Karácsonyi fatörzs

Ritkán fogok bele ilyen süteményekbe, pedig megéri! Igazi ünnepi desszert csokoládéval és gesztenyével.


A recept megjelent a Kifőztükben is!


Hozzávalók

a piskótához:
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dkg pörkölt török mogyoró

a csokoládékrémhez:
4 dl zsíros tejszín
2 tojássárgája
2 dkg porcukor
1 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
20 dkg étcsokoládé
1/2 csomag zselatin fix (10 g)

továbbá:
20 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál porcukor

a díszítéshez:
ízlés szerinti mag
tetszőleges keksz
csokoládédísz


A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadva a tojást is tovább habosítjuk. Beleszitáljuk a lisztet, a keményítőt és a kakaót, simára keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk nagyjából akkora méretben, mint az alagútforma. A tetejét megszórjuk a felaprított mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A kihűlt piskótából a formánál kisebb méretű téglalapot vágunk ki, és félretesszük.

1,5 dl tejszínt csípősre melegítünk a narancshéjjal. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és 1/2 dl tejszínnel, folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a forró tejszínt, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Kis lángon további 1-2 percig főzzük folyamatos keverés mellett. Végül a felaprított étcsokoládéra öntjük, és simára dolgozzuk. A krémet hagyjuk kihűlni, majd beleforgatjuk a zselatinnal kemény habbá vert maradék hideg tejszínt. 30 percre hűtőbe tesszük. Az alagútformába helyezzük a fatörzs mintájú textúralapot, majd kikenjük krémmel a forma oldalát és alját. Újabb 20 percig hűtjük.

A gesztenyepürét hosszában félbevágjuk, a két rudat egymás mögé tesszük, és óvatosan összetapasztjuk, majd kissé meghengergetjük. A formázott pürét a forma közepébe illesztjük, befedjük a maradék krém 3/4 részével, majd ráhelyezzük a piskótalapot (a szélei ne érjenek a formához). A maradék krémmel feltöltjük a formát, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A pihentetés után hagyjuk szobahőmérsékleten kissé felmelegedni, majd óvatosan leválasztjuk róla a formát. A süteményt vékonyan megszórjuk kakaóporral, ezután kevés porcukorral. Ízlés szerint tovább díszítjük maggal, keksszel, csokoládédísszel.
 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések