Gluténmentes csokoládétorta
Lisztnagykövetként furcsa lehet, hogy épp gluténmentes tortát mutatok, de néha nekem is kell gluténmentes megoldásokat találnom az érzékeny ismerősöknek. A rizsliszt például remekül működik a piskótában. De ugyanilyen arányokkal simán cserélhető például Nagyi titka Extra finom süteménylisztre.
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Beszerzési helyek, tippek:
Kiváló minőségű olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok.
Az állítható méretű tortagyűrűt a Cookori-nál keressétek, hálás dolog!
Hozzávalók 18 cm-es formához
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Beszerzési helyek, tippek:
Kiváló minőségű olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok.
Az állítható méretű tortagyűrűt a Cookori-nál keressétek, hálás dolog!
Tonkababot és vaníliát a fűszerésznél vegyetek!
A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük!
A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük!
Hozzávalók 18 cm-es formához
a piskótához:
6 tojás
150 g nádcukor, de
kristálycukor is jó
60 g
rizsliszt
50 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
500 g mascarpone
100 g porcukor
50 g cukrozatlan kakaópor
200 ml hideg habtejszín
1 tonkabab (elhagyható)
a díszítéshez:
100 ml habtejszín
1 teáskanál méz
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a
nádcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk,
spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a rizsliszt, a keményítő és a
kakaópor keverékét, majd nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát két,
az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra
előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. A formákban hagyjuk
kihűlni.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt 1
evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A maradék porcukrot és a kakaóport a
krémsajthoz adjuk, és simára keverjük. Óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot
is.
A kihűlt piskótákat körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk róluk
a tortakarikát. Lehúzzuk a sütőpapírt, és recés késsel 3-3 lapba vágjuk. A
krémet 6 részre osztjuk. A tortaformát megtisztítjuk, tortakartont vagy tányért
teszünk alá. Az aljába helyezünk 1 piskótalapot, és megkenjük 1 rész krémmel.
Ráhelyezünk 1 újabb lapot, ezt is megkenjük 1 adag krémmel, és ezt így folytatjuk
tovább. Az utolsó lappal lezárjuk. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima
legyen, így a torta teteje is egyenletes lesz. A betöltött piskótát 2-3 órára
hűtőbe tesszük.
A tortáról ismét leválasztjuk a karikát, és széles pengéjű
kést használva bevonjuk a maradék krémmel.
A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tejszínt a mézzel
felforraljuk, és több részletben, folyamatos keverés mellett a csokoládéhoz
forgatjuk. A torta tetejére öntjük, a peremén kicsit le is folyathatjuk. Végül
az olajos magvakkal és rizspuffanccsal díszítve tálaljuk.
Tipp: a torta akkor gluténmentes, ha betartjuk a
gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a
gyártó által garantáltan gluténmentes.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése