2015. december 18., péntek

Gyors körtereggeli

Villámgyors és frissítő reggeli őszi/téli napokra. Körtét gyakorlatilag már egész évben lehet hozzá kapni, a többi meg minden háztartásban van.

Megjelent a Kifőztük magazinban.


Hozzávalók:

1-2 körte
2 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál méz
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál fenyőmag

A körtét felszeleteljük, elrendezzük egy tányéron. Meglocsoljuk a mézzel elkevert joghurttal. Végül megszórjuk egy kevés zabpehellyel és fenyőmaggal.

Tányér: Lantos Judit Kerámia
Fa vágódeszka: Ninive butik

2015. december 15., kedd

Karácsonyi gesztenyetorta habcsókkal



Imádom a karácsonyi készülődést, csak soha nem jut időm semmire. De tényleg. Idén próbálom előre csomagolni az ajándékokat, hogy ne 24-én délután ötkor kérjem meg rá sógornőmet stb. Szóval az ünnepi torta receptjét sem bíztam a véletlenre, még augusztusban elkészült a decemberi Kifőztük címlapja.


A torta nagyon gesztenyés, nagyon ünnepi, de mégsem annyira macerás, mint gondolnánk. A habcsókokkal sincs sok gond, és a gyerekek is szívesen lopkodnak belőle. Egy a lényeg, hogy azokat tényleg tálalás előtt tegyük csak rá. De természetesen el is hagyhatók.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:


a piskótához:
4 tojás
30 g liszt
30 g étkezési keményítő
30 g gesztenyeliszt
50 g cukor






a krémhez:
400 g Maroni fehérarany gesztenyepüré
200 g mascarpone
100 ml hideg habtejszín
1 evőkanál rum
1 kezeletlen narancs héja

a rétegzéshez:
100 ml sárgabarack- vagy narancslekvár

a díszítéshez:
50 g étcsokoládé
50 ml zsíros tejszín

a habcsókhoz:
2 tojásfehérje (kb. 7 dkg súlyú)
70 g kristálycukor
70 g porcukor
2 teáskanál étkezési keményítő



A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és a gesztenyeliszt keverékét, nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük. A felengedett gesztenyepüréhez adjuk a krémsajtot, a narancs finomra reszelt héját és a rumot, majd robotgéppel fellazítjuk. A tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.

A kihűlt piskótát körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, és lapjában, recés késsel 3 részre vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk. A tortaformát megtisztítjuk, aláteszünk egy tortakartont vagy egy tányért. Az aljába helyezünk egy piskótalapot, és megkenjük a lekvár felével és egy rész krémmel. Ráhelyezünk egy újabb lapot, ezt megkenjük a maradék lekvárral és még egy réteg krémmel. Lezárjuk az utolsó lappal. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, hogy a torta teteje is egyenletes lehessen. A betöltött piskótát 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A tortáról ismét leválasztjuk a formát, és széles pengéjű kést használva bevonjuk a maradék krémmel.

Amíg összeérik a torta, megsütjük a mini habcsókokat a tetejére. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd folyamatos keverés mellett, több részletben hozzászórjuk a kristálycukrot. Robotgéppel kemény habbá verjük. Ebbe szitáljuk a keményítős porcukrot, és spatulával összeforgatjuk. Nyomózsákba szedjük, sütőpapírral bélelt tepsire apró csókokat nyomunk belőlük. 100 fokra előmelegített sütőben 1 órát szárítjuk, majd a sütőben hagyjuk kihűlni.


A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tejszínt felforraljuk, több részletben, folyamatos keverés mellett a csokoládéra csurgatjuk. Simára keverjük, és kicsit hűlni hagyjuk. A torta tetejére csurgatjuk, a piskóta peremén le is csurgathatjuk kicsit.

A habcsókokat elrendezzük a süteménytetején, díszítésképp még kevés porcukorral meghinthetjük.

2015. december 6., vasárnap

Tonkababos-mogyorós madeleine

Tényleg próbálok legalább néhány receptet bemásolni a blogra, csak épp nem megy egyszerűen. :) Ez viszont talán az eddigi legfantasztikusabban sikerült madeleine volt, amit csak készítettem. Ennek egészen biztos a kedvenc fűszerem, a tonkabab az oka. Illatos, ízes, különleges, és még egy olyan egyszerű süteményt is, mint a madeleine is elvarázsol.

Következzék hát a recept a novemberi Kifőztük magazinból.


Hozzávalók (25 darabhoz):

2 tojás
75 g cukor
90 g olvasztott vaj
50 g liszt
50 g őrölt törökmogyoró (aldiban szinte mindig van)
4 g sütőpor
1 tonkabab 


A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd elvegyítjük benne az olvasztott vajat. Belereszeljük a tonkababot, és beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. A masszát habzsákba szedjük, és a szilikon vagy vajazott és lisztezett fém medeleine formákba adagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Hagyjuk kicsit fűlni a formában, majd óvatosan kiszedjük belőle.