2012. május 30., szerda

Nigella mennyei cseresznyés sajttortája

Semmi kétség, a Mennyországban bizonyosan ezt kapják minden nap uzsonnára. Itt a cseresznyeszezon lassan, halmozzatok a tetejére néhány marék friss cserkót, vagy készítsetek egy gyors lekvárt, végszükség esetén bontsatok fel egy üveg jó minőségű dzsemet. Én ehhez az adaghoz a fagyasztóban megbúvó utolsó tasak cseresznyémet áldoztam fel.


Hozzávalók egy 20 cm-es kapcsos tortaformához:

125 g vajas keksz
75 g puha vaj
300 g krémsajt
60 g porcukor
1 tk. vanília-kivonat
fél tk. citromlé
250 ml 30%-os zsírtartalmú tejszín
300 g cseresznye, 100 g cukor, 1/3 cs. dzsemfix szuper

A kekszet késes robotgépbe teszem, morzsássá őrölöm, hozzáadom a puha vajat, addig kevertetem tovább a géppel, míg nagyjából összenyomható tésztát kapok. A tésztát a tortaforma aljába nyomkodom, a széleken kicsit felhúzom, hogy legyen egy kis pereme a tortalapnak.

A tejszínt felverem, óvatosan, ki ne csapódjon! A krémsajtot, a porcukrot, a citromlevet és a vanília-kivonatot robotgéppel összekeverem. A tejszínt óvatosan a krémhez forgatom, több részletben, majd a kész krémet a kekszes alapra szedem, egyenletesen eloszlatom. Hűtőbe teszem a tortaformát néhány órára, míg megdermed minden része.

Közben elkészítem a cseresznyelekvárt. A kimagozott cseresznyét, a cukrot és a dzsemfixet összekeverem egy lábasban, felforralom, 3 percig hagyom forrni, majd egy tálba szedem, hogy kihűljön.

Az elkészült sajttortát kiveszem a hűtőből, leválasztom róla a formát, rákanalazom a lekvárt és a család nagy örömére rögtön nekiesünk.


Ha ellenállhatatlan késztetést éreztek, hogy azonnal elkészítsétek, ne fogjátok vissza magatokat, Nigellától csak jó recepteket kapunk!

Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké (Szukits Könyvkiadó, 2007)

A KORASZÜLÖTT MENTŐK JAVÁRA RENDEZETT JÓTÉKONYSÁGI LICIT PÉNTEK ÉJFÉLIG TART MÉG, LICITÁLNI ITT TUDTOK!

2012. május 28., hétfő

Indul a licit, gyűjtsünk minél többet a szegedi koraszülött mentőknek!


Ahogy már korábban jeleztem, idén is elindítjuk a jótékonysági árveréseket a szegedi koraszülött mentőknek. A tavalyi gyűjtés során 161 000 Ft gyűlt össze nekik, aminek nagyon örültek. Szerintem nincs olyan ember, aki ha meglát egy ilyen koraszülött mentőt, ne összeszorult szívvel gondolna a benne lévő picúrra. Tegyünk meg mindent, hogy minél több apróságon segíthessenek!


A gyűjtés ideje:

2012. május 28. 08:00 - június 1. 24:00


Íme az általam felajánlott finomságok:

1. Egy nyolc szeletes áfonyás rizstorta Zila formában készítve:


Kikiáltási ár: 1 500 Ft

(A tortát személyesen tudom átadni Budapesten / Bp. környékén vagy Szentesen.)

2. Egy nagy doboz általam készített bonbon:



Kikiáltási ár: 2 000 Ft


Licitálni a bejegyzés után megjegyzéseknél tudtok. A megjegyzésben adjátok meg a neveteket, hogy melyik felajánlott finomságra pályáztok és a felajánlott összeget. A legmagasabb összeget ajánló nyeri majd a licitet.

A gyűjtés facebook oldalát ITT találjátok, melyről a további 30 felajánló blogger is elérhető.

Nagyon köszönjük előre is a felajánlásokat!

2012. május 25., péntek

Körtés-kecskesajtos saláta

A Kifőztük magazin májusi számába készítettem ezt a gyors körtesalátát.
A ruccola és a rózsabors erőteljes íze remekül ellensúlyozza a körte édességét, mindezekhez pedig gyengéden odasimul a kecskesajt és a dió. Ha elkészítitek, mindenképp úgy fogyasszátok, hogy mindenből jusson egy kicsi a villára.


Hozzávalók:

2 körte
50 g ruccola
egy marék dió
50 g kecskesajt
olívaolaj vagy dióolaj
ízlés szerint egyéb kemény sajt
só, rózsabors

A megtisztított körtékbe egy-egy fél diót rakunk, ráhalmozzuk a kecskesajtot, meggrillezzük. A körték mellé dobjuk a maradék diót, hogy megpiruljon. A ruccolát tányérra halmozzuk, megsózzuk , meglocsoljuk egy kicsi olajjal és némi reszelt kemény sajtot szórunk rá. Ráhelyezzük a grillezett kecskesajtos körtét és a megpirult diódarabkákat.

2012. május 23., szerda

Gyűjtés a Szegedi Koraszülött Mentő javára, hamarosan indul a licit!


Szeretnénk elindítani a 2. online gyűjtést a Szegedi Koraszülött Mentő javára.

A tavalyi gyűjtéshez 18 blog és 2 magánszemély csatlakozott.

Az egyhetes licitálás eredményeként 161 000 Ft-ot tudtunk átutalni az alapítvány számlájára.

A gyűjtés ideje:

2012. május 28 - június 1.


Az általam felajánlott dolgokra majd itt, a blogon tudtok licitálni, hogy mire, az még egy kicsit legyen titok. :-)

2012. május 22., kedd

Gyömbéres-mákos eperdzsem

Ez nem az a lekvár amiből tucatszám teszek el, de azért néha érdemes egy kicsit szabadjára engedni a fantáziánkat.


Hozzávalók:

1000 g tisztított eper
50 g mák
175 g kristálycukor
175 g finomítatlan nádcukor
25 g 3:1 dzsemfix
2 tk. őrölt gyömbér
2 narancs lereszelt héja


Az epreket vágjuk nagyobb darabokra és nagyjából pépesítsük egy botmixerrel vagy kézzel. Tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a mákot, a narancshéjat, a gyömbért és a két evőkanál kristálycukorral elkevert dzsemfixet. Állandó keverés mellett forraljuk fel, adjuk hozzá a maradék kristály- és nádcukrot. Forraljuk fel ismét, főzzük egy-két percig, majd adagoljuk a kész dzsemet sterilizált üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre 5 percre.


Nektek milyen ötletetek van az eper mellé?

2012. május 21., hétfő

Maracujás eperdzsem

A passiógyümölcs (maracuja) amolyan természetes ízfokozó, hihetetlen intenzitást tud adni bármelyik másik gyümölcsnek. Az eper is nagyon szereti!


Hozzávalók:

800 g tisztított eper
300 g maracujalé (lehet fagyasztott is)
400 g cukor
25 g 3:1 dzsemfix
1 rúd vanília

Az epreket vágjuk kisebb-nagyobb darabokra. A maracuja kikapart magjait turmixoljuk össze, szűrjük le (néhányat meghagyhatunk egyben). A gyümölcshúst keverjük össze a vanília kikapart magjaival és a két evőkanál cukorral elkevert dzsemfixszel. A keveréket állandó keverés mellett forraljuk fel, majd adjuk hozzá a maradék cukrot. Újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd adagoljuk sterilizált üvegekbe, zárjuk le, végezetül fordítsuk fejre öt percre.

2012. május 20., vasárnap

Ibolyás cseresznyelekvár

Rajongok az ibolyáért. Az egyik leggyönyörűségesebb kis virág, ráadásul anyukám kertjében rengeteg van. Még az utolsó pillanatban sikerült megszedni a termést és két üveg cseresznyelekvárt ízesítettem vele. Tudom, nem egyszerre terem a cseresznye és virágzik az ibolya, de még volt egy nagy zacskó ropogós cseresznye a fagyasztóban. Frissen nem volt erős ibolya íze, de remélem a várakozás meghozza majd az eredményét és a lekvárban lévő cukor kihozza az ibolya finom aromáját.


Hozzávalók (kb. 8 dl lekvárhoz):

600 g kimagozott cseresznye
2 nagy maréknyi ibolyavirág (csak a virág feje)
200 g cukor
1/2 csomag 2:1 dzsemfix

A cseresznyét a virágokkal összeturmixolom. A dzsemfixet elkeverem két evőkanál cukorban, a cseresznyéhez adom, felforralom. Mikor felforr, hozzáadom a maradék cukrot, újraforrástól számítva 3 percig főzöm. A kész lekvárt sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom és 5-10 percre fejre állítom.

2012. május 17., csütörtök

Hagymás-burgonyás tojáslepény

Nem olasz frittata, nem is spanyol tortilla, hanem egyszerűen csak összedobós lepény. Ugyancsak a kapkodós hétköznapokra ajánlom, amikor nem akarunk 30 percnél többet bajlódni az étellel. Ráadásul 3-5 hozzávalóból laktató ebéd vagy vacsora kerül az asztalra.


Hozzávalók egy 30 cm-es piteformához:

7 db közepes méretű burgonya (lehet újkrumpli vagy akár lila burgonya is)
7 db tojás
2 szál újhagyma
fél csokor medvehagyma (mivel már nincs szezonja, elhagyható vagy cserélhetjük metélő fokhagymára is)
100-150 g reszelt kecskesajt
só, bors és némi vaj

A burgonyákat megtisztítom, előfőzöm. Mikor már kezdenek puhulni, leveszem a tűzről, leszűröm róla a forró vizet és vékony szeletekre karikázom. A feltört tojásokat elhabarom sóval, borssal, belekarikázom az újhagymát és a medvehagymát, belereszelem a kecskesajtot. A krumpliszeleteket is megsózom és beleforgatom a tojásba. A piteformát kivajazom, beleöntöm a tojásos burgonyát, elegyengetem. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.


Tipp: a medvehagymát cseréljük nyugodtan spenótra, ruccolára, spárgára vagy ami csak jól esik!

2012. május 16., szerda

Narancs-marcipán bonbon

Ez a bonbon sem kifejezetten a recept miatt kerül fel, hiszen van már narancsos-marcipános bonbon a blogon, meg aztán nem nagy ördöngösség. Inkább csak azért, hogy mennyire nem mindegy, milyen alapanyagokkal dolgozunk. Mennyire megváltoztatja az összehatást, ha valami nagyon extra kerül bele. Ilyen volt ez a bonbon is. A marcipánba beledolgoztam a picúrka darabokra aprított kandírozott narancshéjból, amit Vianne ajándékozott nekem. Ettől aztán valami hihetetlen magasságba emelkedett a marcipán. Az embernek ilyenkor kedve lenne kidobni az összes bolti vackot, elköltözni Szicíliába és hátralévő életében kandírozott narancshéjat majszolni.


Hozzávalók (6 db-os tojástartóban készítve):

100 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 g marcipán
néhány szelet kandírozott narancshéj

díszítés: narancsos csokipasztilla, kand. narancs- és lime héj)

A temperált fehér csokoládéból elkészítem a csokoládéburkokat, kicsit hűtöm, majd mindegyikbe nyomkodok a narancshéjás marcipánból, lezárom a bonbonokat az újratemperált csokoládéval, 20-30 perc hűtés után kifordítom őket a formából. A narancsos csokival és pár szép szelet narancshéjjal díszítem.

2012. május 12., szombat

Csak egy gyors bejelentkezés...

Szóval, határozatlan ideig nem tudok jelentkezni. Ha néztetek híreket, láttátok, hogy panelzűz volt. A mi folyosónkon történt az eset. A lakásunk szerencsére nem lett lakhatatlan, de rengeteg munka lesz vele. Jól vagyunk, a körülményekhez képest...

2012. május 8., kedd

Céklás-mákos bonbon

Lakik a messzi Svájcban egy bloggerina, aki él-hal a cékláért és a mákért. Olyan dolgokat hoz össze egy ételben, amikre földi halandó még álmában sem gondol. Ő Chriesi, a mandulasarok blog szerzője. Nagyon szeretem a receptjeit, többek között ő "tanított meg" macaront sütni, de neki köszönhetem azt is, hogy a céklát és a mákot megszerettem. Tehát íme a Chriesi által inspirált, Praliné Zsuzsi színes játékára készített egyik bonbonom:


Hozzávalók (a bonbonok egy 6 db-os műanyag tojástartóban készültek):

33 g Valrhona rózsaszín csokoládé (csak színezett, nem ízesített)
33 g Valrhona kék csokoládé (csak színezett, nem ízesített)
33 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

25 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
40 g fehér csokoládé
1 tk. céklapor
2 tk. mák

(díszítés: kandírozott orgona)


A ganache-hoz a tejszínt a céklaporral és a mákkal felforralom, leveszem a tűzről, elkeverem benn a fehér csokoládét, félreteszem hűlni.

A háromféle csokoládét összeolvasztom, temperálom, elkészítem a kicsit előmelegített tojástartókban a bonbonhüvelyeket, hűtőbe teszem 10 percre. A ganache-t nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a talpaknak, 40 percre visszateszem szilárdulni a hűtőbe. A maradék újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 20-30 perc hűtés után kifordítom őket a formából. Egy csepp olvasztott csokoládét pöttyintek a tetejükre, mákkal szórom meg és odaragasztom a szépséges kandírozott orgonát.


Szolgálati közlemény: rövid szünet következik, nem leszek egy ideig netközelben. De utána ígérem, finomságokkal térek vissza! :-)

2012. május 7., hétfő

Babaház

Nemrég lett két éves az édes kis unokahúgom. Tavaly neki készítettem az első komolyabb tortámat, amin már inkább csak mosolygok. Idén ennek a gyönyörűséges lánykának csak egy egyszerű tortát készítettem, a nagyobb kihívás az ajándék volt. Nagyon szerettem volna egy babaházat készíteni. No azért nem helyeztem olyan magasra a mércét, mert tisztában voltam vele, hogy abból csak csalódás lenne. Végül egy egyszerű kis konyha-étkezőt kapott. Falat és bútort festettem, gyurmasütiket, edényeket sütöttem, ragasztottam, berendeztem... Ilyen lett, elég amatőr, de a picúr örült neki, és ez a lényeg! :-)






Az inspirációért köszönet a kedvenc kreatív bloggerinámnak, Levendulalánynak! :-)

2012. május 2., szerda

Az epres játék nyertesei és nyereményeik

Nagyon köszönöm Nektek a beküldött recepteket, igazán kitettetek magatokért, nagyon szoros volt a verseny. A süti kategóriában egy ponttal előzte meg a győztes a második helyezettet, a bonbonnál is elég szoros volt. A "zsűri" öt tagú volt, mind az öten különböző szempontok szerint pontoztunk. Itt köszönném meg a zsűritagok munkáját, a pontozók közt volt Férj, aki nagyon szigorú volt, valamint az én drága J. barátném, Robi, aki a környék legfinomabb sajtjait árulja a Szélmalomban és nem utolsó sorban a nővérem, aki a Quarter Lovascentrumban terelgeti gyönyörűséges lovacskáit.

Azt hiszem, méltóképpen nyitjuk meg az eperszezont ezekkel a szuper receptekkel. De nem is húzom az időt, íme a nyertesek:

Édesség kategóriában Flóra epres blondie-ja aratott sikert:


Gratulálok Flóra! Íme a nyereményeid:


Egy mini kuglófforma, papír pitesütő roma, papír kalácssütő forma, tulipán muffinkapszlik, egy csomag liofilizált meggy és még egy ajándék, ami nem szerepel a képen, de remélem, elfogadod, egy doboz általam készített bonbon.

Bonbon kategóriában kevesebb nevezés érkezett, viszont annál szorosabb volt a verseny. A nyertes pedig Praliné Zsuzsitól az epres-bazsalikomos fehér csokimousse csokicsészében:


Gratulálok Zsuzsi! Íme a te nyereményeid:


Egy csomag lio meggy, egy nagy csomag vanília és egy csomag céklapor, amit használhatsz macaron színezésre vagy akár a csokiburkok színezéséhez is.

Nagyon köszönöm mindenkinek a részvételt! :-)

2012. május 1., kedd

Lezárult a játék, nézzétek meg a szuper epres recepteket!

Epres játékom tegnap éjfélkor véget ért. Nagyon köszönöm Nektek a részvételt mindkét kategóriában. Csodás recepteket küldtetek, így már felkészülten csaphatunk bele az igazi eperszezonba!

FONTOS! KEDVES JÁTÉKOSOK, KÉRLEK NÉZZÉTEK ÁT, HOGY BENT VAN-E A RECEPTETEK A LISTÁBAN, MERT NÉHÁNYAT KITÖRÖLT MAGÁTÓL A BLOGSPOT.


A beküldött recepteket ITT olvashatjátok. Az eredményekre még kicsit várni kell, de minél előbb igyekszem megosztani veletek.