2016. augusztus 29., hétfő

Saláta tortillán, lucernacsírával

Gyors nyári ebéd, illetve vacsoraötlet sok-sok zöldséggel és jótékony csírával.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak!
Hozzávalók személyenként

1 tortillalap
20 g reszelt sajt
1 avokádó
3 evőkanál főtt csicseriborsó
5-6 koktélparadicsom
1/2 kaliforniai paprika
1 szál újhagyma
saláta
20 g lucernacsíra


A tortillát megszórjuk a reszelt sajttal, és grill alatt megpirítjuk. Közben felszeleteljük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Az avokádó húsát feldaraboljuk. A pirult alapot megszórjuk a zöldségekkel, az avokádóval, a csicseriborsóval, a csírával, és azonnal tálaljuk.


2016. augusztus 28., vasárnap

Gyümölcsös ricottapite

Az Oreo pite után teljesen rákattantam a csinos, szögletes piteformában készülő édességekre. Amíg tart a nyár és a meleg, addig inkább sütés nélküli édességek készülnek benne, majd hűvösebb időben kapcsolom be a sütőt.

Szóval ezúttal csodás ricottatölteléket és rengeteg friss gyümölcsöt kapott. 15 percet kell nagyjából rászánni, kihűteni, és már tálalhatjuk is.

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.

A formáért köszönet a Cookori webáruháznak! A háttérért pedig a a Fotókelléknek. 

Hozzávalók 36 x 13 cm-es piteformához

az alaphoz:
250 g vajas keksz
125 g puha vaj

a krémhez:
250 g ricotta vagy túró
250 g mascarpone
50 g (nyírfa)porcukor
1 vaníliarúd
1 kezeletlen citrom vagy narancs héja

továbbá:
400 g idénygyümölcs



A kekszet késes aprítóban simára daráljuk. Hozzáadjuk a vajat, és összedolgozzuk. A kivehető aljú piteforma alját sütőpapírral béleljük. A kekszalapot egyenletesen a formába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük. 

A ricottát simára keverjük a krémsajttal, a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a finomra reszelt citrushéjjal. A kekszalapra simítjuk a krémet, majd szilárdulásig visszarakjuk a hűtőbe. 

A süteményt óvatosan kiemeljük a keretből, és hosszúkás tálra helyezzük. Tálalás előtt a gyümölccsel díszítjük.



2016. augusztus 24., szerda

Mexikói babos hamburger

Nagyon szeretjük a hamburgert, főleg, ha jóféle húsból készül. Nyáron nagyra nyitok minden ablakot, és már mehet is a grillserpenyőbe!

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

mexikói babot a Bonduelle biztosította. 


Hozzávalók

500 g darált marhahús (pl. felsál)
4 lila hagyma
1 teáskanál mustár
150 g cheddar sajt
6 hamburgerzsemle
olívaolaj
frissen őrölt bors


A húst 20-30 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen. 2 lila hagymát felaprítunk, és kevés olívaolajon megsütjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A sült hagymát, a mustárt, a sót és a borsot a húshoz keverjük, alaposan összegyúrjuk. 

12 húspogácsát formázunk belőle, és sütőpapírra tesszük, oldalanként 4-4 perc alatt száraz grillserpenyőben megsütjük. Átfordítás után megszórjuk kevés reszelt sajttal. 

A hamburgerzsemléket félbevágjuk, és átmelegítjük. Mindegyikbe teszünk 2-2 sajtos húspogácsát, közéjük halmozzuk a maradék felkarikázott hagymát és az átmelegített Bonduelle Mexicana szószos babot. Azonnal tálaljuk.



2016. augusztus 18., csütörtök

Zöldséges csirkenyárs Florida-salátával

Továbbra is szállítom a jó kis nyári recepteket. Gyorsan elkészül, a hozzávalókat csak nyársra kell húzni.


A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

konzervet a salátához a Bonduelle biztosította. 


Hozzávalók

500 g csirkemellfilé
1 közepes cukkini
2 piros kaliforniai paprika
3 vöröshagyma
1 evőkanál (marokkói) csirke fűszerkeverék
olívaolaj
továbbá:
bambusznyársak


A megmosott húst, az egyik paprikát, a cukkinit és 2 hagymát egyforma, falatnyi darabokra vágjuk, és tetszőleges sorrendben a bambusznyársakra húzzuk. Megspricceljük olívaolajjal, megszórjuk a csirkéhez való fűszerkeverékkel. A nyársakat tepsire rendezzük, és 220 fokos sütőben 3 perc alatt készre sütjük.
A Créatif Florida mixet összekeverjük a maradék, felaprított paprikával és hagymával, sózzuk, és a zöldséges csirkenyársakkal tálaljuk.


Tipp: alumíniumtálcára téve grillen is elkészíthetjük a nyársakat.


2016. augusztus 17., szerda

Csírás tojásreggeli

Oké, aki ezt a reggelit nem kívánja meg, az kanalazzon csak chia pudingot. A cím ugyan tojásreggeli, de gondolom, az mindenkinek megvan, hogy egy szimpla rántotta mindenféle finomsággal. A csíkos cékla a kis kertünkből van, cuki, nem?

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak! A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók 2 adaghoz

8 tojás
5 szem olajban eltett, aszalt paradicsom
5 szál újhagyma
idényzöldségek
2 evőkanál olívaolaj vagy az aszalt paradicsom olaja
frissen őrölt bors



Az újhagymát felaprítjuk, a zöldjéből félreteszünk keveset a tálaláshoz. Az aszalt paradicsomot vékonyan felcsíkozzuk, és az előkészített hagymával együtt, kevés olívaolajon elkezdjük sütögetni. Néhány másodperc múlva hozzáadjuk az elhabart tojást. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon, néha átkeverve majdnem szilárdulásig sütjük. 

Amikor remegős az állaga, levesszük a tűzről, és beleszórjuk a borsócsírát. Meghintjük a félretett hagymazölddel, a retekcsírával, és vékonyra szeletelt idényzöldségekkel tálaljuk.



Rozmaringos bellini, a nyár legjobb itala

Idén én őt kiáltom ki a legjobb nyári frissítőnek. A rozmaring és a barack nagyon jó kis párost alkotnak, a habzóbor meg ugye nem ront el semmit...

Candyfour színes kandispálcái édesítették a frissítőt. 

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók 6 pohárhoz

1 üveg prosecco (habzóbor)
4 őszibarack
6 rozmaringág


Az őszibarackot kimagozzuk, simára turmixoljuk. A poharakba adagoljuk a gyümölcspürét, mindegyikbe állítunk 1 szál rozmaringot és 1 kandiscukorpálcát. Végül felöntjük a behűtött habzóborral.

2016. augusztus 16., kedd

Harisszás csicseriborsókrém csírával

Mostanában több Bioháló csírát is kipróbáltunk, és nagyon megszerettük, így egyre több szendvicskrémet gyártok, és különböző csírákkal tálalom. Azt nem is gondoltam elsőre, hogy a csicseriborsóhoz is illeni fog, de színben is ízben is jól passzolnak.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.


Hozzávalók

250 g főtt csicseriborsó
50 g sós napraforgóbél
1 vöröshagyma
2 evőkanál kókuszzsír
100 ml víz

a tálaláshoz:
pirítós

A felaprított hagymát megdinszteljük a kókuszzsíron, majd hozzáadjuk a csicseriborsót és a napraforgót. 2-3 perc pirítás után lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a harisszával, és az egészet alaposan átforgatjuk. Felöntjük kevés vízzel, és további 1-2 percre visszatesszük a tűzre. Végül késes aprítóval simára dolgozzuk, csírával és pirítóssal tálaljuk. 



2016. augusztus 15., hétfő

Mézes-mandulás joghurtfagylalt

Idén ez az első fagylalt a blogon, ami a múltat tekintve furcsa, de idén csak erre volt időm.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók

500 g görög joghurt
100 ml víz
100 g cukor
1 kezeletlen citrom héja
2 evőkanál méz
20 g szeletelt mandula

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Miután a kristályok feloldódtak, hozzáadjuk a finomra reszelt citromhéjat. További 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a joghurthoz vegyítjük.

A jól kihűtött alapot fagylaltgéppel 30-40 perc alatt készre kevertetjük. Az elkészült fagylaltot mézzel és szeletelt mandulával rétegezve műanyag dobozba szedjük, és tálalásig fagyasztóba tesszük.


2016. augusztus 12., péntek

Ananászos csirke csilis-kukoricás rizzsel

Ó, ez az egyik nyári kedvencem. Ugyan nem vagyok odáig a gyümölcs és hús kombóért, de ez  nagy kivétel. A grillezett ananász tökéletesen egészíti ki a viszonylag semleges ízű csirkét. Köretként pedig melléjük társült egy kis csilis kukoricával megbolondított rizs. Nem is kell több egy tökéletes nyári ebédhez.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A csilis kukoricát a Bonduelle biztosította. 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél, tányérok, kiegészítők: BUTLERS.


Hozzávalók

500 g csirkemellfilé
1 friss ananász
1 doboz Bonduelle Gold csilis kukorica
200 g jázminrizs
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
frissen őrölt bors
A rizst kevés felhevített olívaolajon átforgatjuk, majd fokozatosan felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Közben sózzuk. 5-6 perc főzés után fedőt borítunk rá, és a lángról lehúzva félretesszük. A megmosott és megtörölt húst vékony szeletekre vágjuk. Az olívaolajba préseljük a fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal, majd a hússzeleteket alaposan bedörzsöljük vele. Egy vastag grillserpenyőt felhevítünk, és néhány perc alatt készre sütjük benne a csirkét. Közben az ananászt megpucoljuk, felszeleteljük, a közepüket pogácsaszaggató segítségével eltávolítjuk, és mindkét oldalukat grillezzük. A készre párolódott rizshez keverjük a csilis kukoricát, majd a grillezett hússal és a gyümölcsszeletekkel tálaljuk.


2016. augusztus 10., szerda

Sárgabarackos-pekándiós pite

Van az aldiban a pekándiós pite, kész, függők vagyunk. Bár valami értékelhetetlen sütésálló lekvár van benne, de nagyon jó a pekándióval a tetején. Mondjuk mi nem jó pekándióval...

Szóval ez a süti ihlette ezt a jóval gyümölcsösebb és savanykásabb desszertet. Próbáljátok ki, amíg van barack!

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.


formáért köszönet a cookori.com-nak! 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók

275 g készre nyújtott leveles tészta
500 g sárgabarack
3 evőkanál sárgabaracklekvár
20 g pekándió
1 tojás




A leveles tésztát kitekerjük, és széltében gondolatban 3 részre osztjuk. A 2 szélső részt ferdén, egyenlő távolságonként bevagdossuk. A középső részt megkenjük a lekvárral, majd elhelyezzük rajta a darabokra vágott sárgabarackot. A szélső tésztacsíkokat egymást váltva középre hajtjuk. A pitét megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk a durvára vágott pekándióval. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük.


Tipp: hosszúkás piteformában sütve könnyebben kezelhető a sütemény, azt pedig a Cookori.com-nál találtok.


2016. augusztus 7., vasárnap

Áfonyás-túrós minipiték

Ugye milyen helyesek ezek a ki piték? Ismét bevetésen voltak a piteformák, ezúttal áfonya és túró került a töltelékbe. Szezonon kívül kerülhet majd bele sűrű áfonyalekvár is.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A formáért köszönet a cookori.com-nak!

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.



Hozzávalók 3 db-hoz

275 g készre nyújtott leveles tészta
125 g túró
50 g porcukor
1/2 vaníliarúd
1/2 kezeletlen citrom héja
60 g áfonya

továbbá:
1 tojás
a tetejére:
porcukor


A túrót kikeverjük a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal. A leveles tésztát kitekerjük, a forma segítségével 6 körlapot vágunk belőle, ebből 3-at mintázunk a pitekészítő betétekkel. 1 teli tésztakört elhelyezünk a vékonyan lisztezett formázó aljába, beletöltjük a túrókrém és az áfonya 1/3-át. A tészta szélét vékonyan megkenjük az elhabart tojással. Ráborítunk 1 rácsozott tésztalapot, végül rányomjuk a formázó tetejét, ezzel lezárjuk a pitét. 

A süteményt óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vékonyan megkenjük tojással. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. Ha elkészültünk, 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Porcukorral megszórva tálaljuk.