2014. február 26., szerda

Narancsvirágos bonbon

Bevallom, soha ezelőtt nem kóstoltam narancsvirágot. Valami nagyon erős narancsízre számítottam, de legnagyobb meglepetésemre inkább citrusos mézízzel találkoztam. Nagyon kellemes, nagyon üde, de ha narancsosabb ízre vágyunk, nem árt kiegészíteni egy kis narancshéjjal.


Hozzávalók:

125 ml zsíros tejszín
10 g golden syrup / méz
3 g szárított narancsvirág
1/2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
200 g fehér csokoládé
10 g vaj

300 g fehér csokoládé (a talp lehet fehér vagy étcsokoládé, a burok az enyhe zöldes színt egy kis matcha teától kapta, amit temperálás közben kevertem a csokoládéba
1%-nyi porított kakaóvaj

1 evőkanál porított kakaóvaj
1 kávéskanál kurkuma

A tejszínt összeforralom a narancsvirággal, néhány órán át hagyom kiázni az aromákat. Teaszűrőn átszűröm a tejszínt, jól kinyomkodva a virágokat. Hozzáadom a reszelt narancshéjat és a szirupot, felforralom, félreteszem hűlni. Közben felolvasztom a fehér csokoládét, majd 3-4 részletben hozzáadva a tejszínt simára keverem. Végül hozzáadom a puha vajat, amivel szintén homogénre kell keverni.

Dekorálom a formát a kurkumával. Ehhez a kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, hozzákeverem a kurkumát, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe a mintát.

A fehér csokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40 fokig melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 32 fokig. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 29-30 fokig.Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az előkészített formába öntöm a temperált csokoládét, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, lehúzom a felszínét habkártyával, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. Fél óra hűtés után a visszamaradt és újratemperált fehér vagy étcsokoládéval lezárom a bonbonokat. Újabb 30 percre visszateszem a formát a hűtőbe, végül óvatosan kifordítom belőle a kész bonbonokat.


2014. február 25., kedd

Családbarátozunk

Kibújok a csigaházból egy rövid időre. Holnap reggel 10 órától élőben fogunk sütni Nyammm Zsófival az M1-en a Családbarát magazinban a Kifőztük képviseletében. Két nagyon brutál sütivel készülünk a stábnak és a nézőknek. Ha tehetitek, tartsatok velünk!


A műsor a videótárból is visszanézhető lesz online.

2014. február 20., csütörtök

61. VKF! összefoglaló - szendvicsek és burgerek

Bonbon mániától kaptam meg a lehetőséget, hogy levezényeljem a 61. VKF!-et. Ezúton is köszönöm neki a lehetőséget! A témaválasztás nem volt, egyszerű, hiszen már annyi jó téma volt. A kiírást ITT olvashatjátok.

Nem gondoltam, hogy ennyi receptet fogok kapni, nagyon köszönöm mindenkinek, hogy megtisztelt a részvételével. Csodás szendvicsek és burgerek érkeztek, az édes és a tekercselős vonalnak pedig külön örültem! Szerintem mindenki talál a fogára valót!

Ha valaki kimaradt volna, az teljességgel a véletlen műve, tessék sikítani!


Gabától, a Tarka Bárka blog írójától mi más érkezhetett volna, mint valami halas szendvics. A valami halas pedig füstölt pisztránggal és fokhagymás sült garnélával, illetve lazackrémmel és gyömbéres-narancsos sült garnélával megrakott bagetteket takar. Már a látványuk is csodás, pedig én aztán nem vagyok halas. Az embernek kedve támad felkapni a kosarat és messzire szaladni vele.


Gesztenye két dologgal is meglepett, az első ez a nagyon guszta sonkás-tojásos szendvics. Ugyan nem sűrűn készít szendvicset Gesztenye, kivételt tett a kedvemért, és hiába minden mentegetőzés, én bizony már kóstoltam frissen sült kiflijét, és mennyei volt. :) 

Andrea, az AranyTepsi blog írója szívesen jött játszani. Túrókrémes szendvicset kapunk tőle retekkel és tojással. Lakató és fehérjedús reggelinek ajánlja, teljesen igaza van Andinak, egy ilyen szendvics után csak jól indulhat a napunk. 


Gasztromanó igazi melegszendvics rajongó, így most sem hazudtolta meg magát. Gyors vacsorának vagy reggelinek való avokádós melegszendviccsel gazdagította a szendvics választékunkat. 


Ha már az avokádónál tartunk, következzék Kabóca verziója, az avokádós-chorizos szendvics. Az egyébként is ízes szendvicset még egy fűszeres majonéz is gazdagítja.  



A Muskátli Büfé blogon épp cukkini hét volt, ezért Ágitól cukkinis szendvicset kaptam sajttal és szárított paradicsommal. Érdemes benézni a többi cukkinis receptért is!


Anna, a Parfé Gasztroblog írója lila hagymás, sonkás melegszendvicset sütött.Anna először vett részt a VKF!-en, reméljük, még sok játékra nevez majd a jövőben! 

Ibolya, a Rozmaring&ibolya blog tulajdonosa Valentin napon kármentést végzett egy elromlott hűtő miatt, de azért nem hagyta ki a VKF!-et, és ezekkel a sültpaprikás-kecskesajtos falatkákkal lepett meg.

Szani, kutyusos zsemléket sütött, amelyek készítéséhez fázisfotókat is találtok a blogján. Gondolom, bármelyik kisgyerek örülne ilyen uzsonnának.



Kisildi sültpaprika szósszal bolondította meg a húsgombócos lepénykenyér szendvicsét. Nagyon örültem, hogy feltekert szendvicset is kaptunk, reméltem, hogy ilyen is lesz. Ildivel pedig teljesen egyetértek, ez a szósz bármilyen szendvicsben megállja a helyét! 



Süni, aki a Süni Süti blogot írja, ínycsiklandó tortillával nevezett. Éppen vizsgára készült, amikor a tortillát sütötte, reméljük, sikerült neki! 

Komolyan nem is hittem, hogy ennyi tekercs lesz, nagyon örültem neki. A konyhai újrahasznosítás híve vagyok, így külön örültem Ani tonhalas sült rizsgombócainak, amiket szintén tortilla lapokba csavart be. Ani további finomságait az Olajbogyó blogon olvashatjátok.


Gaba a Tarka Bárka blogról nem csak csodás szendvicseket, de egy garnélaburgert is hozott, melynek a receptjét a tavaly novemberben megjelent Rákok, kagylók, csigák, tintahalak című könyvükben találjátok.


 Ági, a ...konyhán innen - kerten túl... (úgy bírom ezt a blognevet) blog írója zöldfűszeres csirkeburgert készített gombával a család nagy örömére. Külön örülök, hogy a játék kapcsán újra összedobott egy ilyen fantasztikus hamburgert! 





Éva, a Takarékos konyha blog írója szívemhez oly közel álló vegaburgert küldött. Önző módon mindig nagyon örülök a hús nélküli burgereknek is, mert legalább annyira (ha nem jobban) szeretem őket, mint a húsosakat. 


Gábor, a Jó kaja blog szerkesztője balkánburgert sütött, a húspogácsákat saját sütésű, joghurtos zsemlékbe bújtatta. Igaz a parázson sült húspogácsa az igazi, azért a konyhánban is nekiállhatunk.


Ági, aki A tetovált lány konyhája blog írója, deluxe lazacburgert rántott elő tarsolyából, ezzel is tovább színesítve a burgereink palettáját. Tartalmas burgerről beszélünk kérem, amit biztosan nem kell kétszer kínálni a halkedvelőknek!


És ha már burgerek, a paleo étrendet követők sem maradnak ki Pitelány jóvoltából, aki a Tűpárna és habverő blogot írja. Eszter paleo zsömlét hozott batátakrémmel

Paleo után következzék egy kis japán behatás is. Pöszmösz, a Kulturzacc blog írója is első résztvevő, rögtön egy rá jellemző japános hamburgert hozott.

Linyah, a Konyhalál blog írója gyakran "ad arcot" ételeinek, a burgere is kapott. :) Íme a burger monster.


Orsolya, aki a Receptmesék blogot írja, jó kis steakburgert hozott, amit a saját barbecue szószával tálalt, ami saját bevallása szerint nem autentikus, de nagyon finom! 


Ancsa, a Rizsázzunk blog írója azt is bemutatta nekünk, hogy nm csak hagyományos hamburger buciba bújtathatjuk a húspogácsákat, hanem a focaccia is tökéletesen alkalmas a buci szerepre. Három órás munka után megszületett a focaccia burger.


A burger részt pedig a saját is kukoricaburgeremmel zárom a vega oldalt erősítve.



Éci, az eztettem  blog és bolt tulajdonosa nem csak egy csodás banános whoopie pie-t hozott, de beszámolt kalandjáról is, hogy hogyan nem lett meg majdnem a jogsija és hogy milyen gonoszak tudnak lenni a szelektív kukák. nem mellesleg imádom a képet! 


Praliné Zsuzsi már rebesgette nekem, hogy mit hoz majd a vkf! fordulómra, előre elképzeltem, és nem is tévedtem nagyot. Zsuzsi isteni Meyer citromos-matchát fagyiszendviccsel rukkolt elő, amin ott figyel a pufisün is. :) A Meyer citromról ódákat lehet zengeni, olyan csodásan fűszeres az íze, kötelező kipróbálni, ha találkoztok vele. Zsuzsival pedig mélyen egyetértek, tessék egész évben fagyizni!


Bonbon mániától nem csak a VKF! stafétát kaptam meg, de ezeket a gyönyörű, transzferfóliával díszített, lemon curd-ös keksz-szendvicset is. A kép magáért beszél, tipikusan "ide vele" kategória.



Konyhavirtuóz "szegény windsori lovagokat" készített. Én még nem hallottam erről az ételről, de a kép és az alapanyagok meggyőzőek, nagyon finom lehet!



És dobpergés... tádáááám a staféta egyenesen Écihez repül tovább, az eztettem blog írójához, aki most aztán megmondhatja, mi mit együnk.




2014. február 14., péntek

Whisky karamella trüffel

Imádok trüffelt készíteni. Tudom, hogy sokan nem kedvelik annyira, de meg kell próbálni. Isteni, ahogy a kis ráncos burok alatt megbújik az olvadós krém. A receptet a Stahl magazin CSUPA CSOKI különszámában találtam, méghozzá a Szamos receptje. Az eredeti recept barackpálinkát tartalmaz, ezt cseréltem whiskyre, de azért az sem lehet rossz!


Hozzávalók:

100 g cukor
120 ml zsíros tejszín
180 g tejcsokoládé
20 ml whisky

300 g étcsokoládé
3 g porított kakaóvaj
cukrozatlan kakaópor

A tejszínt felforralom, félreteszem. A cukrot egy magas falú fazékban közepes tűzön karamellizálom. Nem kell kevergetni! Mikor kész a karamell, elzárom alatta a lángot, óvatosan, több részletben hozzákeverem a tejszínt. Félreteszem hűlni. A tejcsokoládét megolvasztom, a karamellás krémhez adom, simára keverem. Végül a whiskyt is a krémbe keverem.

Egy napig szobahőmérsékleten vagy 6-8 órán át hűtőben pihentetem a masszát. Robotgéppel felverem annyira, hogy csúcsos maradjon a krém a habverő végén. Habzsákba töltöm, sütőpapírral bélelt tepsire vagy vágódeszkára aprócska halmokat nyomok. Ismét hűtőbe teszem néhány órára, amíg jól leválaszthatóvá válnak a papírról.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig. Mártóvilla segítségével becsokizom a trüffeleket, majd átpottyantom a kakaóba. Nagyjából minden ötödiknél megállok, meghempergetem a kakaóban a trüffeleket, átdobom őket egy fém teaszűrőbe (a kezünkre érdemes gumikesztyűt húzni) és leszitálom a felesleges kakaóport róla. Ettől kapják meg a helyes kis ráncos felszínüket.

Sütőpapíron hagyom megszilárdulni a csokoládéburkot. A mártogatás közben folyamatosan ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, ha szükséges keverjük át vízgőz fölött, hogy megtartsuk a 31-32 fokos hőmérsékletét.

Annyira szeretem ezt az ízt, hogy nemrégiben bonbon töltelékként is használtam, amikor nem volt időm trüffelt készíteni.

2014. február 13., csütörtök

Corn Burger - kukoricaburger

Nagyon-nagyon szeretem a hamburgert. Sajnos így vagyok a pizzával, a tésztával és még egynéhány hasonlóan nem alakbarát fogással. Lehetőleg ezekből is a házi verziót szeretem. Nem állok nagy húsevő hírében, így aki rendszeresen látogatja a blogomat, találkozhatott már a tojásburgerrel és a zöldburgerrel. De hogy a húsimádokat se hagyjam cserben, készült már rendes verzió is.

A kukoricaburger is nagyon érdekesen sikerült, Férj szerint - aki nagy húsevő -,teljesen jó, ahhoz képest, hogy nincs benne hús. Persze az övében lett volna pirított bacon, ha nem felejt el venni.


Én most ezzel a recepttel járulok hozzá a 61. VKF! kiíráshoz.Ha van kedvetek receptet küldeni, még megtehetitek!

A zsemle tésztája nem saját találmány, ebben nem ismerek tréfát, és egy ideje szigorúan ragaszkodom Alexa Chisti féle szendvicskenyér recepthez. Annyit szoktam mindössze egyszerűsíteni a dolgon, hogy mindent a kenyérsütő gép üstjébe teszek, hagyom, hogy megdagassza és megkelessze a tésztát.

Hozzávalók a kukoricafasírthoz:

340 g konzerv kukorica (nettó súly)
1 vízbe áztatott zsemle
1 csokor petrezselyem vagy koriander
ízlés szerinti mennyiségű snidling
2 tojás
10-20 evőkanál zsemlemorzsa (ez főleg attól, hogy milyen zsemlét használtunk)
só, bors, chili paprika (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset)
olaj a sütéshez

A zsemlét jól kinyomkodom, késes robotgépbe teszem a lecsepegtetett kukoricával, a tojással és a fűszerekkel. Simára dolgoztatom a géppel. Hozzáadok több részletben annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjak, de ne legyen kőkemény! Lapos fasírtokat formázok, és kisütöm őket forró olajban.


A kukoricafasírtok kapnak a tetejükre egy szelet cheddar sajtot és beülnek a grill alá, hogy szépen rájuk olvadjon a sajt. A félbevágott zsemléket is megpirítom kicsit, aztán jól megpakolom hagymával, paradicsommal, salátával, ketchup-pal, mustárral.

Ha szeretitek a kukoricát, a levest se hagyjátok ki! Recept ITT.

2014. február 12., szerda

Ropogós marcipánbonbon

Végre valami, ami emlékeztet a csokoládéra. Készítek továbbra is bonbonokat, de valahogy azok kerülnek fel legkevésbé a blogra. De majd összekapom magam e téren, mert van néhány darab, amit mindenképp meg szeretnék mutatni. Addig is íme egy nagyon egyszerű marcipános bonbon, amihez még forma sem kell.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.

 

A gyönyörű kötött alátétért köszönet Bonbon Mániának! A marcipánért pedig a Noosti Kft.-nek, akiknél a brontei pisztácia is beszerezhető.

Hozzávalók:

100 g marcipán
50 g durvára vágott mandula
50 g durvára vágott sótlan pisztácia

200 g étcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A pisztáciát és a mandulát száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, a marcipánhoz gyúrjuk. Kis golyókat formázunk belőle.

A csokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtjük 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtjük 31-32 fokig. Megmártjuk a csokoládéban a marcipángolyókat, sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni. Dermedés előtt megszórhatjuk kevés örült mandulával. 


2014. február 10., hétfő

Banános-nutellás tündértorták

Ha valakinek ismerősek a figurák, nem véletlen. Bizony, PindÚr szülinapi tortáján voltak hasonlók. Hiába, nekem csak ilyen megy. No, de a lényeg, a figurák miatt farsangi mulatság kompatibilissé váltak a tündértorták, de gyerekzsúrra vagy csak úgy kedvtelésből is elkészíthetjük. Aki pedig nem akar vacakolni a marcipánnal, próbálja ki a krémet, komolyan mondom, jóféle kakaóval isteni! Ja, és mondtam már, hogy nutella és banán is van benne? Ezt a kombót meg nem lehet nem szeretni!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.



Hozzávalók (10 darabhoz):

100 g vaj
1 banán
2 tojás
75 g nádcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
50 g nutella (nálam házilag készült)
100 g liszt
25 g cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor

a díszítéshez:

100 g marcipán

vagy

250 g mascarpone
100 g porcukor
30 g cukrozatlan kakaópor

Az olvasztott vajat, a tojást, a cukrot, a vaníliát és a nagy szeletekre vágott banánt botmixerrel simára pürésítjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaót és a sütőport. Egyneművé keverjük a tésztát, a muffin kapszlikat 2/3-ig megtöltjük, 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűltek a sütemények, díszíthetjük marcipánnal - amit egy kis lekvárral is tudunk rögzíteni - vagy csokoládékrémmel. Utóbbihoz robotgéppel kikeverjük a krémsajtot a porcukorral és a kakaóval, amíg sül a sütemény, majd hűtőbe tesszük. Habzsákból a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk a krémet.


2014. február 6., csütörtök

Nagyi fánkja

Szerintem egész évben fánkszezon van, de azért ilyenkor mégis csak több fánkrecepttel jövünk. Ez az eddigi legjobb fánk, amit próbáltam, nem száradt ki. A maradék s ehető volt, puha! Érdemes tenni vele egy próbát.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.




Hozzávalók (25 darabhoz):

300 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 evőkanál cukor
120 g olvasztott vaj
1 evőkanál porcukor
egy csipet só
4 tojássárgája 
600 g liszt
1 teáskanál vanília-kivonat vagy rum

olaj a sütéshez
a tetejére:

csokoládé / porcukor / lekvár

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A liszthez adjuk a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat, a tojássárgájákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Jó alaposan kikeverjük az alapanyagokat, robotgéppel tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a fánkokat. Ismét letakarjuk, 30 percig kelesztjük a fánkokat. Egy serpenyőben két ujjnyi olajat hevítünk közepes lángon. Kisütjük az olajban a fánkokat oldalanként egy-másfél perc alatt. Az első oldalánál még lefedjük a serpenyőt, ügyeljünk rá, hogy a fedőről töröljük le a párát. Papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat. A langyosra hűlt fánkokat lecsurgathatjuk olvasztott csokoládéval.