Bolognai spagetti grillezett cukkinivel

Tésztafüggő vagyok, és a bolognai az egyik nagy favorit. Ráadásul, nagyjából mindenki meg is eszi, szóval olyan nagyon nem lőhetek vele mellé. Időnként veszünk nagyon jó minőségű marhahúst, ami az egész egyik fő alkotója, a másik pedig a jó kis zöldségalap. Egyszer szánjátok rá az időt, ha még nem próbáltátok. A zeller és a répa végül elolvad a szószban, zamatos háttérízt adva neki.

A recept megjelent a júniusi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.




Hozzávalók

300 g darált marhahús (pl. fartő)
400 g hámozott, darabolt konzervparadicsom (dm-ben szoktam biot venni)
500 ml passata
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál szárzeller
2 sárgarépa
200 ml fehérbor
1 evőkanál szárított bazsalikom
1 evőkanál szárított oregánó
frissen őrölt bors
1 teáskanál (nyírfa)cukor
3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
1 evőkanál vaj (paleosok cserélhetik kókuszzsírra)
100 g parmezán / grana padano
1 közepes cukkini
2 evőkanál fűszeres olívaolaj

Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál kókuszzsírt és ugyanennyi vajat, rádobjuk a finomra reszelt sárgarépát, az aprított szárzellert, és lassú tűzön nagyjából 30 percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, és több részletben felöntjük a fehérborral. Ha már puha, szinte pépes állagú az alap, kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük. 

A kiürített edényben újabb 2 evőkanál kókuszzsírt forrósítunk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk. 

Kisebb adagokban hozzákeverjük a darált húst, belepréseljük a fokhagymát, és alaposan átsütögetjük. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy ne száradjon ki a hús. Amikor már szép színt kapott a marhahús, fűszerezzük, ráöntjük a kétféle paradicsomot, a cukrot és az előzetesen elkészített zöldségalapot. Kis lángon nagyjából 10 percig rotyogtatjuk. 

Közben megfőzzük a tésztát. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, megspricceljük kevés fűszeres olívaolajjal, és forró, száraz grillserpenyőben megsütjük. A leszűrt tésztát az elkészült szószba keverjük, és reszelt parmezánnal, valamint a grillezett cukkinivel tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések