2014. augusztus 25., hétfő

Mogyorókrémes bonbon

A kép ismerős lehet. ez a bonbon az őszi Segítsüti válogatás egyik része volt. Nagyon egyszerű, nagyon szerethető, nem szélsőséges. A mogyorókrém és a tejcsokoládé mellett helyet kapott enne egy tonkabab is, ezt természetesen kihagyható, ha nem szeretjük vagy nem jutunk hozzá.


Hozzávalók:

90 g tejcsokoládé
200 g mogyorómassza (beszerezhető pl. a Noosti Kft.-nél)
1 tonkabab

300 g étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj


A tejcsokoládét megolvasztom, simára keverem a reszelt tonkababbal és a mogyorómasszával. 

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig.Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az előkészített formába öntöm a temperált csokoládét, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, lehúzom a felszínét habkártyával, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. A visszamaradt és újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. 30 percre beteszem a formát a hűtőbe, végül óvatosan kifordítom belőle a kész bonbonokat.


Nemsoká ismét lesz licit!

2014. augusztus 22., péntek

Gasztropályafutásom legnagyobb kihívása

Nemrégiben facebook oldalamon már beharangoztam, hogy eljön ez a poszt. Végre sikerült nekiülni a sok rémes fényben, kapkodva készült fotónak, több-kevesebb sikerrel kipofoztam őket kicsit.

Szóval úgy alakult, hogy két kollégám augusztus elején végre kimondta egymásnak a boldogító igent. Engem pedig megkerestek előtte megtisztelő felkérésükkel, hogy én gondoskodjak az esküvői tortáról. Hét torta került az asztalra, jó pár macaron a tetejükre, és egy kevés kísérőnek is.

Receptek most nem lesznek, csak képek. Fogadjátok sok szeretettel! Válasszatok kedvencet, és írjátok meg nekem a facebookon, melyik tetszett legjobban, kíváncsian várom. :)

A menyasszonyi torta - vaníliás-szicíliai narancsos krémmel, hasonló ízesítésű macaronokkal és cukorcsipkével:


Kókuszkrémes torta kókuszpehellyel borítva:


Vaníliás túrótorta  sok-sok gyümölccsel, na ebbe nagyon belevágtam volna: 


A vőlegény állított a legnagyobb kihívás elé, Eszterházy-tortát kért. Megkapta, sima dió helyett pekándióval készült. Financier lapok között narancsos diókrémmel, a tetején csokibevonat és pekándiós macaronok fahéjjal étcsokoládé ganache-sal:


Egy teljesen sima, visszafogott csokoládétorta: 


Gesztenyetorta csak úgy összemázolva némi krémmel: 


Utolsóként pedig a kedvencem, brutál csokis torta szederlekvárral, körülkenve csokikrémmel, áthúzva glazúrral, friss áfonyával, szederrel és ibolyás ganache-sal töltött macaronokkal díszítve: 




Remélem, Nektek is tetszettek! :) És persze éljen soká a boldog pár!!

2014. augusztus 20., szerda

Házi lepénykenyér Mautner Zsófitól


Újabb recept az augusztusi Kifőztükből.

A recept Mautner Zsófia: Főzőiskola - középfok című könyvében jelent meg, a Libri Kiadó gondozásában, kedvezményesen megvásárolható ITT.
 
A könyvről ajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok ITT

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon

Hozzávalók (8-12 darabhoz):

2 teáskanál porélesztő
250 ml langyos víz
320 g liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj

Egy kis edényben elkeverjük a porélesztőt néhány evőkanál vízzel, állni hagyjuk, amíg feloldódik, és kissé felhabzik. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a sót, majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt és a maradék langyos vizet is. A robotgép dagasztókarjával elkeverjük, majd amikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat. Elkeverjük, ha a tészta már szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk.

A buci egy kiolajozott üvegtálba tesszük, letakarjuk, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 8-12 darabra vágjuk, 10-12 cm átmérőjű korongokat formálunk belőlük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk, erős lángon egy-egy percig sütjük a lepények mindkét oldalát. Akkor kell megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni.

Tipp: kelesztés után folpackba csomagolva egy hétig is eláll a tészta a hűtőben. A könyvben található humusszal tálalva kitűnő!

2014. augusztus 19., kedd

Oreo fagylalt

Idén ugyan nem sokat bővült a fagyigyűjteményem, de még jön néhány a nyár végéig.

Itt is van egy nagyon tuti az augusztusi Kifőztükből.


Hozzávalók:

500 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
150 g porcukor
150 g oreo keksz
1 rúd vanília

A tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verjük. A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémbe tördelünk 100 g kekszet. A fagylaltalapot 30 percre fagylaltgépbe tesszük, készre kevertetjük a géppel. Ha kész, a maradék összetört keksszel dobozba rétegezzük, fogyasztásig fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 20 perccel vegyük ki a fagyasztóból! 

Ha pedig marad kekszünk, a következő recepteket ajánlom: 


2014. augusztus 15., péntek

Mazsolás vajkenyér (Borbély Béla receptje)

Igazi békebeli sütemény, délutáni teához vagy kávéhoz. Nem mellesleg csillagos ötösre vizsgázott Férjnél. A recept Borbély Bélától van, aki a Szamos cukrásza volt évtizedeken át. A nemrég megjelent Desszertkönyv utolsó fejezetéből, a kávéházi sütemények közül választottam ki a receptet. A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánlójában olvashattok.

A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg.


Hozzávalók (2 darab 26x7 cm-es sütőformához):

200 g vaj
100 g porcukor
10 tojássárgája
80 g tejföl
100 g cukor
8 tojásfehérje
200 g liszt
100 g puha, apró mazsola

a barack szulchoz:
300 g baracklekvár
100 g cukor




A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd egyenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  tojássárgájákat. A tejfölt és a mazsolát már lassan, óvatos kézzel keverjük a masszához, amelyet a fehérjehabbal fellazítunk. Végül finoman beleforgatjuk a lisztet.

A masszát beletöltjük a sütőformákba, 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk a formából.

A szulchoz a lekvárt és a cukrot összeforraljuk, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. A kihűlt süteményt áthúzzuk a forró bevonattal. szilárdulás után felszeletelve tálaljuk.

A recept megjelent Borbély Béla Desszertkönyvében, amely megvásárolható a Szamos webshopban (http://szamostorta.hu/bonbon/dobozos/143-desszertkonyv) és a Vörösmarty téri Gourmet Házban.

2014. augusztus 5., kedd

Dinnyés limonádé

Gyors nyári frissítők dinnyéből:

A recept a Kifőztük augusztusi számában is megjelent.



Hozzávalók:

1 nagy szelet magszegény görögdinnye
1/2 citrom leve
3 evőkanál nádcukor
5 dl víz

A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sok jégkockával tálaljuk.


Fagyasztott dinnyepálcák:


Hozzávalók:

magszegény görögdinnye
spatulák

A dinnyét tetszőleges szeletekre vágjuk, spatulát szúrunk bele, fagyasztóba tesszük egy órára.