2017. június 2., péntek

Nyári tökfőzelék bundás zsemlével

Avagy a tökéletes nyári ebéd. Egy könnyű, üde főzelék, és egy maceramentes feltét csupa friss ízzel.

A konyha robotért köszönet a Russell Hobbsnak! 

A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.


A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, köszönet értük!

 Hozzávalók (2 személyre)

a főzelékhez:

1 kisebb méretű, zsenge tök
1 fej hagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
2 dl joghurt vagy tejföl
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál olaj
1 kisebb csokor kapor
snidling a díszítéshez

a bundás zsemléhez:

1 zsemle
2 tojás
2 evőkanál olaj


A tököt meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, és a robotgéppel lereszeljük. Besózzuk, és félretesszük. Egy kisebb fazékban olajat hevítünk, és üvegesre dinszteljük rajta a megtisztított és felaprított hagymát. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a lereszelt tököt is. Visszatéve a közepes lángra, megpároljuk. Közben ráöntjük a tök kieresztett levét és kevés vizet is. Megsózzuk, és a vizet folyamatosan pótolva 8-10 percig főzzük. A tejfölben vagy joghurtban simára keverjük a keményítőt, és a zöldséghez adjuk, elegendő összemelegíteni, amint forrni kezdene, elzárjuk alatta a tűzhelyet. Alaposan megszórjuk friss kaporral és ízlés szerint snidlinggel is.


 A zsemlét felszeleteljük, és megmártjuk a sóval elhabart tojásban. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd kisütjük rajta a szeleteket. Ha elkészültek, felkockázzuk, és a főzelék tetejére szórva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése