2013. november 22., péntek

Narancsos pisztáciamacaron

Merem állítani, hogy a pisztáciamacaront könnyebb elkészíteni, mint a mandulával készült párját. Ezeket a példányokat még nyáron sütöttem Gesztenyének. Szóval őt is lehet kérdezni, hogy jó volt-e. Szerintem nagyon. Igazi pisztáciabomba. A zöldes szín nem természetes színe ennek a macaronnak, viszont egy kis matcha tea por megoldja ezt a problémát, és gyönyörű halványzölddé varázsolja.

És mi lehetne megfelelőbb partner a pisztáciának, mint a narancs. Bizony, őket egymásnak teremtették. Ha tehetitek, szerezzetek be hozzá nagyon jó minőségű alapanyagokat, és a siker nem marad el.

Az alaprecept Nigella Lawson pisztáciás csók receptje (Hogyan váljunk házi istennőkké), ami meggyőződésem, hogy egy macaron recept, csak nem jött össze a kivitelezés. Viszont jó ötlet, hogy az elrontott macaronra azt mondja, hogy csók és le is van rendezve a dolog. :) Ezt a technikát én is bevetem majd a kakaóbabos verziónál, ami a küllemétől eltekintve istenkirály lett.

Sótlan pisztácia beszerzési helyek:  Noosti Kft. (gyönyörű brontei pisztácia), Aldi (gyengébb minőségű, kaliforniai pisztácia, de természetesen ez is megfelel)


Hozzávalók:

75 g pisztácia (tisztítva mérve)
125 g porcukor
2 nagy tojás fehérje
15 g finom szemű kristálycukor (én meg szoktam kicsit darálni)
1 teáskanál matcha tea por

75 g tisztított pisztácia (150 g a héjával együtt)
30 g kristálycukor
30 ml forró víz
egy narancs finomra reszelt héja
100 g fehér csokoládé

A pisztáciát, a teaport a porcukorral nagyon finomra őrlöm aprítógépben, átszitálom. A tojások fehérjét érdemes öregíteni, akár egy hétig is lehet a hűtőben vagy egy napig a konyhapulton. A tojásfehérjét közepesen keményre verem, hozzáadom a kristálycukrot, majd tovább keverem robotgéppel, míg nagyon kemény habot kapok. (Kis hósipka marad a robotgép villáján.)

A tojáshabot több részletben a pisztáciás porcukorhoz forgatom, spatulával keverem, nagy forgató mozdulatokkal, úgy, hogy az edény széléről mindig leszedem a tésztát. Addig keverem, amíg a spatuláról lecsurgatva már nem szakad, hanem szépen, szalagosan lefolyik. Ha elértem ezt az állagot, öt percig pihentetem.

Habzsákba teszem, sima csővéggel. A sütéshez szilikonlapot használok (ezt az aldiban lehet néha kapni), nekem ez jött be. Nagyjából 20 forintos méretű csókokat nyomok a tepsire. A habzsákot nem érintem a sütőlemezhez és teljesen merőlegesen tartom. Pihentetem a tepsin 30-45 percig, ezalatt szépen bebőrösödik a teteje. 140 fokos sütőben, légkeveréssel, a középső résztől feljebb eső rácson 14-15 percig sütöm. Ezalatt szépen talpa emelkedik, de lesem, hogy nehogy kirepedjen vagy megpiruljon a teteje.

Kiveszem a sütőből, kicsit pihentetem, tányérra szedem. Nyomózsák segítségével betöltöm a héjakat. Másnap érdemes fogyasztani, addig jól záró dobozban hűtőbe teszem.

Így készítem a krémet:

Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. A forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :-) De egyszerűbb, csak egy kicsit költségesebb eleve héj nélkülit venni. A pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet, a narancshéjat és a cukrot, tovább pürésítem.A fehér csokoládét megolvasztom, a pisztáciapasztához keverem, hűtőbe teszem, hogy besűrűsödjön, mire szükség lesz rá.

Ha pedig bonbonoznátok Gesztenyével és velem, hogy a karácsonyfa alá már saját készítésű csokoládé kerülhessen, jelentkezzetek ITT.




6 megjegyzés:

  1. Szépek! :) Én is kiírtam rég Nigella könyvéből, de még nem csináltam meg sose. Az én könyvemben, ami az angol verzió, Pisztácia macaroon néven fut, érdekes, hogy a magyar verzióban simán csóknak fordították.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én picit változtattam rajta, mert gyanús volt, hogy ha a receptet követem, akkor nem ilyen lesz. :) Én arra gyanakszom, hogy mikor nálunk megjelent magyarul a könyv, még senki nem tudta Magyarországon, hogy mi a fene az a macaron.

      Törlés
  2. Katuci!
    Ez valami isteni volt, mondom csak volt , már csak emlék :-)))
    Köszi gy utólag is még egyszer, hogy a picik mellett erre is futotta az idődből :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan nagyon örültem Neked, és de rég volt, jó lesz végre találkozni szombaton!

      Törlés