2014. október 31., péntek

Sütőtökös tortácskák és az erdő

A mai bejegyzés nem feltétlen a Halloween jegyében születik, egyszerűen csak sütőtök-bolond vagyok idén. De ha ünneplitek, akkor is még gyorsan összedobható. A puha, szaftos, fűszeres tésztára kerül a finom sütőtökös krém, a tetején lévő marcipánért meg odáig lesznek a kölykök! Nálunk a komplett sütinek óriási sikere volt.

Ha ilyen nagyon cuki papír kiegészítőket szeretnétek beszerezni (figyelem, már megérkezett a karácsonyi kollekció egy része is), látogassatok el érte az Eztettem bolt oldalára.

A recept a novemberi, friss és ropogós Kifőztükből van.


Hozzávalók (15 darabhoz):

20 dkg sütőtökpüré
15 dkg nádcukor
1 dl olívaolaj
2 tojás
5 dkg cukrozatlan kakaópor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
egy csipet só

12,5 dkg mascarpone
7,5 dkg sütőtökpüré
5 dkg porcukor
1/4 rúd vanília

marcipán


Egy kisebb sütőtököt nagyobb darabokra vágunk, eltávolítjuk a magjait, 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Leszedjük a héját, kimérünk belőle 20 dekát. Összekeverjük a tökpürét, az olívaolajat, a cukrot, a tojásokat. A masszához szitáljuk a száraz hozzávalókat, összeforgatjuk. A sütőformákat háromnegyed részig töltjük a tésztával, 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. (A papírkapszlikba még forrón szoktam áttenni.)

Amíg sülnek a muffinok, elkészítjük a krémet. A tökpürét botmixerrel összedolgozzuk a krémsajttal, a porcukorral és a vanília kikapart magjaival, hűtőbe tesszük. Habzsákból a kihűlt minitorták tetejére nyomjuk.

A marcipánból kis golyókat gömbölyítünk, kicsit kilapítjuk, kenőkéssel mélyedéseket karcolunk bele, a kis torták tetejét díszítjük vele. 


A bejegyzés végére pedig kivételesen hoztam egy kis őszi hangulatot a szomszédos erdőből, ahová mostanában sokat járunk a gyerekekkel:


2014. október 21., kedd

Banános brownie

A csoki-banán klasszik vonalon maradva ideje volt a jó kis duót brownie formában is kipróbálni. A gyümölcstől jó szaftos a süti, és persze a banán íz is érezhetően benne marad.

A képeken feltűnő kerámia kiegészítők ismét Lantos Judit keze munkáját dicsérik. Megtaláljátok a facebookon és WAMP-on.

Recept az októberi  Kifőztükből.


Hozzávalók:

150 g nádcukor
150g étcsokoládé
150 g puha vaj
2 tojás
3 érett banán
100 g liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

A nádcukrot kikeverjük a vajjal, hozzáütjük a tojásokat, belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét, végül hozzáadjuk a villával összetört banánokat. A masszához szitáljuk a liszt, a sütőpor, a kakaó és a só keverékét, gyorsan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es tepsiben elegyengetjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.


2014. október 14., kedd

Paleo raffaello

Azért a paleo étkezésben nem könnyű édességeket rittyenteni, viszont nyilván mindenki kívánja egy idő után. Ha így étkezünk vagy nem tudjuk, mivel lepjük meg ismerősünket, próbáljuk ki a raffaello golyó paleo változatát.

A recept Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak című könyvében jelent meg, a Jaffa Kiadó gondozásában.

A kiegészítőket az Apacuka kerámiakészítő workshopon készítettem.

Könyvajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok, a recept megjelent a szeptemberi számban.


Hozzávalók:

100 g kókuszreszelék
50 ml kókusztej
6 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál eritrit
1 teáskanál őrölt vanília vagy fahéj
kókuszreszelék a forgatáshoz
a golyók közepébe tehetünk hámozott, egész mandulát

Az alapanyagokat összegyúrom, a masszát hűtőbe teszem. Amint a krémben megszilárdul a kókuszzsír, és formázhatóvá válik, diónyi golyókat gömbölygetek belőle. Megforgatom kókuszreszelékben, fogyasztásig hűtőben tárolom.

2014. október 10., péntek

Paleo sonkás tojás másképp

Nyugalom, nem kapott el a paleo-láz, de azért két könyv erejéig beleolvastam a témába. Anyukámat olyannyira ellelkesítette Posta Renáta könyve, hogy rögtön bele is vágott a "hedonista fogyókúrába", meglehetősen nagy sikerrel. Szóval hajrá!

Aki meg szimplán csak szereti a sonkás tojást, próbálja ki ezt a verziót is, mert tök jó!

A recept Posta Renáta: Paleolit fogyókúra hedonistáknak című könyvében jelent meg, a Jaffa Kiadó gondozásában. Könyvajánló ITT olvasható róla.

Megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.

Hozzávalók:
1 teáskanál kókuszzsír
1 fej lila hagyma vékonyan felszeletelve
4 vékony sonkaszelet
4 tojás
frissen reszelt szerecsendió
Két darab, kb. 1,5 dl űrtartalmú szilikonos sütőformát vagy szufléformát kizsírozunk. Alulra tetszőleges mennyiségű hagymát helyezünk, az oldalát kibéleljük a sonkaszeletekkel. 2-2 tojást beleütünk a formákba, a tetejére kevés szerecsendiót reszelünk. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

2014. október 9., csütörtök

Mandulás-sütőtökös sütemény

Imádom az őszt! Már nem azt, amikor éjjeli sötétség van egész nap, hanem a napsütéses, kellemesen hűvös, gyönyörű színű őszt. Na kérem, ez a süti nekem pont ezt jelenti: illatos, színes, finom, jó kedvre derít. Igen, a vajjal kell egy kicsit szöszölni, de megéri. Szóval, a végeredmény egy szaftos, fűszeres süti, aminek a tetejére kötelező összedobni ezt az egyszerű kis krémet.

A képeken feltűnő kerámia kiegészítők ismét Lantos Judit keze munkáját dicsérik. Megtaláljátok a facebookon és WAMP-on.

Recept az októberi  Kifőztükből.


Hozzávalók (18-20 cm-es tortaformához):

a tésztához:

300 g sütőtökpüré (sütve mérve) - ez egy kisebb méretű hokkaido tök volt
200 g vaj
150 g liszt
100 g őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 rúd vanília
2 tojás
100 g nádcukor

a díszítéshez:

10 dkg mascarpone
3-4 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
egész mandulaszemek


A sütőtököt kimagozzuk, feldaraboljuk, 200 fokos sütőben félóra alatt puhára sütjük, lehúzzuk a héját, villával pépesre törjük. Amíg sül a tök, a vajat egy kis lábosban felolvasztjuk, közepes lángon forraljuk, egészen addig, amíg megbarnul és mogyoróillata lesz. Egy kis szűrőn egy bögrébe szűrjük, hagyjuk langyosra hűlni.

A tökpürét összekeverjük a barnított vajjal, a tojásokkal, a cukorral és a fűszerekkel. A masszába szitájuk a liszt, a mandula és a sütőpor keverékét, csomómentesre dolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük a tésztát, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A torta teteje enyhén berepedezik, de a belseje puha és szaftos marad.

A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a vaníliával, a kihűlt tésztára kenjük, megszórjuk durvára vágott vagy egész mandulával.