Tökmagos pogácsa


Egy valami biztos, a pogácsareceptekre mindig szükség van. A mi egyik kedvencünk a tökmagos, íme a recept.

Megjelent a decemberi Kifőztükben is.

A tökmagot és tökmaglisztet a Klorofill Bt.-től rendeltem, akikkel már volt jó tapasztalatom.


Hozzávalók:


700 g liszt
100 g tökmagliszt
1 evőkanál só
200 g puha vaj
1 dl tökmagolaj
1/2 dl tej
1 teáskanál cukor
50 g friss élesztő
1,5 dl tejföl
3 tojás
100 g tökmag


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és néhány perc alatt felfuttatjuk. A tökmagot sütőben vagy száraz serpenyőben megpirítjuk, a felét durvára daráljuk. 

Közben a lisztet, a tökmaglisztet és a sót egy nagy edénybe szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést fúrunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, 2 tojást és a tökmagolajat.

Robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk, beledolgozzuk az aprított tökmagot is. A tésztát lefóliázzuk, néhány órára hűtőbe tesszük. 

Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel vagy pizzavágóval beirdaljuk. Kiszaggatjuk a pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, 20-30 percig pihentetjük. A maradék tojást elhabarjuk, megkenjük vele a tetejüket, mindegyikre szórunk kevés pirított tökmagot. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. 

Jól fagyasztható!

Megjegyzések

  1. Ezt biztosan megsütöm, nagy tökmagrajongó vagyok.... Különben meg micsoda dolog ilyen gyönyörűen nyárias hangulatú képeket készíteni a tél közepén? :-) Úúúúgy váááárom a tavaszt :-)

    VálaszTörlés
  2. Milyen gyönyörű fotók! Gratula!

    Más: A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne , örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnél pár csodás receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések