2014. május 31., szombat

Mangós-narancsos joghurtital

Jó kis reggeli ital, ennyi.

Recept a Kifőztük márciusi számában, nem kis fáziskéséssel ide is felkerült. 


Hozzávalók:

1 dl natúr joghurt
2 dl tej
1 evőkanál méz
1 érett mangó
1 kezeletlen narancs héja

A mangót félbevágjuk a mag mellett, kivájjuk a húsát, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a többi hozzávalót, habosra turmixoljuk.

Van még ITT egy menő reggeli. 


2014. május 30., péntek

Három jó dolog... - Eper, tejszín, omlós keksz

Avagy hogy vegyük le Férjet a lábáról... és csak három hozzávaló szükséges. Ugye mindenki örülne neki?

Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron című könyve nem csak salátákat, tészta- és húsételeket kínál, de bővelkedik desszertötletekben is. Nem is kell mondanom, hogy ez volt az egyik kedvencünk.

A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánló rovatában olvashattok. A recept pedig megjelent a májusi számban.

 
Hozzávalók (4 személyre):

400 g eper
1 evőkanál cukor
3 dl hideg, zsíros tejszín
1 vaníliarúd
2 evőkanál porcukor

az omlós kekszhez:

100 g puha vaj
50 g cukor
50 g rizsliszt
100 g liszt
egy csipet só

A puha vajat és a cukrot felverjük egy tálban, amíg összeáll. A rizslisztet, a finomlisztet és a sót a keverékre szitáljuk, fakanállal morzsolódó tésztává dolgozzuk. A tésztát kézzel labdává gyúrjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, 1 cm vastag koronggá lapítjuk kézzel. 160 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt halvány aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben kicsumázzuk az epret, kisebb darabokra vágjuk, megszórjuk a cukorral, egy órán át állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a tejszínt a porcukorral és a vanília kikapart magjaival lágy habbá verjük.

Az omlós kekszet kisebb darabokra törjük, néhány kanálnyit a poharak aljába szórunk, rákanalazunk egy réteg tejszínhabot, végül jöhet az eper, de akár tovább is rétegezhetjük. azonnal tálaljuk.


2014. május 22., csütörtök

Három jó dolog... - bab, sonka, paradicsom

Már hoztam egy receptet Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron című könyvéből. Íme egy újabb remek recept, ami 3 perc alatt kész is.  

A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánló rovatában olvashattok. A recept pedig megjelent a májusi számban.


Hozzávalók (4 személyre):

400 g lecsepegtetett fehérbabkonzerv (például cannellini)
200 g paradicsom
3 ág kakukkfű (elhagyható)
50 g vékonyan szeletelt levegőn szárított sonka
tengeri só, frissen őrölt bors

az öntethez:

1/4 gerezd fokhagyma, egy csipet sóval összenyomva
1/2 teáskanál angol mustár
2 teáskanál balzsamecet
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
egy csipet cukor

Az öntethez az összenyomott fokhagymát és a mustárt tálba tesszük, hozzákeverjük a balzsamecetet, az olívaolajat és a cukrot, sóval-borssal ízesítjük. jól összekeverjük.

A babot tálba borítjuk, hozzáadjuk az öntetet, összeforgatjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a kakukkfűvet, elkeverjük. 15 percig állni hagyjuk, ha még szükséges, ízesítjük. A tetejére helyezzük a sonkaszeleteket, azonnal tálaljuk.



2014. május 16., péntek

Marge almás levele - Joanne Fluke: Almás levél és gyilkosság

Joanne Fluke: Almás levél és gyilkosság című könyvében található ez a fantasztikusan egyszerű, mégis nagyon finom almás levél. A töltelék olyan hihetetlenül jó, hogy nálam ver minden eddigi próbálkozást. A könyv az Illia Könyvkiadó gondozásában jelent meg, az ajánlónkat ITT olvashatjátok. A recept pedig megjelent a májusi számban



Hozzávalók:

500 g fagyasztott leveles tészta
1 tojás
1 teáskanál víz
cukor a sütemények megszórásához

az almatöltelékhez:

2 nagyobb alma
100 g asztalt vörös áfonya
1 evőkanál citromlé
70 g cukor
30 g liszt
1/3 teáskanál őrölt szerecsendió (vaníliára cserélhető)
ízlés szerinti mennyiségű fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál só

A  megtisztított almákat apró darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk az áfonyával. A cukrot, a lisztet és a fűszereket összekeverjük, az almára szórjuk, alaposan összeforgatjuk.

Lisztezett felületen a felengedett leveles tészta felét 34-34 cm-es négyzetté nyújtjuk, hosszában és keresztben is megfelezzük egy éles késsel. A tojást elhabarjuk a vízzel. A tésztalapok széleit megkenjük a tojással, a közepébe halmozzuk a tölteléket, és átlósan félbehajtjuk. Villa segítségével lenyomkodjuk, lezárjuk a háromszögek széleit, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk egy kis cukorral, és ejtünk rajta 2-3 kis bevágást, hogy a gőz szabadon távozhasson sülés közben. Elkészítjük a kis batyukat a tészta másik feléből is. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 




2014. május 14., szerda

Gesztenyetorta

Egy torta, amit egy muffin ihletett. Azt hiszem, a gesztenyéről nem kell ódákat zengeni, hiszen nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Ez a torta az abszolút gesztenyebomba, és megnyugtatok mindenkit, nagyon-nagyon egyszerű elkészíteni. Ha van a fagyasztóban két csomag gesztenyemassza, ne habozzatok, ezt süssétek meg!

Recept a Kifőztük áprilisi számában is megjelent.


Hozzávalók (18 cm-es formában sütve):
a tésztához:

100 g vaj
125 g gesztenyemassza
2 tojás
100 g nádcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál rum
100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
a krémhez:

375 g gesztenyemassza
250 g mascarpone
1 teáskanál rum
a csokoládémázhoz:
75 g étcsokoládé
75 ml tejszín
1 evőkanál méz
a díszítéshez:
néhány szem főtt gesztenye
2-3 evőkanál cukor
A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a gesztenyemasszát, a vaníliát és a rumot, simára turmixoljuk. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt aljú tortakarikába öntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, leválasztjuk a karikát, félve vágjuk a tésztát.

Amíg sül a tészta, robotgéppel simára keverjük a gesztenyemasszát a krémsajttal és a rummal. A félbevágott tészta közé töltjük a krémet. Hűtőbe tesszük.

A tejszínt a mézzel felforraljuk, a felaprított csokoládéra öntjük, simára keverjük. A torta tetejére öntjük a mázat.
A cukrot karamellizáljuk, megforgatjuk benne a főtt gesztenyéket, a torta közepére halmozzuk.




További nagyon gesztenyés kedvencek: 

Sütés nélküli gesztenyetorta

Gesztenyés-kávés torta

Gesztenyés keksz

Gesztenyés cupcake

Gesztenyefagylalt

2014. május 9., péntek

Három jó dolog... - spárga, újkrumpli, halloumi sajt

Csodálatos könyvet kaptam. Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron című könyve teljesen levett a lábamról. Három alap hozzávalóból varázsol változatos ételeket. Egyszerű, változatos, ötletes. Nagyon tetszett a könyv, rögtön bele is vágtam, és főztem belőle pár dolgot.

A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánló rovatában olvashattok. A recept pedig megjelent a májusi számban.


Hozzávalók (4 személyre):

600-700 g újkrumpli
4-5 gerezd fokhagyma (hámozatlan), összeroppantva
3 evőkanál olívaolaj
400 g spárga
220 g halloumi sajt (gomolyával helyettesíthető)
kevés citromlé
só, bors
1-2 evőkanál aprított petrezselyem

Az újkrumplit megmossuk, lekaparjuk a vékony héját, kisebb darabokra vágjuk. Magas falú tepsibe tesszük a fokhagymával, az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jó összeforgatjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Közben levágjuk a spárgák fás végét, a szálakat 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A sajtot 2 cm-es kockákra daraboljuk.

A krumplit kivesszük a sütőből, hozzáadjuk a spárgát és a sajtot, összeforgatjuk az egészet. Elrendezzük egy rétegben, hogy minden jól pirulhasson. 15 percre visszatesszük a sütőbe. Ha megsült, kidobjuk a fokhagymát, ráspricceljük a citromlevet, megszórjuk a petrezselyemmel és még egy kis borssal.


2014. május 6., kedd

Pisztáciás isler

Isler... Ki ne szeretné. Amivel pedig egészen különlegessé lehet tenni az alaptésztát, az a pisztácia, csodálatos brontei pisztácia, amit végre Magyarországon is be lehet szerezni ITT.  (Két éve még Bécsbe kellett érte menni. ) Szóval, pisztácia pisztácia hátán, elképesztő. Kell nagyjából másfél nap, mire a pisztáciakrém felpuhítja a kekszet, de megéri kivárni. Ha nem krémmel, hanem mondjuk málnalekvárral készítjük, elég neki egy fél nap is.

Recept a Kifőztük májusi számában is megjelent!


Hozzávalók (10-12 darabhoz):

100 g liszt
50 g pisztácialiszt vagy nagyon finomra őrölt pisztácia (beszerezhető a Noosti Kft. webáruházában)
100 g vaj
50 g porcukor
1/4 rúd vanília
1 kezeletlen narancs reszelt héja
90 g pisztáciás nutella* vagy lekvár (*beszerezhető a Noosti Kft. webáruházában)
150 g fehér csokoládé
20-30 g szemes pisztácia (beszerezhető a Noosti Kft. webáruházában)

Késes aprítóban vagy az ujjbegyeinkkel összedolgozzuk a hideg vajat, a lisztet, a pisztácialisztet, a porcukrot, a vaníliamagokat és a narancshéjat. Ha összeállt a tészta, műanyag fóliába csomagoljuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, 4 mm vastagságúra kinyújtjuk. Lisztezett pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, 160 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A kekszeket a tepsin hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leemeljük őket, és két korong közé teszünk egy teáskanál pisztáciakrémet. Néhány órán át pihentetjük a süteményt.
A fehér csokoládét felaprítjuk, a háromnegyed részét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz keverjük a maradék csokoládét, addig keverjük, míg az összes elolvad benne. Ekkor óvatosan megmártjuk benne a korongokat, sütőpapírra tesszük, megszórjuk durvára vágott pisztáciával.

Az alapanyagokért köszönet a Noosti Kft.-nek!