Pisztáciamousse-torta

Ugyan nem gondolom, hogy sokan elkészítenétek ezt a sütit, de meg kell mutatnom, hiszen ez volt az én édes Emmám hatodik szülinapi tortája! 


A csodás szilikon formát a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE. Köszönet érte! A recept megjelent a Kifőztükben is!

Az ötletért pedig köszönet Praliné Zsuzsinak, aki megírta a remek Kreatív desszertiskola című könyvet, tele érthető leírásokkal és jól értelmezhető receptekkel. 


Hozzávalók
a piskótához:
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 kezeletlen citrom
2 tojás
5 dkg liszt
5 dkg darált pisztácia

a mousse-hoz:
6 tojássárgája
15 dkg porcukor
5 dkg liszt
1 vaníliarúd kikapart magjai
5 dl tej
10 dkg pisztáciapaszta
4 zselatinlap
3 dl hideg tejszín

a ganache-hoz:
80 ml tejszín
5 dkg étcsokoládé

továbbá:
10 dkg marcipán
5 dkg pisztácia

a díszítéshez:
10 dkg csokoládé
további díszítőelemek


A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a citrom finomra reszelt héjával. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, végül spatula segítségével beleforgatjuk a lisztet és a pisztáciát. A masszát vékonyan sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük – akkor jó, ha a széle barnulni kezd.

A mousse-hoz a tojássárgáját csomómentesre keverjük a porcukorral, a vaníliával és a liszttel. Több részletben beledolgozzuk a tejet, hozzáadjuk a pisztáciapasztát, majd kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A krémet levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a kicsavart zselatint. Lapos tálba szedjük, a tetejére – hogy ne bőrösödjön meg – folpakot nyomunk és szoba-hőmérsékletűre hűtjük. Beleforgatjuk a laza habbá vert tejszínt, majd a felét a formába szedjük, és 20-25 percre fagyasztóba tesszük.

A ganache-hoz a felforralt tejszínt a felaprított csokoládéra öntjük, simára keverjük. A pisztáciát felaprítjuk, félretesszük. A piskótából 2 körlapot vágunk ki, az egyik 16 cm, a másik 18 cm átmérőjű legyen. 4 cm-es pogácsaszaggatóval mindkettő közepébe lyukat szúrunk. A marcipánt – 2 részletben – 2 ív sütőpapír között nagyon vékonyra nyújtjuk, és legalább a piskótaköröknek megfelelő nagyságú körlapokat készítünk belőlük.

A tésztaköröket vékonyan megkenjük ganache-sal, rájuk helyezzük a marcipánt, majd ismét megkenjük csokoládékrémmel, végül megszórjuk az aprított pisztáciával. 10-15 percig pihentetjük, amíg megszilárdul a csokoládé.

A 16 cm-es lapot a formába fordítjuk, így a piskóta lesz felül, amikor beletesszük. Rászedjük a maradék pisztáciás krémet, és belefordítjuk a másik rétegezett piskótát. A desszertet legalább 2-3 órára fagyasztóba tesszük.

A tortát óvatosan kifordítjuk a formából. Tetszés szerint olvasztott csokoládéval és további elemekkel díszítjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések