2016. március 28., hétfő

Mogyorókrémes kalácsfelfújt

Ha maradt a húsvéti kalácsból, akkor mindenképp készítsétek el, ha nem, akkor vegyetek vagy süssetek kalácsot (elvégre azt mindig lehet). Szóval adott a kalács, és ehhez már csak egy pár dolog kell, köztük persze a mogyorókrém. Pár perc alatt összesül, és már ehetjük is (szigorúan kalóriaszámlálás nélkül).


A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is.

Kiegészítőket és a kiszúrót a BUTLERS biztosította, köszönet érte!

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.


Hozzávalók (4 személyre):

200 g kalács
3 evőkanál mogyorókrém
100 ml tej
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
20 g vaj
2 evőkanál aprított mogyoró vagy mandula

a tálaláshoz:
porcukor

A kalácsot felszeleteljük, megkenjük vékonyan mogyorókrémmel, majd felkockázzuk. A tojást kikeverjük a tejjel és a vaníliával, beleforgatjuk a kalácsot. 

A sütőformá(ka)t vékonyan kivajazzuk, elegyengetjük benne a masszát, végül meghintjük mogyoróval vagy mandulával, és rámorzsoljuk a maradék vajat.

200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

2016. március 24., csütörtök

Locsolóváró mandulás falatkák

No kérem, ezeket a pinduri kekszeket elkészíthetitek a locsolóknak, mint félig-meddig egészséges nasi. A szűz kókuszolajnak valami olyan fantasztikus aromája van, ami átjárja az egész kekszet, az illata pedig belengi az egész lakást. Próbáljátok ki!




A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is.

Kiegészítőket és a kiszúrót a BUTLERS és Lantos Judit keramikus biztosította, köszönet érte!

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók (kb. 40 db-hoz):

250 g fehér tönkölyliszt
125 dkg kukoricaliszt
1/2 vaníliarúd
50 g durvára vágott mandula


Az olvasztott kókuszolajat, a vanília kikapart magjait, a liszteket és a kókuszvirágcukrot késes robotgéppel – vagy ennek hiányában ujjbegyeinkkel – összedolgozzuk.

A még kissé morzsás tésztát a munkalapra tesszük, és belegyúrjuk a mandulát. Simára dolgozzuk, majd falatnyi golyókat gömbölyítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A kisült kekszeket 1-2 percig még pihentetjük a tepsin, mielőtt leszedjük.



2016. március 19., szombat

Húsvéti marcipános barikekszek

A húsvéti hangolódás folytatódik, ismét egy édesség jön, méghozzá cuki kis marcipános kekszek. A  család kikiáltotta őket macinak, tehénnek, de a bárány mint megfejtés, nem szerepelt. De mi higgyük el, hogy ezek bárányok, csak az állattani és rajzismereteim hagynak némi kívánnivalót maguk után.



A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is.

Kiegészítőket és a kiszúrót a BUTLERS biztosította, köszönet érte!


A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.



Hozzávalók 25-30 db-hoz:

150 g puha vaj
125 g porcukor
1 tojássárgája
250 g liszt
150 g cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál lekvár
300 g marcipánmassza

továbbá:
ételfestéktoll

A vajat kikeverjük a porcukorral, a vaníliakivonattal és a tojássárgájával. Beleszitáljuk a sütőporos, kakaós lisztet, és sima tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kekszeket, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük. 2 ív sütőpapír között vékonyra nyújtjuk a marcipánt, majd kiszúrjuk a kekszekkel egyező formákat.

A kihűlt kekszeket vékonyan megkenjük lekvárral, rájuk illesztjük a marcipánt, végül ételfestéktollal díszítjük.


2016. március 18., péntek

Húsvéti túrós tortácskák, avagy ilyenkor belefér a giccs

A Húsvét nem annyira az én ünnepem, hiszen nem szeretem a sonkát, tojást sem sokat eszem, a tojáslikőrtől meg kiver a víz. Így maradnak az édességek és a hangulat, amit viszont imádok.



Rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, egyre több időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, és SÜT A NAP! Tudjátok, hogy imádok fotózni, és nincs is jobb, mint amikor nem kell heteket várni egy-egy napsütéses órára, amikor odaszabadul az ember a fényképezőgép mögé. Most nem csak receptet kaptok, hanem néhány tippet is, hogy mit honnan szoktam összeszedni egy-egy képhez.

A téma ezúttal ugyebár adott volt, a sütik is abszolút húsvéti stílusban készültek, és kaptam hozzá a Fotókelléktől über cuki nyuszis hátteret, amit mindenképp ilyen környezetben képzeltem el. Az aldiban találtam manduladrazsét, amik nagyszerűen mutattak a tortácskák tetején. És innentől kezdve jött az elborulás és a giccsözön. :) Ami szerintem ilyenkor belefér.

Ha hasonló hangulatfotót szeretnétek készíteni, érdemes szétnézni otthon a kiegészítők között, kimenni a kertbe néhány szál virágért, és színben harmonizáló kiegészítőket összeszedni.

Nálam nagy szerelem lett a PVC háttér, amiket kis helyen tárolhatok, akár egymás tetején, felragaszthatok a falra, vagy épp odadobhatok az erkélyajtó elé, ha csak ott van fény. Millió mintában kaphatók a Fotókelléknél, és hosszú évek alatt sem használódnak el.

Néha betévedek a Pepcoba vagy a KIKbe, és elég jó áron találok kis kiegészítőket, amik önmagukban nem annyira aranyosak, de egy-egy ilyen képhez jó hasznukat veszem. Ilyen volt itt a nyuszi vagy a kis üveg tányérok, amiket talán 140 Ft-ért vettem. A kisebb, kék szélű tányért meg épp Emma kis ikeás szettjéből nyúltam le egy fotó erejéig. Az igényesebb kerámiákat is imádom, például Lantos Judit termékeit, ezúttal viszont kimaradt, hiszen inkább a giccs felé mentem ezúttal, nem épp a kifinomultság volt rám a jellemző.


A papír kiegészítőket már gondolom, nem kell nagyon bemutatnom, hiszen gyakran látjátok nálam az Eztettem bolt termékeit. A gyönyörű, tavaszi kapszlik pont erre a képre vártak már egy éve a szekrényben.

A lakást nem szoktam húsvétkor dekorálni, de pár éve beszereztem a Butlersben egy doboz tojást, amiből csak néhány tört el azóta. Ezeket is rendszeresen használom a húsvéti képeken. De akár egy tálban kint is maradhat, mint tavaszi dísz.

A tortatálakat imádom, és persze használom is rendszeresen. No persze hiába fogadom meg, hogy "ez lesz az utolsó", soha nem tudom betartani, hiszen mindig jön egy szebb. A drótos a Sütnifőzni.hutól van, a rózsaszín minike meg a H&M-ből.

Anyagdarabokat is szinte mindig tesze a képekre, ezeket hobbiboltokban vagy rőfösnél szoktam beszerezni, elég sokszor egy tíz centis csík is.

Már majdnem összeállt a kép, amikor még kirohantam néhány virágért és eszembe jutottak a Candyfour színes formacukrai, amik épp illettek színben a többi kiegészítőhöz.

A kép maga tehát meglehetősen zsúfolt lett, ezért a sütirecepthez nem is feltétlen használnám ezt, inkább a közelieket, de hangulatfotóként meg imádom (még, hiszen majd később jön a felismerés, hogy "te jó ég")...

Ezek csak az én stílusomhoz és berendezésemhez irányadó dolgok. A fontos, hogy megtaláljátok magatokat egy-egy képben. Nekem van egy ilyen rózsaszín oldalam, amit nem tudok kinőni. A lényeg viszont az, hogy ne szenvedjünk attól, hogy lefényképezünk valamit, hanem szívesen csináljuk. Találjuk meg a megfelelő helyet a lakásban, vagy menjünk ki a kertbe, erkélyre. És ruházzunk be egy-egy olyan termékbe, amiről tudjuk, hogy hosszú távon is használni fogjuk.



És akkor a recept, ha eljut valaki idáig:

Hozzávalók (12 darabhoz):

200 g vaj
200 g étcsokoládé
3 tojás
200 g nádcukor
150 g liszt
egy csipet só

250 g mascarpone
250 g túró
100 g porcukor
1/2 vaníliarúd
1 kezeletlen citrom héja

+ díszítő cukorkák, tojások

A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojást és a cukrot is. Beleforgatjuk a kávéporral és a csipet sóval elvegyített lisztet. A masszát papírkapszlikba szedjük, és 170 fokon 15-17 perc alatt készre sütjük.

A krémsajtot kikeverjük a túróval, a vaníliával, a finomra reszelt citromhéjjal és a porcukorral. Csillagcsövű habzsákból a kihűlt sütemények tetejére nyomuk. A tortácskák tetejére helyezzük a díszeket.

2016. március 15., kedd

Mandulás-kókuszos torta

Lehetne akár raffaello torta is, de annak illett volna a tetejére néhány raffaello golyót is tenni. Viszont az íze tényleg nagyon hasonlít. A piskóta finom, puha, mandulás. A krém pedig kellemesen kókuszos. A tetejét elég megszórni aprított mandulával is, de a gyerekek kedvéért színes gabonagolyók kerültek rá.


A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is.

Kiegészítőket az eztettem bótban vegyetek!


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához

a piskótához:
6 tojás
60 g liszt
50 g étkezési keményítő
30 g őrölt mandula
150 g cukor

a krémhez:
500 g mascarpone
400 ml hideg habtejszín
150 g porcukor
5 csepp mandulakivonat (elhagyható)
1 vaníliarúd
30 g kókuszreszelék

a díszítéshez:
színes gabonagolyók vagy aprított mandula


A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a habhoz vegyítjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és az őrölt mandula keverékét, nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük 1 evőkanál porcukorral. A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a mandulakivonattal és a kókuszreszelékkel. A tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk, és a krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.

A kihűlt piskótát körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikáról, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt is. Lapjában, recés késsel 3 részre vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk. A tortakarikát megtisztítjuk, tortakartonra vagy tányérra tesszük. Belehelyezünk 1 piskótalapot, megkenjük 1 rész krémmel, majd újabb lap és krém következik. Lezárjuk az utolsó lappal, ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, hogy a torta teteje egyenletes lehessen. 

A betöltött piskótát 2-3 órára hűtőbe rakjuk. Ezután a tortáról leválasztjuk a formát, és a süteményt – széles pengéjű kést használva – bevonjuk a maradék krémmel. Tálalás előtt megszórhatjuk színes gabonagolyókkal vagy aprított mandulával. 

2016. március 12., szombat

Mogyorós gesztenyemuffin liszt nélkül

Egy gyorsan összedobható muffint hoztam Nektek kicsit még télies hangulatban. Ami csudi jó benne, hogy sem lisztet, sem pedig zsiradékot nem tartalmaz. Könnyű, légies, kiadós süti, próbáljátok ki! Tipp: én általában nem sütök ezekben a csinos kis kapszlikban, hogy ne üssön át a zsír rajta, de ezt nyugodtan megsüthetitek benne.



A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is.

Kapszlikat, kiegészítőket az eztettem bótban vegyetek.




Hozzávalók 10-12 db-hoz:

200 g Maroni fehérarany gesztenyemassza
3 tojás
50 g porcukor
100 g őrölt török mogyoró (magosbolt.hu)
a tetejére:
porcukor

A gesztenyepürét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat és a porcukrot fehéredésig keverjük kézi mixerrel, majd beleforgatjuk a mogyorót és a gesztenyét. A papírkapszlikat 2/3 részig töltjük a masszával, és a muffinokat 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.