2017. január 27., péntek

Kókuszos-mandulás madeleine

Hétvégére az egyik kedvenc aprósütemény receptemet hozom Nektek. Abbahagyhatatlan, puha, elegáns sütemények, amiket nem is olyan nehéz és időigényes elkészíteni, mint gondolnánk.


Kiváló minőségű olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok. 

A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.

Hozzávalók 30 db-hoz

2 tojás
90 g olvasztott vaj
1/2 vaníliarúd
50 g liszt
4 g sütőpor
1 csipet só




A tojást fehéredésig keverjük a cukorral, majd elvegyítjük benne a vajat és a vanília kikapart magjait. Nagy mozdulatokkal belekeverjük a száraz hozzávalókat. A masszát habzsákba szedjük, és szilikonból készült vagy vajazott, lisztezett fém madeleine sütőformákba adagoljuk. 

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A süteményt hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd óvatosan kiszedjük.



2017. január 11., szerda

Az én abszolút kedvencem: whiskys-tonkababos pite minden földi jóval

Nem tagadom, gyengém a whisky-tonkabab páros csokoládéval kiegészítve. Mindez remek pitetésztába töltve, és a kedvenc magjaimmal díszítve. Zárójelben jegyzem meg, hogy ha már nekiállunk, érdemes rögtön dupla adagot készíteni, alig több idő. :) 

A recept megjelent az októberi Kifőztük magazinban is.

Beszerzési helyek, tippek: 

Kiváló minőségű olajos magvakat és aszalványokat a Magosbolt webshopban vagy személyesen a vásárcsarnokban találtok. 

A kedvenc piteformámat a Cookori-nál keressétek, hálás dolog! 

Tonkababot és vaníliát a fűszerésznél vegyetek! 

Hozzávalók 36 x 13 cm-es szögletes vagy 20 cm-es kerek piteformához

az alaphoz:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
2 cm vaníliarúd
1 tojás
1 csipet só

a vaksütéshez:
kerámiagolyó, száraz hüvelyes vagy rizs

a krémhez:
100 ml habtejszín
50  ml whisky
1 teáskanál méz
1 tonkabab
100 g étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
25 g puha vaj

továbbá:
100-150 g magkeverék


A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük a felkockázott vajat, a sót és a vaníliával finomra őrölt porcukrot. Az ujjbegyünkkel morzsalékossá dolgozzuk. Beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk, folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük. A tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a sütőformába engedjük. A széleken és a sarkokban eligazgatjuk a tésztát, végül a forma tetején végiggurítjuk a nyújtófát, ezzel levágva a felesleges részeket. A közepére azonos méretű sütőpapírt helyezünk, ezt kitöltjük pitesúllyal. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd a nehezéket és a papírt eltávolítva további 5 percre visszatoljuk a sütőbe.



https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

2017. január 7., szombat

Diétás csírareggeli

Nem is recept, inkább csak egy ötlet, hogy mivel dobhatunk fel, és tehetünk egészségessé egy reggelit.

A recept megjelent az októberi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak!



Hozzávalók

1-2 főtt tojás
1 savanykás alma


A csírára szeleteljük az almát és a főtt tojást. Mentateával fogyasztjuk. 



2017. január 6., péntek

Almás tojássaláta csírával

Újabb nagyon egyszerű, könnyű saláta következik. És hogy a vitaminokról se feledkezzünk meg, került rá egy jó adag csírakeverék.

A recept megjelent az októberi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak!


Hozzávalók

1 savanykás alma
2 főtt tojás
1 evőkanál reszelt sajt
1 evőkanál majonéz


Az almát és a főtt tojást felkockázzuk. Hozzáadjuk a sajtot, az egészet a majonézbe forgatjuk. A csírakeverékkel tálaljuk. 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük! 



2017. január 4., szerda

Céklás-almás saláta zsázsával

Jöjjön egy régi recept az új évben, ami a terhelő ünnepi ételek után egy kis felüdülés a gyomornak. Ráadásul előcsalogathatjuk vele a nyárvégi, koraőszi ízeket.


A recept megjelent az októberi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak!

Hozzávalók

1 cékla
2 alma
2 evőkanál friss áfonya
2 teáskanál gyümölcsös balzsamecetkrém
50 g friss kecskesajt (a Lidlben mindig van)


A céklát és az almát megtisztítjuk, mindkettőt vékony csíkokra vágjuk. Elrendezzük a tányéron, ráhalmozzuk az áfonyát, majd meglocsoljuk a balzsamecetkrémmel. 

Kecskesajtot morzsolunk a tetejére, végül megszórjuk a zsázsával. Azonnal tálaljuk.