2014. december 20., szombat

Vargabéles

Jó olyan klasszikus süteményekkel is készülni az ünnepre, mint a vargabéles. Hogy kicsit felrázzuk a történetet, készítsük kerek tortaformában, és máris torta lesz belőle, ami simán megállja a helyét az ünnepi asztalon is.

A receptek megjelentek a decemberi Kifőztükben is, a tésztát a Molnár tészta biztosította.



 Hozzávalók (22-24 cm-es tortaformához):

8 réteslap
2-3 evőkanál olaj
250 g gyufatészta (Molnár)
500 g túró
2 dl tejföl
100 g cukor
2 tojás
1 kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília
100 g mazsola
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lobogó, só vízben 5 perc alatt kifőzzük, leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a cukrot, a tojást, a vanília kikapart magjait és a citrom finomra reszelt héját simára keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, és beleforgatjuk a tésztát.

A tortaformát kikenjük olajjal. A réteslapokat vékonyan bekenjük olajjal, elhelyezzük őket a tortakarikában, hogy túllógjanak a forma peremén. A réteslapokra szedjük a tölteléket, elegyengetjük, sorban ráhajtjuk a széleket. 30 percre az előmelegített sütőbe tesszük.Porcukorral megszórva tálaljuk.

2014. december 18., csütörtök

Karácsonyi cupcake

Dübörög a karácsony dömping, ehhez hozzájárulván bedobom az idei karácsonyi cupcake-eket. Egyszerű, csinos, finom, nem is kell ennél több.

A receptek megjelentek a decemberi Kifőztükben is.

Csinos kapszlikat és egyebeket az eztettem boltban találtok!

Hozzávalók (6 darabhoz):

100 g vaj
2 tojás
50 g méz
75 g liszt
50 g őrölt törökmogyoró
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér

250 g mascarpone
100 g porcukor
1/2 rúd vanília
1 kezeletlen narancs finomra reszelt héja





A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a mézzel és a tojásokkal. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, néhány mozdulattal összekeverjük. A sütőformákat kétharmad részig töltjük meg a masszával, majd 180 fokos sütőben, 15 perc alatt készre sütjük. Még melegen áttehetjük díszes papírkapszlikba.

Ameddig sül a tészta, elkészítjük a krémet. A mascarponét alaposan kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival és a narancshéjjal. Felhasználásig hűtőben tároljuk, végül a kihűlt tészták tetejére nyomjuk csillagcsöves végű habzsákból.


További cuki cupcake-ek (katt rá!): gesztenyés, citromos-mákos, banános-nutellás, mikulásos.

2014. december 9., kedd

Gombás-tejszínes tészta

Villámgyors ebédekre a nagy ünnepi készülődés közepette még nagyobb szükség van. Ilyenkor a tészta talán a legegyszerűbb választás. Kaptam néhány csomag Molnár tésztát, így lesz a blogon jó pár recept, ahol az ő tésztáikat tesztelem. Ezúttal egy teljes kiőrlésűt főztem, ami azért más állagú és ízű, mint egy sima tészta. Szerintem ezt az ízvilágot szépen kiegészíti a gomba és a tejszín.

A receptek megjelentek a decemberi Kifőztükben is.


Hozzávalók:

100-150 g teljes kiőrlésű Molnár tészta
500 g csiperke gomba
1 kápia paprika
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
200 ml zsíros tejszín
1 csokor petrezselyem
só, bors
1 evőkanál kókuszzsír vagy 2 evőkanál olívaolaj

A tésztát forrásban lévő, sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. Közben a hagymát megpirítjuk a zsiradékon, rádobjuk a megtisztított és felszeletelt gombát és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, rápréseljük a fokhagymát. Folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg elfövi a levét. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, felöntjük a tejszínnel, egy-két perc alatt besűrítjük. Elkeverjük a szószban a tésztát, forrón tálaljuk.

2014. december 6., szombat

Datolyás szaloncukor

No kérem, most aztán már tényleg bele kell húzni a karácsonyi készülődésbe. A blog is lassan felveszi a fonalat.

Először is is egy nagyon egyszerű szaloncukrot hoztam. A gyerekek csoki nélkül is nagyon szerették, de a becsokizott verzió sem maradt meg.

A receptek megjelentek a decemberi Kifőztükben is.

Csinos csomagolóanyagokat az eztettem boltban találtok!

Hozzávalók (20 darabhoz):

150 g datolya (magozva mérve)
50 g mazsola
50 g őrölt mandula
200 g tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A datolyát és a mazsolát késes aprítóban addig daráljuk, amíg viszonylag egynemű masszát kapunk. Belegyúrjuk az őrölt mandulát, kis darabokat csípünk le belőle, amikből hengereket formázunk. Egy órára hűtőbe tesszük.




A csokoládét vízgőz fölött 40 fokosra melegítjük, ügyelve arra, hogy a tál a vízzel ne érintkezzen. Ha elértük a kívánt hőmérsékletet, levesszük az edényt a lábasról, megtöröljük az alját. Folyamatos keverés mellett 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a kakaóvajat, 30 fokig tovább hűtjük.

A szaloncukrokat villával a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. A csokoládéburkot szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.

Tipp: a kész szaloncukor légmentesen záródó dobozban viszonylag hosszú ideig eláll, de ha előre elkészítjük, a biztonság kedvéért hűtőben tarthatjuk.


További szaloncukrok a blogon:

Diós-mazsolás szaloncukor

Fűszeres mandulás szaloncukor

Mogyorókrémes szaloncukor 

Szilvás-marcipános szaloncukor 

Marcipán tallérok