Jamie Oliver répatortája

Boldog nyulat mindenkinek! :) Idén minden húsvéti recept a díványon landol, szóval ide most csak ez jut, ráadásul még jó későn is. Szóval mindig aktuális, akkor is ha nincs épp nyúlünnep, mert baromi finom. Tökéletes, szaftos, fűszeres répatorta, ami mindent tud, amit csak egy Jamie-recepttől elvárunk.

A recept megjelent az áprilisi Kifőztükben is.

Hozzávalók (20 cm-es átmérőjű tortaformában készítve)

250 g puha vaj
250 g nádcukor (a fele lehet kókuszvirágcukor)
5 tojás
1 kezeletlen héjú narancs
170 g liszt
1 teáskanál sütőpor
100 g őrölt mandula
100 g dió
250 g reszelt sárgarépa
1 teáskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet só

a bevonathoz:
250 g mascarpone
100 g porcukor
1/2 rúd vanília

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, félretesszük. A puha vajat robotgéppel kikeverjük a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Beleszitáljuk a sütőporos, fűszeres lisztet. Hozzáadjuk a narancs finomra reszelt héját és kifacsart levét, az őrölt mandulát, a durvára vágott diót és a reszelt sárgarépát.

A tésztát simára keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.

Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a fogvájóra a tészta, elkészült a torta. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A tortát körülkenjük a krémmel. Dióval vagy marcipántojásokkal díszíthetjük.

Forrás: www.jamieoliver.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések