Tonkababos mogyorótorta

Tegnap az én édes Emmám második születésnapja volt, és ezzel a tortával ünnepeltük első körben. Mostanában egy kaptafára készülnek a tortáim, nagyjából mind ugyanúgy néz ki, hiszen a macaron díszítés az aktuális kedvencem. Azért senki ne gondolja, hogy egy torta kedvéért legyártok három tepsi macaront. Általában amikor nagyobb adagokat sütök, lefagyasztok néhányat, ami műanyag dobozban tökéletesen eláll egy ideig a fagyasztóban. Amikor pedig tortát sütök, csak előkapok néhányat, és mehet a tetejére.


Ezúttal nem sima csokitortát készítettem, mivel épp a kakaóból is kifogytam, ezért azzal dolgoztam, amit találtam itthon. Így készültek csodás, törökmogyorós joconde lapok, amik közé tonkababos tejcsokoládé trüffel került. A tetejére egy kis csoki, és 14 macaron, ami úgy 2 perc alatt fogyott el. Mondanom sem kell, hogy ebből kész kihívás már két szelettel benyomni, szóval elég kiadós nem túl nagy mérete ellenére.


Ha szeretnétek a gyerektortákra cuki kis zászlósort készíteni, papír szívószálat, pékzsineget és színes ragasztószalagokat találtok hozzá az Eztettem boltban.


Hozzávalók (18 cm-es átmérőjű, magas tortához)

a joconde lapokhoz (Willam Curley: Patisserie c. könyvében található recept alapján):

125 g porcukor
125 g őrölt törökmogyoró
38 g liszt
162 g egész tojás (ez épp 3 nagyobb volt nálam)
28 g olvasztott vaj
100 g tojásfehérje (ez is pont 3 tojásból jött ki) 
30 g cukor

a trüffelkrémhez:

500 g tejcsokoládé
500 ml zsíros tejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
1 tonkabab
(egy pici whiskyt is elbírt volna, ha nem gyerektorta) 

a tetejére:

50 g étcsokoládé
25 g vaj

+ macaronok, mogyoró, kekszek, bonbonok, cukorkák vagy bármi, ami szimpatikus a díszítéshez


Mivel a trüffelnek állnia kell pár órát (sőt a legjobb, ha egész éjjel a hűtőben marad), mindenképp azzal kezdem a tortakészítést. A tejszínt felforralom a reszelt tonkababbal. A az aprított tejcsokit vagy pasztillát felolvasztom. A tejszínt több részletben a csokoládéhoz keverem. Ha teljesen sima, lefedem, és beteszem a hűtőbe. Addig kell állnia, amíg szépen besűrűsödik és lehűl.

A 4 joconde lapot nem egyesével sütöttem, hanem két tortakarikában, majd megfeleztem őket.

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A porcukrot, a mogyorót és a lisztet egy nagy tálba szitálom, majd hozzáadom a kimért mennyiségű egész tojást. 10-12 percig keverem elektromos habverővel, amíg szépen felhabosodik. Ekkor lassan hozzácsurgatom folyamatos keverés közben az olvasztott vajat. Addig folytatom a keverést, amíg szépen elkeveredik benne a vaj.

A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verem. Több részletben a mogyorós masszához forgatom.

Két 18 cm-es tortakarikát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a masszát, és 15 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, körülvágom, leválasztom a formát, és fűrészes késsel kettévágom őket.

A trüffelt robotgéppel felverem. Alacsony fokozaton kezdem keverni, és fokozatosan gyorsítok. Addig verem, amíg szép tartása lesz a krémnek. Mindig legyünk óvatosak, mert könnyű túlverni, és akkor kicsapódik.

Az egyik tortaformát megtisztítom, az aljába teszek egy mogyorós lapot, rá jöhet a krém negyede, így folytatom, amíg az utolsó lap rá nem kerül (ez lehetőleg szép sima legyen). A maradék krémet félreteszem a körülkenéshez.

A tortát jó pár órára hűtőbe teszem, hogy szépen összeálljon. Ha már jó, leveszem róla a tortagyűrűt, és bekenem a maradék krémmel. A tetejére csurgatom az összeolvasztott étcsokoládé és vaj keverékét, a széleken óvatosan megfolyatom. És már csak a tetejét kell szépen feldíszíteni.




Megjegyzések

  1. Pompas torta! Eljen az unnepelt :-)

    VálaszTörlés
  2. Egy kicsit megkésve, puszild meg a kis Emmát és súgd a fülébe hogy Éva néni küldi a puszit:-)) Nagyon szép volt a torta!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések