2014. szeptember 27., szombat

Paleo pizzakorongok Mezei Elmirától

Ha már az előző bejegyzésben pizza volt, jöjjön egy paleo változat. Nem vagyok nagy paleo rajongó, képtelen lennék tartani ezt a diétát (kb. mint bármilyet), de ez az étel kifejezetten bejött. Jó, nem lesz olasz pizzaélményünk, de az érzés meglesz a feltétek miatt. A karfiolos alap kicsit furcsa, de a fűszerezés, a paradicsomszósz és a sajt gondoskodik róla, hogy ne legyen zavaró. Amúgy én nem szeretem a karfiolt, de ezt simán toltam, az alap csak úgy simán fasírtként is megállja a helyét.

A recept Mezei Elmira: Paleolit vendégváró falatkák című könyvében jelent meg, a Jaffa Kiadó gondozásában, valamint kipróbáltuk a Kifőztük szeptemberi számában. Könyvajánló ITT olvasható róla. 

A kiegészítőket magam készítettem Juditéknál, az Apacuka kerámiakészítő workshopon.

 
Hozzávalók (18-20 darabhoz):

500 g karfiol (tisztított súly)
5 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
50 g kókuszliszt

a feltéthez:

1 evőkanál kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
300 ml paradicsomszósz
sóm bors, eritrit
paradicsomkarikák
gombaszeletek
olajbogyó
100 g reszelt parmezán

A rózsákra szedett karfiolt aprítógépben zsemlemorzsa finomságúra daráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, a fűszereket, az olívaolajat, a kókuszlisztet, és egyneművé keverjük. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 8 cm-es átmérőjű kekszkiszúrót helyezünk a sütőlapra, beleteszünk egy kis halmot a karfiolos keverékből, lappá nyomkodjuk, hogy kitöltse a formát. Óvatosan leemeljük róla a kiszúrót, elkészítjük a többi korongot is. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Amíg sül a pizzaalap, elkészítjük a feltétet. Kókuszzsíron megfuttatjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a paradicsomszószt. Sóval, borssal, kevés eritrittel ízesítjük, összeforraljuk. A megsült korongokat megkenjük a szósszal, ízlés szerint teszünk rájuk gombát, paradicsomot és olajbogyót. Megszórjuk őket reszelt parmezánnal vagy más hosszan érlelt sajttal, 10 percre visszatesszük a sütőbe.


2014. szeptember 20., szombat

Pizza

Még az elején szeretném leszögezni, hogy én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Sőt, azt is bevallom, hogy régebben jó minőségű, de kész paradicsomszószt vásároltam hozzá. Az utóbbi időben viszont gyorsan elkészítem inkább a szószt hámozott és aprított paradicsomkonzervből és egy kis pesztóból.Idén viszont főztem be isteni paradicsomszószokat, most az kerül rá.

A tésztát lusta és hozzáteszem roppant kényelmes módon a kenyérsütő gépemmel készíttetem. Nem márkás darab, az egyik nagyáruház kiárusításán jutottam hozzá egyszer potom ötezer forintért, de nagyon jó szolgálatot tesz azóta is. Ha van ilyen gépünk, csak pakoljunk bele mindent. A receptben természetesen leírom, hogyan készítsük gép nélkül a tésztát, ami egyaránt alkalmas a vékony és vastag verzióhoz is.

A recept megjelent a Díványon is. 



Hozzávalók (négy pizzához):

a tésztához: 

700 g liszt (lehetőleg kenyérliszt)
35 g friss élesztő
200 ml langyos víz
100 ml langyos tej(ez is lehet víz)
50 ml olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só

a szószhoz:

2 x 400 g-os hámozott és aprított paradicsom konzerv
3 evőkanál pesto vagy 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, egy csokor friss vagy 2 evőkanál szárított bazsalikom
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

tetszőleges feltétek


A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a munkalapra halmozzuk, közészórjuk a sót, a közepébe lyukat fúrunk. Ide öntjük az élesztős tejet, a langyos vizet és az olajat.

Egy villával elkezdjük befelé söpörni a lisztet a folyadékok felé, addig keverjük a villával a tésztát, ameddig csak tudjuk. Letesszük a villát, lisztezett kézzel folytatjuk a tészta összegyúrását, míg már nem ragad a kezünkre. 

Nagyjából 10 percig dagasztjuk a lisztezett felületen a tésztát, négy részre osztjuk, cipókat formázunk. A kis cipókat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, 30-45 percig kelesztjük őket (közben ne legyen hideg a helyiségben). 

Kenyérsütő géppel: a tartály aljába öntjük a folyadékokat, beleszórjuk a cukrot és a sót, rákanalazzuk a lisztet, végül elmorzsoljuk a liszt tetején az élesztőt, dagasztó, kelesztő programot állítunk be. 

A tésztaszószhoz lábasba tesszük a paradicsomkonzervet, a sót, a cukrot és a pesztót, összeforraljuk. 

Ha nem pesztóval dolgozunk:  a megtisztított, felaprított fokhagymát  megfuttatjuk az olívaolajban egy serpenyőben, ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot is. 

A sütőt előmelegítjük 250 fokra. 

Az első cipót lisztezett felületen kinyújtjuk az általunk kívánt vastagságúra. Megkenjük a szósszal, ráhelyezzük a feltéteket (ne túl sokat!), sütőlemezre tesszük, és 7-10 perc alatt (vastagságtól függ) készre sütjük. 

Ameddig sül az első pizza, kinyújtjuk a következő lapot és így tovább.




2014. szeptember 15., hétfő

Segítsüti bonbonok 2014

A hagyományokhoz híven, ismét elérkezett a Segítsüti őszi árverésének ideje. Ez az esemény nagyon közel áll a szívemhez. Az eddigi árverések óriási élményt jelentettek, csodás embereket ismertem meg, és még mindig hihetetlen, hogy az ember süteményekkel, bonbonokkal segíthet. Az elmúlt évben erősen megtépázták a daganatos gyermekeknek gyűjtő alapítványok hírnevét, és felháborít, hogy ilyen előfordulhatott. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Segítsüti csapata megbízható alapítványokkal dolgozik, az oldalon minden egyes elköltött forinttal elszámolnak. Így senkiben ne maradjanak kétségek, a felajánlások jó helyre mennek.

11. alkalommal is Segítsüti! 

11. alkalommal is megszervezzük a Segítsüti sütilicitet, a gasztroblogger szülők jótékonysági akcióját rászoruló gyermekek támogatására. 

1) Kik?
Ismét 30 gasztroblogger anyuka/apuka készül 30 édességgel, az akció adminisztrációját - beszerzések, pénzügyi elszámolás - pedig szokás szerint a Sose Közhasznú Alapítvány intézi.
2) Mikor?
Az őszi sütilicit a hagyományos időponttól kicsit eltérően zajlik: 2014. szeptember 15-én, hétfőn fognak megjelenni a sütis bejegyzések az egyes blogokban, és kerülnek fel majd egyidejűleg a licitálós menü alá, és kezdődhet rájuk rögtön a licit. Ezután három napon át zajlik az árverés, amely 2014. szeptember 18-án, csütörtökön 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve értelemszerűen frissen újrasütik a nyereményét, és eljuttatják neki.
3) Kit támogatunk?
A befolyt támogatási összegből most a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt és rajtuk keresztül a daganatos és vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek orvosi ellátását, gyógyulását támogatjuk.
4) Hogyan?
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Sütiárverés menüpont alatt lehet majd megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 18-án 16:00-ig. Most is megtartjuk a "vigaszág" lehetőségét, ha van olyan gasztroblogger, aki a második (vagy többedik) helyezettnek is vállalja a sütemény ismételt megsütését, és a második (többedik) helyezett is vállalja az általa felajánlott licitösszeg kifizetését, a sütemény nyertesének hozzájárulásával. Most is az egyes felajánlókra és a bloggerekre lesz bízva, hogy létrejönnek-e ilyen vigaszágas egyezségek. Ezután a nyertes/vigaszágas átutalja a vállalt összeget, a bloggerrel egyeztet az átadás-átvételről. Erre nézve új kérésként azt fogalmaznánk meg a nyertes részére, hogy ez az átadás a következő Segítsüti akcióig (tehát 2015. március végéig) lehetőség szerint valósuljon meg. Sajnos több esetben nagyon elnyúlt ez, és a felajánló bloggerek is magánszemélyek, nem lehet tőlük elvárni, hogy a felajánlást adott esetben egy évvel az akció után valósítsák meg.
Figyelem! Változás!
Ennél a sütiárverésnél nem különül el a céges támogatók és a magánszemély támogatók árverése. Mind a 30 süteményre bárki, bármilyen formában licitálhat. Egyfelől az elmúlt évek tapasztalata alapján a céges licitálók nincsenek olyan nagy létszámban, másfelől meg sokszor a magánszemélyek licitjei magasabban zárulnak. Így a cégek számára is nagyobb lesz a választási lehetőség.
Várjuk idén is visszatérő és új támogatóinkat a Segítsüti akció licitjeire, hogy a süti megint segíthessen!
 Végül pedig jöjjön az én felajánlásom:

Az előző évekhez hasonlóan idén is bonbonválogatással készülök a nyertese(i)mnek. Ezúttal egy 40 darabos bonboncsomag a felajánlásom, amiben lesz sós karamella bonbon ropogós mogyoróréteggel, bergamot bonbon és ibolyás csokoládé is. Ráadásképp néhány macskanyelvvel pótolom ki a pakkot, természetesen kiváló minőségű csokoládéból. Budapesten és környékén személyes átadást vállalok, de postázni is tudok messzebbre, ez ne tartson vissza senkit. :)

Licitre fel ITT!

Képekben: 



2014. szeptember 10., szerda

Túró rudi torta

Néha bajban vagyok a családdal. Én vagyok az ügyeletes tortafelelős minden ünnepen, de az apróságok egy része nem szereti a nagyon csokoládés tortákat, másik része a gyümölcsöset. De egy dolog egészen biztos: a túró rudit mindenki szereti! Akkor legyen egy ilyen torta. És bejött, mindenkinek, huhh...


Aki nézegeti a blogomat, már tudja, hogy jobban szeretem a magasabb, kisebb átmérőjű tortákat. Éppen ezért két kisebb piskótát szoktam sütni, ebbe kerül rengeteg töltelék. Ha valaki egyben szeretné letudni a tortasütést, akkor nyugodtan megsütheti ugyanezt a mennyiséget egy 24 cm-es tortaformában!

Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy bio tojás
150 g nádcukor
60 g (tönköly fehér) liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

500 g túró
500 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
150-200 g porcukor
1 rúd vanília
(citromhéj ízlés szerint, de el is hagyható)

Hozzávalók a csokimázhoz:

100 g étcsokoládé
50 g vaj

néhány túró guru vagy más kedvenc


Először a krémet készítem el. A hideg tejszínt egy kancsóban kemény habbá verem (ha nem agyunk biztosak a dolgunkban, használhatunk hozzá fél csomag zselatin fixet).

A túrót, a krémsajtot, a porcukrot, a vanília kikapart magjait és a citromhéjat (ha használunk) simára keverem a robotgéppel, majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt. 

A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze.

Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.

A kihűlt piskótákat félbe vágom (ha egy nagyot sütünk, 3-4 részbe vágjuk). A megtisztított tortaformába teszem az egyik lapot, rákenem a krém negyedét, és így tovább a többivel. A felső réteg a piskóta alja legyen, mert az a legszebb lap. Így, a formával beteszem a tortát minimum 2-3 órára a hűtőbe, Ezután leválasztom óvatosan a tortagyűrűt, és bekenem kívülről is a tortát a maradék krémmel. Ameddig megolvasztom a csokit, visszadugom a hűtőbe.

A csokit és a vajat vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztom. Simára keverem, a tortára locsolom. Végül jöhet rá egy-két bolti kedvenc.



2014. szeptember 9., kedd

Csirkepörkölt Mautner Zsófitól

Szerintem sok tapasztalatlan, vagy csak a hagyományos magyar konyhában tapasztalatlan háziasszony/ember örül meg most ennek a receptnek. Ez kérem csirkepaprikás a javából, sűrű a szaftja, ízes, és a hús szinte leolvad a csontról. Szóval, kezdőknek segítség, haladóknak pedig csak ötlet, hogy mi legyen a szombati ebéd.

A recept Mautner Zsófia: Főzőiskola - alapfok című könyvében jelent meg, a Libri Kiadó gondozásában, kedvezményesen megvásárolható ITT.
A könyvről ajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok ITT.  
Recept az augusztusi Kifőztükből.
 Hozzávalók (4 személyre):

2 evőkanál libazsír
3 nagy hagyma
2 evőkanál pirospaprika
4 egész csirkecomb, kettévágva alsó és felső részre
só, bors

 Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a libazsírt. Mikor még nem forró, hozzáadjuk a durvára aprított hagymát. Megsózzuk, néha megkeverve addig dinszteljük erős lángon, amíg kissé üveges lesz. 
Levesszük a főzőlapról a lábast, hozzáadjuk a pirospaprikát, és elkeverjük. Beletesszük a csirkecombokat, átforgatjuk őket a hagymás-paprikás alapban. Visszatesszük a főzőlapra, megsózzuk, megborsozzuk. Először 1,5 dl vizet öntünk rá, majd erős lángon főzzük. Fedő nélkül, bő egy órán át nagy lángon forraljuk, a vizet fokozatosan pótolva. Ha a végén túl híg lenne a szaft, fokozzuk a hőt, és addig főzzük a pörköltet, amíg a szaft besűrűsödik.

Tipp: egy félbevágott zöldpaprikával még ízletesebb lesz az étel. 

2014. szeptember 8., hétfő

Expressz pizzák

Ugye mindenki szereti az öt perc alatt elkészíthető vacsorát vagy vendégváró falatkákat? No meg gondolom, a pizzát is legalább ugyanennyien. Akkor most következzék néhány nagyon egyszerű megoldás az augusztusi Kifőztükből.


A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon

Hozzávalók (adagonként):

1 tortilla lap
1 evőkanál bazsalikompesztó
2 evőkanál morzsolt fetasajt

A sütőt grill funkcióba állítjuk. A tortilla lapot betesszük egy percre a sütőbe. Kivesszük, megfordítjuk, megkenjük a bazsalikompesztóval, rámorzsoljuk a feta sajtot. Visszatesszük két percre a sütőbe. Forrón tálaljuk. 
 
Hozzávalók (adagonként):

1 tortilla lap
1 evőkanál fűszeres paradicsomszósz
6 golyó mini mozzarella 
sonka

A sütőt grill funkcióba állítjuk. A tortilla lapot megkenjük a paradicsomszósszal, rápakoljuk a feltéteket, néhány percre - amíg a sajt megolvad -, sütőbe tesszük. Forrón tálaljuk. 


2014. szeptember 2., kedd

Bazsalikompesztó Mautner Zsófitól

Régen nem szerettem a pesztót, csak valami förmedvényes bolti verziót kóstoltam, ami ehetetlen volt. Aztán kipróbáltam a házit, és beleszerettem. Mindig tartok itthon, mert a pizzaszószt is ezzel szoktam ízesíteni, így villámgyorsan készen van. Bevallom, sokszor készen veszek egy kis üveggel, de csak kiváló minőségűt, ami olívaolajjal, parmezánnal és fenyőmaggal készül.  
A recept Mautner Zsófia: Főzőiskola - középfok című könyvében jelent meg, a Libri Kiadó gondozásában, kedvezményesen megvásárolható ITT.
A könyvről ajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok ITT

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon

Recept az augusztusi Kifőztükből.



Hozzávalók:

50 g bazsalikomlevél
50 g fenyőmag
40 g reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
150 ml olívaolaj
A hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, és pürésítjük. Hűtőben, zárt edényben sokáig eláll, ha a tetejére mindig öntünk egy réteg olívaolajat.