű. Tonhalból csak a konzerv jöhetett szóba, erre számítottam is. De hogy még ez sem olyan egyszerű küldetés, arra nem. A zöld hüvelyű ceruzabab nyáron nem gond, hiszen kedvenc bácsim a piacon árul. De nehogy azt higgyük, hogy a szomszédos sparban bárkinek is eszébe jut, hogy legyen mondjuk olyan, amit nem daraboltak fel. Ilyenkor lehangol kicsit a magyar valóság, pedig még szerencsés vagyok, hogy Budapesten élek. De itt is rengeteget kell utazni egy-egy mondjuk nem szokványos alapanyagért.

No de csak pozitívan, következzék a nizzai saláta az én elgondolásomban:

 - Illetve, még egy apócska megjegyzés. Ezt a posztot Beának szeretném ajánlani, a Dizájnmenza blog írójának, aki úgy tűnik elköszön a blogolástól. Hiányozni fog a tehetsége! Tőle szereztem be a hétvégén néhány nagyon szerethető kiegészítőt, amikért igazán hálás vagyok neki. -


Hozzávalók egy kiadós adaghoz:

2 marék vegyes saláta
2 tojás
1 doboz tonhal konzerv (én 80 g-os spar saját márkásat használtam olívaolajban eltéve)
1-1 szelet zöld és piros kaliforniai paprika
1 paradicsom
2 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g fagyasztott zöldbab
3 kisebb burgonya
1 marék fekete olajbogyó
olívaolaj, só, bors, citrom 

A burgonyát alaposan megmosom, sós vízben puhára főzöm 15-20 perc alatt. Közben a fagyasztott zöldbabot sós, forrásban lévő vízbe öntöm, újraforrástól számítva 5-6 percig főzöm, így nem fő szét, még kicsit roppanós marad. Leszűröm, leöblítem hideg vízzel. A tojásokat is megfőzöm, forrástól számítva 6 percig hagyom főni, hideg vízbe áztatom, megtisztítom, felszeletelem.

Ameddig főnek a hozzávalók, vékonyra szeletelem a mogyoróhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Serpenyőben olívaolajat hevítek, a fokhagymát az erre kitalált alkalmatosságból az olajba nyomom. Mehet rá a hagyma, a paprika, a megfőtt zöldbab és a megtisztított, felkockázott burgonya is. Alaposan sózom, borsozom, néhány perc alatt átsütögetem.

Egy rész citromléből, két rész olívaolajból, sóból és borsból öntetet keverek.

A serpenyőből a salátaágyra borítom a dolgokat, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot is, meglocsolom az öntettel. A tonhalat rátördelem a tetejére, jöhetnek a tojásszeletek és az olajbogyók is.



Kész, ennyi az én verzióm, jöhetnek a többiek remekművei:

Éci, az eztettem gasztrobirodalom megalkotója így készíti - recept ITT:


Coffeinmentes Anikó pedig így (hasonlóan gondolkodunk :)) - recept ITT:


Gaba, a Tarka Bárkáról ilyennek képzeli - recept ITT:



Lányok, jó kör volt, köszönet érte! Folytatása következik!

2014. március 28., péntek

Sáfrányos rizsfagylalt a VKF! 62. fordulójára

Éci volt olyan kedves, és átvette tőlem a VKF! stafétáját. Így aztán a "világhírű eztettem-menzán" kihirdetésre került a téma. Főzzünk rizst, mert egész Ázsia mégsem tévedhet. - Óriási ez a mondat, imádom. :)

No kérem, volt ötletem, nem is egy, de be kell látnom, hogy az időm és energiám korlátozva van, így egyszerűsítettem az eredet elképzelésemet.

Tehát, adott a fagyi, ami nélkül ugye én létezni sem tudok. Adott továbbá a rizs. Ha rizs, akkor sáfrány. A sáfrányos rizsfagyi pedig kíván némi keleties töménységet, így került bele mazsola, datolya, narancsvirág mézben eltett pisztácia, ami valódi luxuscikk (ajánlom pl. ajándéknak, megvásárolható ITT, komolyan mondom, elképesztően jó dolog).

Hogy miért nem néz ki fagyinak a dolog? Hát mert türelmetlen voltam, és nem volt elég hideg a fagyialapom, újrafotózni meg persze lusta vagyok. :)

Éci, fogadd tőlem sok szeretettel ezt a fagyit.


Hozzávalók:

500 ml teljes tej
300 ml zsíros tejszín
150 g kerek szemű rizs
egy rúd vanília
100 g cukor
egy nagy csipet sáfrány
20 g vaj

egy marék aprított datolya, mazsola, mézes pisztácia

A tejet, a tejszínt, a rizst, a vanília kikapart magjait és háját, valamint a pici vízbe áztatott sáfrányt felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.

A tejberizst lehűtöm, botmixerrel nagyjából pépesítsem, hogy krémes legyen, de azért maradjanak benne rizsdarabok. Belekeverem az aszalványokat és a pisztáciát.

Végül a fagyigép gondjaira bízom 30 percre a jól lehűtött (!) alapot. 



2014. március 24., hétfő

Reggeli gyümölcsjoghurt

Mostanában gyakran kerül reggeliként az asztalra. Kiadós, finom és még egészséges is!

Recept a Kifőztük márciusi számában is!


Hozzávalók (2 adaghoz):
3 dl görög joghurt
2 evőkanál méz
1/8 rúd vanília kikapart magjai
4 evőkanál zabpehely
tetszés szerinti gyümölcsök és magvak
A joghurtot simára keverjük a mézzel és a vaníliával. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a zabpelyhet. Poharakba rétegezzük a gyümölcsöt, a zabpelyhet, a joghurtot és a magvakat.

2014. március 17., hétfő

Közös recept: Sáfrányos burgonyakrémleves sült garnélafalatokkal

A közös recept négyünk (Coffeinmentes, Eztettem, Katucikonyha, Tarkabárka) projektje: egy általános receptcímből kiindulva mindenki a saját elképzelése szerint főzi meg az adott ételt (négyet 2 hónap alatt).

Nem pakoltunk különösebb ideológiát a dolog mögé, kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki a többiek ugyanabból.

Az érdekessége a kis tervünknek abból adódik, hogy mindegyikünknek van valamilyen főzési stílusa, ami valószínűleg teljesen különböző ételeket fog eredményezni, amelyekből ki-ki szabadon választhat, saját ízlése szerint.

Az első témát ki mástól kaphattuk volna, mint Gabától, aki a tengeri herkentyűk avatott mestere. A téma: fűszeres-zöldséges garnéla leves.

A kihívás nagy volt, nem szoktam garnélát készíteni, de most már szokok, mert sikere volt. Én maradtam a tőlem megszokott krémleveses stílusban, ezzel nagyon mellényúlni nem lehet. No kérem, az van, hogy a sáfrány a krumplival is csodát tud művelni. Átjárja a finom aroma az egész levest, amit kiegészít a jó fokhagymás garnéla. Egy szabály van: frissen fogyasszuk!


Hozzávalók (4 személyre):

1 kg burgonya
2 fej mogyoróhagyma
6 duci gerezd fokhagyma
200 ml zsíros tejszín 
1 póréhagyma
250 g garnéla (nálam jobb híján fagyasztott)
víz / alaplé
1 dl fehérbor
egy nagy csipet sáfrány
olívaolaj, vaj
só, bors, citrom

A mogyoróhagymát és 4 gerezd fokhagymát megpucolok, felaprítok. Olívaolajat hevítek egy fazékban, megfuttatom rajta a hagymát. A megtisztított burgonyát feldarabolom, a hagymára dobom, megsütögetem, majd felöntöm annyi vízzel vagy alaplével, hogy bőven ellepje. Sózom, borsozom és hozzáadom a sáfrányt is, puhára főzöm a burgonyát.

Ha a krumpli megfőtt, facsarok rá néhány csepp citromlevet, felöntöm a tejszínnel, újraforralom. Leveszem a tűzről és simára turmixolom.

A póréhagymát hosszában felhasítom, jó alaposan megmosom, feldarabolom. Egy nagy serpenyőben egy evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat felforrósítok. Rádobom a maradék zúzott fokhagymát és a pórét, közepes lángon néhány percig sütögetem, felöntöm a fehérborral, elpárologtatom az alkoholt. Ekkor jöhet rá a felengedett, átmosott, megtörölt rák. Mindkét oldalát másfél percig sütögetem, közben sózom, borsozom.

A levest a rákkal, citromszeletekkel és jó fokhagymás pirítóssal tálalom.

És akkor a többiek csudalevesei: 

Anikó (Coffeinmentes) sült paprikás, füstölt fokhagymás garnéla levese


Éci (eztettem) laksája:


Gaba (Tarka bárka) kecskesajtos-zöldséges csípős garnélalevese buggyantott tojással:


Köszönöm Lányok a játékot, alig várom a többi fordulót is!

2014. március 14., péntek

Gesztenyés cupcake

Imáááááádok cupcake-et gyártani. De tényleg, nem sok elbűvölőbb süti van egy csinosan felöltöztetett muffinnál. Megkapja a gyönyörű kis ruháját, a kalapját, végül néhány csinos kandírozott orgonát is kapott. Igen, baromi giccses, de néha én is megengedek egy kis túlcsorduló szivárványpóni-illatú Barbie fílinget... És azt még nem is mondtam, hogy ennél gesztenyésebbet nem is kívánhatnánk...

Recept a Kifőztük márciusi számában is!

Virtuális gyógysüti ez az én drága Gesztenye barátnőmnek!

 

Hozzávalók (10 darabhoz):
a muffinokhoz:

100 g vaj
125 g gesztenyemassza
2 tojás
100 g nádcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál rum
100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
25 g süthető csokoládélencse

a krémhez:

125 g gesztenyemassza
125 g mascarpone
30 g porcukor
1 teáskanál rum
1 kezeletlen narancs héja

A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, addig forraljuk, amíg megbarnul és mogyoróillatú lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, teaszűrőn leszűrjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a gesztenyemasszát, a vaníliát és a rumot, simára turmixoljuk. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük benne a csokoládédarabkákat. A papírkapszlikat félig töltjük a masszával, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a tészta, robotgéppel simára keverjük a gesztenyemasszát a krémsajttal, a porcukorral, a rummal és a narancshéjjal. Felhasználásig hűtőbe tesszük a krémet. Csillagcsövű habzsákba töltjük a krémet, a muffinok tetejére nyomjuk.

2014. március 11., kedd

Sáfrányos trüffel

Nem most készült ez a trüffel sem, egészen pontosan tavaly május óta pihen a piszkozatok között. Viszont nem akartam annyiban hagyni, hiszen az egyik kedvenc ízpárosításomról van szó, mivel még annak idején Vianne ismertetett meg. Az ő sáfrány-gyömbér bonbonja ihlette ezt a trüffelt.


Hozzávalók:

50 ml zsíros tejszín
20 g golden syrup / méz
0,02 g sáfrány
150 g fehér csokoládé
10 g puha vaj

300 g étcsokoládé
3 g porított kakaóvaj
6-7 evőkanál cukrozatlan kakaópor és egy evőkanál őrölt gyömbér

A tejszínt, a sáfrányt és a szirupot / mézet összeforralom. Félreteszem és hagyom visszahűlni kb. 40 fokosra. Közben megolvasztom a fehér csokoládét. A tejszínes keveréket 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverem. Hozzáadom a puha vajat és egy botmixer alacsonyabb fokozatával átkeverem. Néhány órára félreteszem szilárdulni.

A krémet habzsákba töltöm és egy sütőpapírral bélelt tálcára aprócska halmokat adagolok belőle. ezeket hűtőbe teszem 6-12 órára, amíg jól leválaszthatóvá válnak a papírról.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig. Mártóvilla segítségével becsokizom a trüffeleket, majd átpottyantom a kakaóba. Nagyjából minden ötödiknél megállok, meghempergetem a gyömbéres kakaóban a trüffeleket, átdobom őket egy fém teaszűrőbe (a kezünkre érdemes gumikesztyűt húzni) és leszitálom a felesleges kakaóport róla. Ettől kapják meg a helyes kis ráncos felszínüket.

Sütőpapíron hagyom megszilárdulni a csokoládéburkot. A mártogatás közben folyamatosan ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, ha szükséges keverjük át vízgőz fölött, hogy megtartsuk a 31-32 fokos hőmérsékletét.

2014. március 10., hétfő

Almás-zelleres saláta

Könnyű hétköznapi ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk egy kis maradék sült húsból, kis kiegészítéssel. A szárzeller és az alma igazán jó barátok, a hús és a sajt pedig tartalmassá teszi az ételt. Az öntet pedig kötelező hozzá!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.



Hozzávalók:

3 szál szárzeller
1 alma
100 g mozzarella
2 teáskanál olíva-/pisztáciaolaj
1 teáskanál citromlé
só, bors
maradék sült hús
néhány szem pisztácia
 
Az almát megtisztítjuk, a szárzeller külső héját lehúzzuk, felszeleteljük őket. A sajtot felkarikázzuk. Az olajat és a citromlevet összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a borsot, megforgatjuk benne a salátánkat. Tálaláskor sült húst és pisztáciát szórunk a tetejére.

2014. március 3., hétfő

Citromos-mákos tündértorták

Bevallom, cupcake függő vagyok. Nem is annyira enni, mint készíteni szeretem. Egyszerűen elvarázsol, ahogy egy egyszerű muffinból és egy egyszerű krémből ilyen helyes minitorták lesznek.

A másik, amit imádok, a citrom-mák páros. Ha sikerül levadászni hozzá némi Meyer citromot, tessék azzal csinálni!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.

A csodaszép tortatálért pedig köszönet a Skandi Trendnek


Hozzávalók (6 darabhoz):

100 g vaj
2 tojás
50 g cukor
75 g liszt
25 g őrölt mandula
25 g mák
1 teáskanál sütőpor
1 citrom

a krémhez:

250 g mascarpone
125 g porcukor


A vajat megolvasztjuk, simára keverjük a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héjának felét és a száraz hozzávalókat is beleforgatjuk. Kiadagoljuk a masszát a papírkapszlikba. 170 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.

 Közben kikeverjük a krémsajtot a porcukorral, a maradék citromhéjjal és néhány csepp citromlével, lehűtjük a a krémet.

A kihűlt muffinok tetejét egyenesre vágjuk, habzsákból rányomjuk a krémet.