2016. február 12., péntek

Paleo mandulás-kókuszos keksz

Naná, hogy hozok valami szívecskéset a hétvégén. Ezúttal egy kókuszos-mandulás kekszet, ami nem mellesleg paleo, szóval a lelkiismeretünk is megnyugodhat. Az extraszűz  kókuszolaj a konyhám állandó lakója lett, nagyon szívesen használom édességekhez vaj helyett is, tiszta, kellemes, nem tolakodó kókuszíze van, ráadásul nagyon egészséges. Próbáljátok ki, szerintem imádni fogjátok. A keksz meg finom, ahhoz képest, hogy nem liszt-vaj-cukor trióból van. :)

 A recept megjelent a februári Kifőztük magazinban is.



Hozzávalók 30 db-hoz:

70 g őrölt mandula
30 g nyírfacukor
1 tojás
1/2 vaníliarúd
1 csipet só

A kókuszolajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot, a tojást és a vanília kikapart magjait. Hozzáadjuk a mandulát, a kókuszlisztet és a sót. Összegyúrjuk a tésztát, kissé kilapítva befóliázzuk. 

Hűtőben hagyjuk pihenni 30 percig. 2 sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

Háttér: Fotókellék



2016. február 6., szombat

Csokoládés-mogyorós kuglóf

Nyáron nem nagyon jut eszembe kuglófot sütni, de télen szívesen ásom elő a szekrény aljából a csinos kis formámat. Ezúttal egy jó kis tömör csokis-mogyorós készült benne. És úgy egymillió kép róla. Ennyi.

 





Megjelent a februári Kifőztük magazinban is.




Hozzávalók

a tésztához:

5 tojás
200 g olvasztott vaj
150 g (nyírfa)cukor
100 g liszt
100 g őrölt török mogyoró (magosbolt.hu)
70 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor (12 g)
1 tonkabab (elhagyható, de a Fűszerésznél mindig van)
1 teáskanál vaníliakivonat

továbbá:

50 g aprított tejcsokoládé
a díszítéshez:
50 g étcsokoládé
50 ml habtejszín
1 teáskanál méz
1 marék török mogyoró

 

A tojást az olvasztott vajjal, a cukorral, a vaníliakivonattal és a finomra reszelt tonkababbal kikeverjük. Beleszitáljuk a száraz alapanyagokat, és alaposan összeforgatjuk. A massza felét szilikon vagy vajazott és lisztezett fém kuglófformába szedjük, beleszórjuk a tejcsokoládét, és rásimítjuk a maradék tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kifordítjuk a formából.

A török mogyorót 5-10 percre sütőbe tesszük, ledörzsöljük a barna héját, és durvára aprítjuk. A tejszínt a mézzel felforraljuk, és a felaprított étcsokoládéra öntve az egészet simára keverjük. Meglocsoljuk vele a kuglóf tetejét, és megszórjuk mogyoróval.