2014. június 29., vasárnap

Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése

A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. 

Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…

Eddig két alkalommal köszöntöttünk  kismamákat, amelyeket itt és itt olvashattok. - Itt épp engem is köszöntöttek a Lányok, ezért tudom, milyen jól tud esni. -  Ezúttal Selectfood Alíznak született kislánya, Helena. Alíz blogja a Selectfood blog , amelyen sok különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de nagy a kedvencem Alíz ehető virágokról készült bejegyzése is. Alíz elvégzett egy sajtkészítő tanfolyamot is, és mivel saját kecskéi vannak, isteni kecskesajtokat is készít. Gondolom most egy ideig anyai teendői fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra,  de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat.

Anikónak pedig köszönet a szervezésért!



" Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitől életet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

Kedves Alíz! Én tavaly nyáron a baba mellett, és őt várva is folyton csak fagyiztam. Ebéd helyett is fagyi volt, így is átvészelve a kellemetlen nyári melegeket. Fogadd tőlem virtuálisan ezt a kis apróságot, és nagyon-nagyon sok boldogságot kívánok Nektek! 

Hozzávalók:

500 g mascarpone
2 dl hideg tejszín
100 g porcukor
1 rúd vanília
8-10 szem barack
100 g cukor

A hideg tejszínt kemény habbá verem a porcukor felével. A krémsajthoz adom a vanília kikapart magjait és a maradék porcukrot, simára keverem. A krémbe forgatom a tejszínhabot. A fagyigépre bízom 30 percre az alapot. (Fagyigép hiányában műanyag dobozban fagyaszóba is tehetjük a krémet. Keverjük át 30 percenként botmixerrel a kívánt állag eléréséig.) A barackokat kimagozom, nagyjából összetöröm, elkeverem a cukorral és a vanília héjával egy kis lábasban.10 perc alatt összefőzöm lekvárrá. (Szezonon ívül helyettesíthetjük baracklekvárral.) 


A kész fagyit dobozba szedem, közé kanalazom a lekvárt, örvényeket húzok a kanál nyelével. Rövid időre fagyasztóba teszem tálalásig.



További komatálak: 

Ami - Colors in the kitchen: zöldséges rizspite
Anikó- Coffeinmentes: citromos vajas piskóta 
Csilla - Mimi és Mama Minikonyhája:  zabpelyhes datolyás madeleine
Erika - Dublin felett az ég: vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: bazsalikomos-őszibarackos smoothie
Kriszta - Orchidea a konyhában
Zsuzsa - Gesztenyeblog: jegeskávé

5+1 sütés nélküli torta meleg nyári napokra

A nyári hőségben még én is nehezen veszem rá magam a sütésre, pedig igazi elvetemült tortasütő vagyok. A forró napokon jól jön néhány tipp, hogyan készíthetünk finom, szép, de nagyon egyszerű tortákat, anélkül, hogy be kellene kapcsolnunk a sütőt vagy bármilyen fixálót kellene használnunk.

Egy dologra figyeljünk, a krém hozzávalói mindig legyenek jó hidegek.

A tejszínt érdemes nagyon lehűteni (mindig zsírosat használjunk!), és egy kancsóban felverni, nekem így mindig szépen felverődik.

De jöjjenek a főszereplők:

1. Egy pofon egyszerű gesztenyetorta, ami biztos siker!


2. Oreos sajttorta, nem találkoztam még senkivel, akinek ne ízlett volna.


3. A legújabb kedvencem a kakaós sajttorta, olyan krémmel, hogy ihaj.


 4. A túrótortával sem lehet nagyon mellényúlni, jó sok idénygyümölcs kell csak a tetejére, és kész is van!


5. Ha pedig túró, akkor a gyümölcs mehet a krémbe is, itt szükség lesz némi zselatinra. Íme a málnás túrótorta.


+ 1 Ha már a sütőt biztosan nem kapcsoljuk be, a fagyasztót még használhatjuk. Az egyik kedvencem az áfonyás fagyitorta


 Remélem, tetszett ez a rövid összeállítás!
 

2014. június 24., kedd

Petrezselymes újburgonya krémleves

Ugye mindenki szereti az újkrumplit? És a petrezselymes újkrumplit? Na, remélem, hogy igen. Íme egy pofon egyszerű leves, amiben minden nagyon friss, nagyon nyári. (Ja, PindÚr szerint "Pfúúúj, ez zöld, én a sárgát szeretem.")

A recept a Kifőztük júniusi számában is megjelent.



Hozzávalók:

5-6 nagyobb újburgonya
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 dl tejszín
2 evőkanál olaj
só, bors

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, az olajon üvegesre pároljuk, közben rányomjuk a fokhagymát is. A megtisztított és apró darabokra vágott burgonyát rádobjuk, kicsit megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából három ujjnyira ellepje. Puhára főzzük a burgonyát, ráöntjük a tejszínt, felforraljuk, levesszük a tűzről. Botmixerrel pürésítjük a levest.

2014. június 20., péntek

Túrós palacsinta áfonyaöntettel

Tisztázzuk, én imádom a palacsintát, de nagyon. A kakaósat, a lekvárosat, a fahéjasat, a túrósat, a baracklekváros-kakaósat, a sósat, szóval majdnem mindet. Ez a verzió - így az öntettel - pedig benne van az első háromban. Abszolút kicsinálja az embert, és durva, hogy mennyire telít.

A recept a Kifőztük júniusi számában is megjelent.

 

Hozzávalók (10 darabhoz):

a tésztához:

2 tojás
200 g liszt
400 ml tej
1 evőkanál vaníliás cukor
egy csipet só
olaj a sütéshez (én kókuszzsírt használok, így egészségesebb is, és nincs olajszag)
a töltelékhez:

250 g túró
125 g mascarpone
75 g cukor
fél rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja
100 ml hideg tejszín
az öntethez:

200 g áfonya
100 g cukor
1 kezeletlen citrom héja

A palacsinta összes hozzávalóját egy kancsóba tesszük, csomómentesre turmixoljuk, olajozott serpenyőben kisütjük.
Az áfonyát a cukorral és a reszelt citromhéjjal 10-15 perc alatt öntet sűrűségűre főzzük egy kis lábasban.

A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a reszelt  citromhéjat simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt. A palacsintákat megtöltjük, negyedekbe hajtjuk, áfonyaöntettel meglocsolva tálaljuk.




2014. június 19., csütörtök

Csokoládés-pisztáciás keksz

Fú, az utóbbi idők kedvenc kekszét hoztam. Nem vagyok nagy keksz sütő, de néha jön a nagy elhatározás. Ez is így született, ráadásul egy ekkora adagból akkora mennyiség lett, hogy egy hétig ki sem láttunk a kekszből, pedig rendesen rájártunk. Szóval, vékony, kiadós és naaagyon finom. Tessék vele egy próbát tenni.

A recept a Kifőztük júniusi számában is megjelent.


Hozzávalók:

200 g liszt
150 g zabkorpa (beszerezhető bármelyik bioboltban)
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál só
250 g vaj
1 tojás
150 g porcukor
150 g nádcukor
fél rúd vanília
150-200 g süthető csokicsepp vagy nagyon apróra vágott csokoládé
50-100 g pisztácia (Noosti Kft. kiváló brontei pisztáciája)

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, belekockázzuk a vajat, beleütjük a tojást. Simára gyúrjuk a tésztát, a végén belegyúrjuk a csokilencsét és a pisztáciát is.

Mogyorónyi darabokat csípünk le a tésztából, golyóvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, néhány centi távolságra egymástól.

Az ujjunkkal kicsit kilapítjuk. 170 fokos sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A tepsin hagyjuk néhány percig hűlni, mielőtt leszedjük. Sütés közben a nyers tésztát hűtőbe tesszük, hogy ne olvadjon meg túlságosan benne a vaj.

2014. június 12., csütörtök

Borsólevesalap a fagyasztóba

Iiiiiimádom a borsólevest. De tényleg, bármikor képes vagyok enni. És bár számomra is hihetetlen, de ha főzök, akkor addig eszem, amíg van, ha másnak reggelire is azt eszem, nem zavar, annyira szeretem. :) Itt pedig egy tipp, hogyan tegyük el télire a levesalapot. 

Recept a Kifőztük júniusi számában is megjelent.


Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldborsó (tisztítva mérve)

8-10 répa

4-5 új gyökér

2 csokor petrezselyem

só, bors, olaj


A répát és a gyökeret megtisztítjuk, apró kockákra vagy karikákra vágjuk. Fazékban olajat hevítünk, 10-15 perc alatt, közepes lángon puhára pároljuk benne a zöldségeket és a felaprított petrezselymet, közben sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni, becsomagoljuk, és lefagyasztjuk.


A fagyasztott alapot felhasználáskor felengedjük 3 liter vízzel, ha felforrt, galuskát szaggatunk bele, készre főzzük néhány perc alatt. 

2014. június 4., szerda

Sült rebarbarás eperdzsem

A blog befőzés rovata erősen el van hanyagolva. Ennek főleg az az oka, hogy már nem készítek mindenféle furcsa lekvárokat, mert nem nagyon fogytak. Maradtunk a baracknál és a málnánál. Ezekből tuti nem marad a következő nyárra. A sima eperlekvárok is megmaradtak, így tavaly már azt sem készítettem.

Idén viszont nem bírtam ki, és csináltam egy kis adag sült rebarbarás eperdzsemet. Ebből biztosan nem marad majd, mert már a fele elfogyott. Isteni, de tényleg, és nem kell nagy adagot csinálni belőle.

A recept a Kifőztük júniusi számában is megjelent.


Hozzávalók:
75 dkg rebarbara
75 dkg eper
2 cm-es darab friss gyömbér
1 rúd vanília
1 kezeletlen citrom
5 evőkanál barnacukor
1 csomag 3:1 dzsemfix
30 dkg cukor

A rebarbara két végét levágjuk, a külső, vékony héjat lehúzzuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Az epret kicsumázzuk, a rebarbarával együtt sütőtálba tesszük. Megszórjuk a barnacukorral, ráreszeljük a megtisztított gyömbért és a citromhéjat. A vaníliát felhasítjuk, kiszedjük a magokat, a héjat is a gyümölcsre dobjuk. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
A vanília héját kidobjuk, a gyümölcsöt összeturmixoljuk, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a benne elkevert dzsemfixet. Folyamatos keverés mellett, forrástól számítva 3 percig főzzük, csírátlanított üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk, végül öt percre fejre állítjuk az üvegeket.

2014. június 3., kedd

Fokhagymás-rozmaringos újburgonya

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem nem lehet lebeszélni a krumplievésről. Igen, tudom, hogy nem épp a legegészségesebb, de ki tud ellenállni az aprócska parázsburgonyának, ami ott kacsintgat a piacon. Rá egy kis rozmaring és fokhagyma, kis idő a sütőben, és kész is a tökéletes ebéd.

Recept a Kifőztük májusi számában is megjelent.


Hozzávalók:

1 kg apró, új parázsburgonya
1-2 ág rozmaring
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors

A burgonyát megmossuk, lekaparjuk vagy ledörzsöljük a héját, 10-15 perc alatt megfőzzük sós vízben. A leszűrt burgonyát sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a felaprított fokhagymával, meglocsoljuk az olívaolajjal, rátépkedjük a rozmaring leveleit, jól összeforgatjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

2014. június 2., hétfő

Kakaós sajttorta eperrel

Ez egy olyan, de olyan tuti sajttorta, hogy nem igaz. Nem nevezhetem csokoládésnak, hiszen az nincs benne, csak kakaó. Mégis újabban ez a kedvenc tortakrémem, annyira finom, telt íze van. Az eper vagy málna díszítés pedig igazán nyáriassá varázsolja. De mi legjobb? Természetesen az, hogy nem kell sütni!

Recept a Kifőztük áprilisi számában is megjelent, és csak felkerült ide is.


Hozzávalók (18 cm-es átmérőjű tortaformához):

120 g zabkeksz
60 g vaj
500 g mascarpone
2 dl hideg, magas zsírtartalmú tejszín
150 g porcukor
50 g cukrozatlan kakaópor
fél rúd vanília kikapart magjai
250 g eper


A zabkekszet porrá őröljük, összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy tányérra tortakarikát állítunk, az aljába egyenletesen belenyomkodjuk a kekszes masszát, hűtőbe tesszük.

A hideg tejszínt egy evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A maradék porcukrot, a kakaóport és a vaníliát simára keverjük a krémsajttal. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt is 2-3 részletben.

A krémet eloszlatjuk a kekszalapon, legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

A tortakarikát óvatosan leválasztjuk (ha szükséges, körbevágjuk benne a tortát), eperrel megszórva tálaljuk.