2014. szeptember 10., szerda

Túró rudi torta

Néha bajban vagyok a családdal. Én vagyok az ügyeletes tortafelelős minden ünnepen, de az apróságok egy része nem szereti a nagyon csokoládés tortákat, másik része a gyümölcsöset. De egy dolog egészen biztos: a túró rudit mindenki szereti! Akkor legyen egy ilyen torta. És bejött, mindenkinek, huhh...


Aki nézegeti a blogomat, már tudja, hogy jobban szeretem a magasabb, kisebb átmérőjű tortákat. Éppen ezért két kisebb piskótát szoktam sütni, ebbe kerül rengeteg töltelék. Ha valaki egyben szeretné letudni a tortasütést, akkor nyugodtan megsütheti ugyanezt a mennyiséget egy 24 cm-es tortaformában!

Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy bio tojás
150 g nádcukor
60 g (tönköly fehér) liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

500 g túró
500 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
150-200 g porcukor
1 rúd vanília
(citromhéj ízlés szerint, de el is hagyható)

Hozzávalók a csokimázhoz:

100 g étcsokoládé
50 g vaj

néhány túró guru vagy más kedvenc


Először a krémet készítem el. A hideg tejszínt egy kancsóban kemény habbá verem (ha nem agyunk biztosak a dolgunkban, használhatunk hozzá fél csomag zselatin fixet).

A túrót, a krémsajtot, a porcukrot, a vanília kikapart magjait és a citromhéjat (ha használunk) simára keverem a robotgéppel, majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt. 

A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze.

Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.

A kihűlt piskótákat félbe vágom (ha egy nagyot sütünk, 3-4 részbe vágjuk). A megtisztított tortaformába teszem az egyik lapot, rákenem a krém negyedét, és így tovább a többivel. A felső réteg a piskóta alja legyen, mert az a legszebb lap. Így, a formával beteszem a tortát minimum 2-3 órára a hűtőbe, Ezután leválasztom óvatosan a tortagyűrűt, és bekenem kívülről is a tortát a maradék krémmel. Ameddig megolvasztom a csokit, visszadugom a hűtőbe.

A csokit és a vajat vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztom. Simára keverem, a tortára locsolom. Végül jöhet rá egy-két bolti kedvenc.



8 megjegyzés:

  1. Csodás! Tudja a családod hogy kire kell bízni a torta elkészítését!:-)) Nagyon tetszik finom lehet a krémje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én piskótát is imádom. :)))

      Törlés
  2. Katuci, az lenne a kérdésem, hogy a krém elég masszív zselatin nélkül? mert szállítanom kell a tortát, egy kb. 1,5 órás utat ki kell bírnia. Ha kellőképp behűtöm jó lesz, vagy inkább támogassam meg a biytonság kedvéért egy kis zselatinnal? nagyon köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió! Igen, rendszeresen sütök, és utazik is sokat utána. A lényeg, hogy a lidlös mascarponéval készítsd, az sűrűbb, mint pl az aldis. És rendesen ki kell hűteni a formába visszatöltve. Soha nem teszek hozzá fixálót én sem. A tejszínhab is igazából azért van benne, hogy lazítsa. Ha gondolod, azzal kísérletezhetsz, hogy picit kevesebbet teszel hozzá a végén, de szerintem kell bele ennyi. :)

      Törlés
    2. Köszi, én is mindig a lidlös mascarponét használom, ezt viszont most laktózmentesre kell csinálnom, úgyhogy mindenből LM kell, amiben viszont nem igen van tapasztalatom...Van esetleg ötleted melyik márka jó?

      Törlés
    3. Ahha, akkor más a helyzet, mert lm mascarponét viszont még nem láttam. Én Mizo lm termékeket használok sokszor, mert nekem is szoktak vele gondjaim lenni, főleg a harmadik gyerkőc óta. Ezeket nagyon szeretem, a túró is jó belőle, tejszínből az aldiban láttam talán. Viszont a krémsajtot akkor érdemes lehet kiváltani mégis egy kis zselatinnal. Mondjuk én akkor fixet szotam használni.

      Törlés