Sajtos-túrós kifli

A világ legegyszerűbb túrós pogácsa receptje millióképp variálható. Ezúttal kis sajtos kiflik készültek belőle. A tészta a begyúrás után akár napokig is vígan elvan a hűtőben. Ha nincs kedvünk kifliket sodorni, készíthetünk belőle pogácsát vagy sajtos rudat is. A kész kiflik, pogácsák jól fagyaszthatók, kiengedés után is szinte olyanok, mint frissen.

Megjelent az áprilisi Kifőztükben is.


A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!


Hozzávalók:

500 g túró
500 g vaj
500 g liszt
1 evőkanál só
1 tojás
100 g reszelt sajt




A túróból, a puha vajból, a lisztből és a sóból tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztából közepes méretű gombócokat csípünk le, és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú kört nyújtunk belőle. Vékonyan megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval 8 szeletre vágjuk, majd kívülről befelé felsodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

A kiflik külsejét is lekenjük vékonyan tojással, megszórjuk egy kevés sajttal, végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzések

  1. Katuci, ez nem rengetegsok kiflit eredményez? és sajt nélkül is tök oké?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eléggé sokat, Kedvesem. De készíthetsz fél adagot vagy pogit/rudat is. Vagy bevágod a fagyasztóba. Sajt nélkül is teljesen ok. :) Meg olajbogyóval is, ha olyan vendéged lenne. :)

      Törlés
  2. Kedves Katuci!
    A turot mivel tudnam helyettesiteni?
    Koszonom a valaszt!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katuci!
    A turot mivel tudnam helyettesiteni?
    Koszonom a valaszt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita, sajttal is lehet, bár akkor inkább egyszerűbb kis rudakat sütni, mint itt: http://www.katucikonyha.hu/2013/03/cheddar-sajtos-rud.html
      Kérdés persze, hogy érzékenység miatt (és akkor a többi hozzávalót helyettesíted növényi alternatívával) vagy mert nem jutsz hozzá pl. külföldön? Amúgy szerintem krémsajttal is lehetne próbálkozni, de akkor mondjuk kicsit kevesebb vajjal.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések