2015. április 28., kedd

Vöröslencse-pástétom

Teljesen odáig meg vissza vagyok a vega pástétomokért. A vöröslencse pedig nagyon hálás hüvelyes, finom, nem kell előáztatni, nagyon jól ízesíthető. A pástétomot, ameddig nem szilárdul meg, mártogatósként is lehet akár tálalni, utána pedig elvan néhány napig a hűtőben egy műanyag dobozban.

A recept megjelent a Kifőztükben is.

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!

 Hozzávalók:

500 g vöröslencse
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 teáskanál római kömény 
1/2 dl olívaolaj vagy kókuszolaj
só, bors

A vöröslencsét négyszeres mennyiségű sós vízben nagyjából 15 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. Közben a megtisztított, felaprított hagymát és fokhagymát közepes lángon megpirítjuk a zsiradékon. A hagymát, a vöröslencsét sóval és borssal ízesítjük, ráfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadunk egy teáskanál római köményt, végül az egészet késes robotgépben simára dolgozzuk.

Frissen mártogatósként, kihűlve pástétomként tálaljuk.

2015. április 26., vasárnap

Vaníliás kuglóf

Ez nem az a levegős, piskótaszerű kuglóf, hanem inkább olyan kevert tésztás állagú. Sűrűbb, tömörebb tészta. de a családnak nagyon ízlett. Én inkább csak ilyen mini formához ajánlom, a nagyban nem tudom, hogy sül meg.

A recept megjelent az áprilisi Kifőztükben is.


Hozzávalók (12 mini kuglófhoz)

150 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
100 g cukor
2 tojás
150 ml tej
30 ml olaj
1 kezeletlen narancs héja
1 rúd bourbon vanília
porcukor a tálaláshoz

A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejet, az olajat, a narancs finomra reszelt héját és a vanília kikapart magjait. A hozzávalókat simára turmixoljuk botmixerrel, és az előkészített mini kuglófformákat 2/3-ig töltjük a masszával.

170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.

2015. április 24., péntek

Banános-chiamagos szuperreggeli

Új, majdnem tejmentes korszakom egyik kedvence. A chiamag vagy azték zsálya igazi szuperfúd. Mindenféle csuda jó tulajdonsága mellett nagyszerűen helyettesíthető vele vegán étrendben a tojás, de a legjobb talán ehhez hasonló pudingot készíteni belőle. Akár este be lehet keverni, reggel csak elő kell kapni a hűtőből, és délig nem is leszünk éhesek.Mindenkinek csak ajánlani tudom!

A recept megjelent az áprilisi Kifőztükben is.


A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!

Hozzávalók:

1 dl kókuszkrém
1 dl víz
1 banán
3 evőkanál chia mag
gyümölcsök ízlés szerint

A kókuszkrémet, a vizet és a banánt simára turmixoljuk. Elkeverjük benne a chiamagot, és hűtőbe tesszük 2-3 órára, amíg kocsonyás állagúvá válik. Ízlés szerinti gyümölcsökkel tálaljuk. 


2015. április 20., hétfő

Krumplis tarhonya

Gyerekkorom óta az egyik kedvenc ételem. Olcsó, kiadós és nagyon-nagyon finom. Egyetlen bajom vele, hogy van benne vagy kétmillió kalória, de nagy ritkán ilyen is kell.

A recept megjelent a Kifőztükben is.

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!


Hozzávalók:

500 g burgonya
250 g tarhonya (Molnár tészta)
2 hagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1 l víz
só, bors, olaj

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, 4-5 evőkanál olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra kockázott krumplit, megsózzuk, megborsozzuk. Néhány perc alatt, folyamatos keverés mellett megpirítjuk a burgonyát.

A lábast lehúzzuk a lángról, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, felöntjük vízzel, és visszatesszük főni. Egy zöldpaprikát hosszában félbevágunk, a krumplihoz adjuk. Végül a tarhonyát is a fazékba szórjuk, közepes lángon 15-20 perc alatt készre főzzük.

Ha szükséges, ízlés szerint a folyadékot pótoljuk és ízesítjük.

2015. április 19., vasárnap

Egyszerű vaníliafagylalt

Helló, idei fagyiszezon! :)

Én megkezdtem a működésem, bár ok újdonság nem várható idén. Inkább tejmentes irányba fogok elmenni, mert mostanában le kellett róla szoknom nagyobb mennyiségben. De az eddigi évek terméseit ITT megtaláljátok. 

Ez a fagyi több szempontból is abszolút befutó. Millióképp ízesíthető, turbózható, nem kell fagyialapot főzni, nem fagy szilánkosra a zsíros krémsajttól és a tejszíntől.

A recept megjelent az áprilisi Kifőztükben is.

Szupercukker kapszlikat és kanalakat az Eztettem boltban lehet kapni, nézzetek be!


Hozzávalók:

250 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
100 g porcukor
1 rúd vanília

A tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verjük. A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet ilyenkor tovább ízesíthetjük gyümölcspürével, keksszel, csokoládéval, karamellával. 

A fagylaltalapot 30 percre fagylaltgépbe tesszük, készre kevertetjük a géppel, fogyasztásig fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 20 perccel vegyük ki a fagyasztóból! 
 

2015. április 7., kedd

Sajtos-túrós kifli

A világ legegyszerűbb túrós pogácsa receptje millióképp variálható. Ezúttal kis sajtos kiflik készültek belőle. A tészta a begyúrás után akár napokig is vígan elvan a hűtőben. Ha nincs kedvünk kifliket sodorni, készíthetünk belőle pogácsát vagy sajtos rudat is. A kész kiflik, pogácsák jól fagyaszthatók, kiengedés után is szinte olyanok, mint frissen.

Megjelent az áprilisi Kifőztükben is.


A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!


Hozzávalók:

500 g túró
500 g vaj
500 g liszt
1 evőkanál só
1 tojás
100 g reszelt sajt




A túróból, a puha vajból, a lisztből és a sóból tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztából közepes méretű gombócokat csípünk le, és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú kört nyújtunk belőle. Vékonyan megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval 8 szeletre vágjuk, majd kívülről befelé felsodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

A kiflik külsejét is lekenjük vékonyan tojással, megszórjuk egy kevés sajttal, végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

2015. április 4., szombat

Jamie Oliver répatortája

Boldog nyulat mindenkinek! :) Idén minden húsvéti recept a díványon landol, szóval ide most csak ez jut, ráadásul még jó későn is. Szóval mindig aktuális, akkor is ha nincs épp nyúlünnep, mert baromi finom. Tökéletes, szaftos, fűszeres répatorta, ami mindent tud, amit csak egy Jamie-recepttől elvárunk.

A recept megjelent az áprilisi Kifőztükben is.

Hozzávalók (20 cm-es átmérőjű tortaformában készítve)

250 g puha vaj
250 g nádcukor (a fele lehet kókuszvirágcukor)
5 tojás
1 kezeletlen héjú narancs
170 g liszt
1 teáskanál sütőpor
100 g őrölt mandula
100 g dió
250 g reszelt sárgarépa
1 teáskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet só

a bevonathoz:
250 g mascarpone
100 g porcukor
1/2 rúd vanília

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, félretesszük. A puha vajat robotgéppel kikeverjük a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Beleszitáljuk a sütőporos, fűszeres lisztet. Hozzáadjuk a narancs finomra reszelt héját és kifacsart levét, az őrölt mandulát, a durvára vágott diót és a reszelt sárgarépát.

A tésztát simára keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.

Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a fogvájóra a tészta, elkészült a torta. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A tortát körülkenjük a krémmel. Dióval vagy marcipántojásokkal díszíthetjük.

Forrás: www.jamieoliver.com