2016. május 17., kedd

Túrógombóc kalácsmorzsában

Hagyományos túrógombóc recept következik annyi csavarral, hogy a zsemlemorzsát kalácsra cseréltem. Sokkal ízesebb, édesebb, finomabb. Próbáljátok ki!


A recept megjelent a áprilisi Kifőztük magazinban is.


A Kiegészítőkért köszönet a BUTLERSnek.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.



Hozzávalók:

500 g zsíros túró
150 g búzadara
3 tojás
2 evőkanál (nyírfa)cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja
1 csipet só
a morzsához:
250 g kalács
40 g vaj
a tálaláshoz:
250 ml tejföl
2 evőkanál (nyírfa)porcukor

A tojást, a sót, a cukrot, a vaníliát és a finomra reszelt citromhéjat robotgéppel 1-2 perc alatt felhabosítjuk. Addig keverjük tovább a túróval és a búzadarával, amíg sima masszát nem kapunk. Lefóliázzuk, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a morzsát. A kalácsot felszeleteljük, megpirítjuk, majd késes aprítóban ledaráljuk. Nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, beleszórjuk a kalácsmorzsát, és kis lángon aranybarnára pirítjuk. Kicsit kihűtjük, ismét megdaráljuk, majd félretesszük. 

Fazékban vizet forralunk. A pihentetett tésztából vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Miután feljöttek a tetejére, további 2 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, és meghempergetjük a kalácsmorzsában. Porcukorral édesített tejföllel leöntve tálaljuk.

1 megjegyzés: