2013. február 13., szerda

Kandírozott citromhéj

Ha már készült narancshéj, miért ne készülhetne citromhéj is. Sikerült hozzájutnom teljesen kezeletlen héjú citromhoz. Illatos, biztonságos, de hogy ne legyen olyan szép a történet, nagyon hamar meg is romlik. Ez akkor fáj igazán, amikor az elég borsos áron vásárolt citromnak a negyedét kidobja az ember. Jó hír, hogy az aldiban is hozzá lehet jutni természetes viasszal kezelt citromhoz, barátságosabb áron. Azért ezt sem árt jó alaposan lesikálni.



Hozzávalók:

citromhéj
cukor
víz

A citromok héjáról eltávolítom a belső fehér rész nagyját (nem gond, ha a fele rajta marad), felszeletelem. A héjakat egy edénybe öntöm, felengedem vízzel, felforralom, hagyom egy percig forrni, majd átszűröm és lecserélem a vizet. Ezt a folyamatot összesen négyszer végzem el. Lemérem a héjak súlyát, hozzáadok azonos mennyiségű cukrot és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Addig főzöm a szirupban a héjakat, míg szinte átlátszóvá válnak. Ekkora már a szirup eléggé besűrűsödik, csak egy vékony rétegben marad meg a fazék aljában. Kristálycukrot megdarálok közepes finomságúra, éppen csak a porcukornál kicsit durvább állagúra. A szirupban megpuhult héjakat szűrőkanállal kiszedem, meghempergetem a cukorban. Egy tálcán szétterítem, 2-3 napig hagyom száradni, jól záró dobozban tárolom.



Ennek a receptnek az alapját is Ildi leírása adta.

4 megjegyzés:

  1. Ma is meg kellett néznem őket:) Hétvégén kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Én is kandírozok narancshéjat, citromhéjat, csokiba mártom...
    Az első adag már el is fogyott :), folyt köv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak csendben kilopkodom a dobozból és elrágcsálom. :-)

      Törlés