Gluténmentes csokoládétorta

Lisztnagykövetként furcsa lehet, hogy épp gluténmentes tortát mutatok, de néha nekem is kell gluténmentes megoldásokat találnom az érzékeny ismerősöknek. A rizsliszt például remekül működik a piskótában. De ugyanilyen arányokkal simán cserélhető például Nagyi titka Extra finom süteménylisztre. 


A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.

Beszerzési helyek, tippek: 

Kiváló minőségű olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok. 

Az állítható méretű tortagyűrűt a Cookori-nál keressétek, hálás dolog! 


Tonkababot és vaníliát a fűszerésznél vegyetek! 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük!


Hozzávalók 18 cm-es formához

a piskótához:
6 tojás
150 g nádcukor, de kristálycukor is jó
50 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor

a krémhez:
500 g mascarpone
100 g porcukor
50 g cukrozatlan kakaópor
200 ml hideg habtejszín
1 tonkabab (elhagyható)

a díszítéshez:
100 ml habtejszín
1 teáskanál méz


A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a nádcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a rizsliszt, a keményítő és a kakaópor keverékét, majd nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát két, az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. A formákban hagyjuk kihűlni.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A maradék porcukrot és a kakaóport a krémsajthoz adjuk, és simára keverjük. Óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot is.

A kihűlt piskótákat körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk róluk a tortakarikát. Lehúzzuk a sütőpapírt, és recés késsel 3-3 lapba vágjuk. A krémet 6 részre osztjuk. A tortaformát megtisztítjuk, tortakartont vagy tányért teszünk alá. Az aljába helyezünk 1 piskótalapot, és megkenjük 1 rész krémmel. Ráhelyezünk 1 újabb lapot, ezt is megkenjük 1 adag krémmel, és ezt így folytatjuk tovább. Az utolsó lappal lezárjuk. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, így a torta teteje is egyenletes lesz. A betöltött piskótát 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A tortáról ismét leválasztjuk a karikát, és széles pengéjű kést használva bevonjuk a maradék krémmel.


A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tejszínt a mézzel felforraljuk, és több részletben, folyamatos keverés mellett a csokoládéhoz forgatjuk. A torta tetejére öntjük, a peremén kicsit le is folyathatjuk. Végül az olajos magvakkal és rizspuffanccsal díszítve tálaljuk.


Tipp: a torta akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések