2013. február 20., szerda

Mogyorós brownie

Huhh, jöhet valami nagyon csokis? Én egy jó ideje nem rajongok túlzottan a csokoládés édességekért, főleg amikbe belesütjük a csokoládét. De kivételt tettem és milyen jól is tettem! Éppen jó ragacsos maradt a belseje, a mogyorótól pedig lett némi nutella hatása. És a legjobb benne a só! Megszegtem ugyanis a legtöbb szakácskönyv szerint alkalmazott szabályt, és sós vajat használtam a tésztához. Mégpedig olyat, amiben nagy tengeri só darabok vannak. Nagyon jó volt ezekre rábukkanni a süteményben, szívből ajánlom, próbáljátok ki!


Hozzávalók:

125 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (70-80%)
125 g vaj (bátrabbaknak sós)
2 tojás
150 g cukor (nálam vegyesen: 50 g házi vaníliás cukor, 50g demerara, 50 g melaszos nádcukor) 
50 g liszt
50 g őrölt török mogyoró

A vajat és az étcsokoládét összeolvasztom egy vastag falú lábasban, vagy alacsony fokozaton beteszem a mikróba, gyakran átkeverem. A tojást jól elkeverem a három fajta cukorral egyszerűen egy villa vagy habverő segítségével. (Természetesen nem kell három cukorból készíteni, de a sima fehér kristálycukrot érdemes nádcukorra cserélni, ehhez akár az aldiban is hozzájuthatunk.)

A tojásos cukrot és a vajas csokoládét összekeverem, hozzáadom a lisztet és az őrölt mogyorót, simára keverem.

Sütőpapírral bélelt 20 x 15 cm-es sütőedényben, 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütöm. A tűpróbánál maradjon ragacsos a fogvájó, de a tészta teteje legyen száraz.

6 megjegyzés:

  1. Ez kész bűnbeesés! Sósan meg egyenesen mennyei!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az, még jó, hogy ez nem is olyan nagy adag, mert a nagyobb is elfogyott volna pikk-pakk. :-)

      Törlés
  2. Jöhet persze! Az a sarok éppen jól jönne a reggeli kávéhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az a sarok az én reggeli kávémnál már elfogyott. :-))))

      Törlés
  3. Fincsi csokis süti! Nyam! :)

    VálaszTörlés