2014. április 30., szerda

Közös recept: tiramisu

Közös recept: időről-időre együtt főzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tavola In Piazza blogról. Az akcióról részletesebben az előző, leveses bejegyzésben és a második, salátásban is olvashattok és a harmadik, tikkásban is.

Sajnos elérkeztünk a desszerthez. Ez önmagában nem szomorú dolog (nekem a kedvenc részem az étkezések során - khmmm ki gondolná...), de a kis játékunk fordulói itt lezárulnak. Erősen reméljük, hogy lesz folytatás. No de a tiramisuról: elég könnyen sikerült megegyeznünk, hogy én találom ki a desszertes témát (megint csak ki gondolná...). Egyik kedvenc édességemre, a tiramisura esett a választásom. A lányok csodás dolgokat készítettek, én meg egy agyon olvadt fagyit. :) De azért ez is jó volt na, már ha szeretjük a gyerekaltatás alatt agyon olvadt fagyit. Higgyük el, hogy volt ennek normális állaga is.



Hozzávalók:

500 g mascarpone
200 ml tejszín
300 g porcukor (rengeteg, de a fagyi sok cukorral jó)
1 rúd vanília
1 kezeletlen narancs héja
1 nagy bögre kávé
2 nagy marék babapiskóta pötty (pl. lidlben lehet kapni)
50 g étcsokoládé
20 g kakaóvaj vagy vaj


A hideg tejszínt felverem a porcukor felével. A krémsajtot a maradék cukorral, a reszelt narancshéjjal és a vaníliával simára keverem, beleforgatom a tejszínt. Fagyigépbe teszem az alapot, 30 perc alatt el is készíti a fagyit. A babapiskótákat beáztatom a kávéba, az utolsó néhány percben beledobálom a gépbe. A csokoládét összeolvasztom a vajjal vagy a kakaóvajjal, hagyom lehűlni. A fagyit dobozba teszem, belecsurgatom a csokoládét, kicsit beteszem a fagyasztóba. Ha megfagyott, kiadagolom, és próbálom nem szétolvasztani.


Íme a többiek fantasztikus kínálata:

Anikó - Coffeinmentes epres-bodzás tiramisuja. Idénybe vágó, csodás párosítás:



Eztettem Éci sörös (hoppácska!) charlotte misuja - a szöveg szokás szerint zseniális:



Gaba - Tavola In Piazza rózsavizes-diós-kávés verziója, elképesztő kombináció - Anna zseniális ötlete nyomán:

2014. április 21., hétfő

Epres túrótorta (a sokadik)

Tényleg rengeteg epres túrótorta van már a blogon, de mit lehet tenni, imádjuk. Egy pici finomítás az előzőekhez képest, hogy ez mandulás piskótával készült, ami állati jól magába szívja a vékony rétek eperdzsemet...

Recept a Kifőztük áprilisi számában is!



Hozzávalók (18 cm-es átmérőjű tortához)

a piskótához:

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
30 g étkezési keményítő
30 g őrölt mandula
egy csipet só

a krémhez:

250 g mascarpone
250 g túró
100 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja
100 g eperdzsem

a díszítés:

150 ml hideg tejszín
1 ek. porcukor (lehet vaníliás)
egy marék friss eper 
 
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verünk. Hozzáadjuk a villával elhabart tojássárgájákat, összeforgatjuk. Beleszitáljuk a keményítőt, a mandulát és a lisztet. Laza mozdulatokkal egyneművé keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetjük a masszát egy sütőpapírral bélelt aljú, 18 cm-es tortaformában.170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük a piskótát. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg sül a piskóta, összeállítjuk a krémet. A túrót, a krémsajtot, a vaníliát és a citromhéjat a porcukorral simára keverjük.

A kihűlt piskótát három részre vágjuk. Közben megtisztítjuk a tortaformát. Egy lapot visszahelyezünk a formába, megkenjük lekvárral, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrókrém felét. Jöhet rá a középső lap, lekvár, a krém másik fele, végül lezárjuk a tortát a legszebb lappal. Hűtőbe tesszük a formát legalább egy órára. Leválasztjuk a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és vékonyan körülkenjük a tortát. A tetejét tálalás előtt friss eperrel díszítjük.



További túrótortákat találtok az alábbi linkeken: 

Narancsos túrótorta

Sült túrótorta

Pisztáciás túrótorta

Egy másik epres túrótorta, a krémben is eper van

Gyümölcsös túrótorta

Málnás túrótorta sütés nélkül

Áfonyás túrótorta


Ha tetszett, szeresd az oldalt a facebookon is!


2014. április 17., csütörtök

Sajtos-sonkás muffin

Húsvét előtt hangolódásképp vagy utána maradékhasznosításként egyaránt jó.

Recept a Kifőztük áprilisi számában is!


Hozzávalók (8-10 darabhoz):

100 g vaj
2 tojás
100 g érlelt sonka
80-100 g parmezán sajt
125 g liszt
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só

Az olvasztott vajat elkeverjük a reszelt sajttal, a felaprított sonkával és a tojásokkal. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is, és néhány mozdulattal összevegyítjük. A tésztát papírkapszlikba adagoljuk. 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.  

2014. április 16., szerda

Közös recept: csirke tikka masala

Közös recept: időről-időre együtt főzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tarka Bárkáról. Az akcióról részletesebben az előző, leveses bejegyzésben és a második, salátásban is olvashattok.


Először is, ez lesz az első olyan bejegyzés a blogon, amihez nem lesz képem. Készült ugyan, de sikerült végérvényesen az univerzumba repíteni. Szóval nem kell szombat éjjel képeket törölni, hogy legyen hely a képes meghajtómon, majd gyorsan a lomtárat is kiüríteni, mert akkor bizony odavesznek olyan dolgok is, amikre nagyon vigyáztunk. :( Még Férj is próbál mindent elkövetni, valami varázsprogramot ráuszított a fényképezőgépemre is, ami elő tud szedni onnan törölt képeket, de sajnos még ez sem segített. Ennyit a nyafogásról...

Tehát, közös főzésünk harmadik állomásánál tartunk, Anikó pedig úgy határozott, főzzünk csirke tikkát. Mondanom sem kell, még soha nem készítettem. Szomorúan vallom be, hogy a nagyon leegyszerűsített verziót választottam. A boltban (pl. spar) van garam masala keverék, de mellette ott figyel a kész tikka keverék is, így azért nyúltam, hogy ne kelljen még egy csomó más fűszert is beszereznem mellé. Őszintén szólva, nekem túlságosan fahéjas. Nem tudok vele mit kezdeni, összességében finom volt, de nem olyan, amit rendszeresen készítenék. (A család is leszavazta sajnos.) Bár lehet, hogy egy húsmentes pl. padlizsános verzió jobban bejönne. Recept ügyileg a dobozka leírására és Jamie Oliverre hagyatkoztam, a kettőből hoztam össze a dolgot.

A lányok velem ellentétben szuperül vették az akadályt.

Hozzávalók:

500 g csirkemellfilé 2 cm-es kockákra vágva
2 mogyoróhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 cm-es friss gyömbér
1 csokor koriander vagy petrezselyem
ízlés szerint chili
1 teáskanál só
1/2 citrom
3 evőkanál tikka fűszerkeverék
2 dl görög joghurt
2 evőkanál olaj
1/2 zöld és 1/2 piros színű kaliforniai paprika
40 dkg paradicsom konzerv (passata vagy hámozott és darabolt)

Késes aprítóba teszem a hagymákat, a reszelt gyömbért, a zöldfűszert és a chilit, alaposan összedarálom. Összekeverem a sóval, a citromlével, a tikka fűszerrel, a joghurttal és az olajjal. A fűszeres pácba forgatom a csirkekockákat. 6-8 órára vagy éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap a paprikákat apró kockákra vágom, összekeverem a paradicsommal, kiveszem a húst a pácból, azt is belekeverem. Sütőedénybe szedem, 220 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig. Ekkor kiveszem az edényt, rászedem a maradék pác szószt, összekeverem, visszadugom még 10 percre a sütőbe. Rizzsel tálalom.

Ennyi az én verzióm, most következzék a többieké:

Anikó - Coffeinmentes  tikkája mesésen szép tálalásban, naan kenyérrel:


 Eztettem Éci tikkadt csirkéje, azaz pulykája:


Gaba receptje a Tavola in Piazza blogról:




2014. április 9., szerda

Pilóta cake pops

Szóval, nem tudom, menő-e még sütinyalókát készíteni. De ha menő, ha nem, ez akkor is baromi jó. Már ha szereti az ember a Pilóta kekszet. Én igen. Szóval bombasztikus élmény, úgy százcsilliárd kalóriával, szóval csak óvatosan!

Recept a Kifőztük áprilisi számában is!


Hozzávalók (nagyjából 20 darabhoz):
12 db pilóta keksz
50 g mascarpone
100-150 g étcsokoládé
csokoládéforgács
nyalókapálcák

A kekszeket késes aprítóban megdaráljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, és addig dolgoztatjuk tovább a géppel, amíg összeáll a massza. Golyókat formázunk a masszából, hűtőbe tesszük egy órára. Az étcsokoládé háromnegyed részét megolvasztjuk, kevergetve visszahűtjük, közben a felaprított maradék negyed részt is belekeverjük a csokoládéba. Amikor összeolvadt a csokoládé, megmártjuk benne a pálcára szúrt golyókat, lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, végül megforgatjuk a csokoládéforgácsban.



Azoknak, akik inkább a még menőbb oreo kekszre szavaznak, klikk IDE

2014. április 3., csütörtök

Citromolajos karamella bonbon

Az egyik kedvenc ízesítésű bonbonom a Rózsavölgyi csokoládéműhelyben. Persze az övéké sokkal szebb, sokkal jobb, meg biztosan teljesen más, szupertitkos recept alapján készül. De mit lehet tenni, ha tőlünk elég messze vannak és nagyon vágyunk arra a bizonyos ízre? Hát, találjunk ki egy otthoni verziót!

És igen, sikerül kb. 8 hónapja készített cuccot tennem a blogra... Jupí.


A töltelék állaga miatt Praliné Zsuzsi sós karamella bonbonjának töltelékéhez nyúltam. Nagyon szeretem a Shotts-féle karamella sós verzióját, no a citromolajjal dúsított változatban sem kellett csalódnom.

A lényeg, hogy szerezzünk be hozzá jó minőségű citromolajat (nem aromát!). Hozzájuthatunk pl. az Ázsia bt.-nél vagy a Culinarisban. Ha a narancsot szeretjük jobban, akkor cseréljük a citromolajat narancsolajra, úgy is kitűnő lesz az eredmény.

Hozzávalók (32 db bonbonhoz):

35 g cukor
15 g víz
90 ml zsíros tejszín
10 g golden syrup / méz
30-40 csepp citromolaj (közben érdemes kóstolni)
125 g fehér csokoládé
20 g puha vaj
7 g porított kakaóvaj

300 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

1 evőkanál porított kakaóvaj
1 kávéskanál matcha tea

A tejszínt, a szirupot és a citromolajat összeforralom, félreteszem. A cukrot és a vizet egy magas falú fazékban kevergetés nélkül karamellizálom. Lezárom alatta a lángot, több részletben, állandó keverés mellett hozzáöntöm a tejszínt. Hagyom hűlni, majd simára keverem benne a fehér csokoládét. Amikor 35 fokig visszahűlt a krém, a vajat és a kakaóvajat is elkeverem benne.

Dekorálom a formát a matcha porral. Ehhez a kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, hozzákeverem a teaport, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe a mintát. 

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig.Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az előkészített formába öntöm a temperált csokoládét, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, lehúzom a felszínét habkártyával, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. Fél óra hűtés után a visszamaradt és újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Újabb 30 percre visszateszem a formát a hűtőbe, végül óvatosan kifordítom belőle a kész bonbonokat.