Gyümölcsös-mascarponés piskótatekercs

Odavagyok a tekercsekért! Az elkészítésük egyáltalán nem bonyolult, ráadásul gyönyörűen díszíthetők is.


A recept megjelent a Kifőztükben is!

Hozzávalók

a piskótához:
6 tojás
12 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg céklapor (elhagyható)
1 teáskanál vaníliakivonat

a töltelékhez:
15 dkg feketeribizli-lekvár
25 dkg mascarpone
2 dl hideg habtejszín
5 dkg porcukor
1 kezeletlen citrom héja
1/2 vaníliarúd
20 dkg bogyós gyümölcs


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukor felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral és a vaníliával szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a kakaóval és céklaporral vegyített lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. 

Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tiszta konyharuhába csavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a krémet.

2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük a tejszínt. A mascarponét kikeverjük a maradék porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citrom finomra reszelt héjával. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot.

A kihűlt piskótát kitekerjük, vékonyan megkenjük a lekvárral, elsimítjuk rajta a krém 3/4 részét, megszórjuk a gyümölcsök felével, végül visszagöngyölítjük. A tekercset bevonjuk a maradék tejszínes krémmel, és ízlésesen díszítjük a megmaradt gyümölccsel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések