Pandatorta

Új korszakot nyitott a Massa Ticino a tortaburkolásban. Aki próbálkozott már hasonlóval, tudja, hogy nem könyű a fondant-nal, az unidec-kel vagy akár marcipánnal dolgozni. Ez az új massza viszont csodás. Egyszerűen nincs rá más szó. Azonnyal nyújtható, méghozzá szép vékonyra is, rugalmas, nem szakad, zseniális. Próbáljátok ki!

Én ezúttal Emma 4. szülinapjára készítettem vele tortát, ami június végén volt, épp kb. 35 fokban, és még abban a szörnyű melegben is jó volt az új anyaggal dolgozni.


A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük!

Hozzávalók 20 cm-es tortához

a piskótához:
8 tojás
200 g cukor
80 g liszt (gm: rizsliszt)
60 g étkezési keményítő
40 g cukrozatlan kakaópor

a krémhez:
500 g mascarpone
50 g porcukor
200 ml hideg habtejszín
10 db Oreo keksz
a díszítéshez:
2 evőkanál porcukor
500 g fehér Massa Ticino cukormassza
100 g fekete Massa Ticino cukormassza


A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és a kakaópor keverékét, majd nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát 2 db 20 cm átmérőjű, az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. A formákban hagyjuk kihűlni.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a fellazított krémsajtba dolgozzuk. A krém 1/4-ét félretesszük. Késes aprítóval megdaráljuk a kekszet, a nagyobb adag krémhez adjuk, majd simára keverjük.
A kihűlt piskótákat körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk róluk a tortakarikát. Lehúzzuk a sütőpapírt, és recés késsel 3-3 lapba vágjuk. 2 lapot és kevés tölteléket félreteszünk a panda füléhez.
A kekszes krémet 3 részre osztjuk. A tortakarimát megtisztítjuk, tortakartonra vagy tányérra tesszük. Belehelyezünk 1 piskótalapot, és megkenjük 1 rész krémmel. Ráhelyezünk 1 újabb lapot, ezt is megkenjük 1 adag krémmel, és ezt így folytatjuk a harmadikkal. A negyedik lappal lezárjuk. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, így a torta teteje is egyenletes lesz. A betöltött piskótát 1-2 órára hűtőbe tesszük. A félretett 2 lapból kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 3-3 kört vágunk ki. Ezeket is betöltjük, hogy 2 macifület kapjunk.

A tortáról leválasztjuk a karikát. A fej- és a fülrészeket – széles pengéjű kést használva – bevonjuk a félretett krémmel.

A munkalapot vékonyan meghintjük kevés porcukorral. A fehér színű cukormasszát összegyúrjuk, és kellő nagyságúra nyújtjuk. Lazán feltekerjük a nyújtófára, és így helyezzük fel a krémmel vékonyan bevont tortára. A kezünk vagy tortasimító segítségével rálapítjuk a bevonót. Éles késsel körülvágjuk a széleknél.


A fekete cukormasszával ugyanígy eljárva bevonjuk a füleket, és a fej mellé helyezzük. A kimaradt bevonót összegyúrjuk, megmintázzuk a szemeket, az orrot és a szájat, és enyhén benedvesített papírtörlő segítségével a fejre ragasztjuk.

Megjegyzések

  1. Sokszor látom bejegyzésed, bár nem mindig jelzem hogy itt vagyok:-)) Most viszont feltűnt hogy nagyon régen jelentkeztél hogy vagytok?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések