2014. január 24., péntek

Sajtos-tökmagos csiga

Imádom a gyors, leveles tésztából készíthető csigákat, tekercseket. Bármikor bevethető, csak legyen mindig legalább egy csomag leveles tészta a hűtőben.



A recept megtalálható a Kifőztük magazin januári számában is.

Hozzávalók (15-20 darabhoz):

100 g héj nélküli tökmag
2 evőkanál tökmag- vagy olívaolaj
275 g készre nyújtott leveles tészta
100 g sajt

A tökmagot sütőlemezre terítjük, megsózzuk és sütőben megpirítjuk. A felét félretesszük, a másik felét késes aprítóban megdaráljuk, hozzáöntjük az olajat és tovább daráljuk, míg pép lesz belőle. A tökmagkrémet a kinyújtott leveles tésztára kenjük, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a félretett tökmag nagyobb részével. A tésztát feltekerjük, egy-másfél centis darabokra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a csigákat, végül a maradék tökmaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük.


További csiguszok és egyebek:

Olívás-sajtos tekercsek
Szilvalekváros falatkák 
Pikk-pakk fahéjas csiguszok


2014. január 18., szombat

Olívás juhtúró krém

Annyira egyszerű recept, és annyira be lehet zabálni belőle. Összedobod, aztán leülsz enni egy kis kenyérdarabbal, aztán azon kapod magad, hogy vágod hozzá a következő szeletet és így tovább.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin januári számában is.



Hozzávalók:

10 dkg juhtúró
1 dl tejföl
5 dkg fekete olívabogyó

A juhtúrót és a tejfölt botmixerrel vagy villával simára keverjük. Az olívabogyókat felkarikázzuk, a krémhez forgatjuk. Ízlés szerint kiegészíthetjük még szárított paradicsommal vagy kedvenc zöldfűszerünkkel.



2014. január 14., kedd

VKF! 61. forduló: szendvicsek és burgerek

Vigyázz, kész, főzz!



A bloggerek körében szinte mindenki ismeri, mit is jelentenek ezek a szavak így együtt. Aki mégsem, annak idézem Mautner Zsófit, aki kitalálta hét évvel ezelőtt ezt a játékot:

"Mi ez?

Egy nagy virtuális kulináris játék, amely összekapcsolná azokat a blogokat, amelyekben alapvetően a gasztronómia iránti szenvedély a közös. A nemzetközi gasztroblog-világban jól működő alapötletből kiindulva, egy olyan virtuális „rendezvény”, amelynek keretében a magyar gasztroblogolók bizonyos – a rendezvény mindenkori házigazdája (játékmestere) által kitalált és meghatározott- témában készítenek el egy ételt, és ezt egy bizonyos kijelölt napon megosztják a blogjukon. A téma lehet pl. hozzávaló, elkészítési mód, régió, alkalom, lehet vicces, praktikus, (szívatós). Így mondjuk egy adott napon az összes résztvevő blogon pl. csábító/vegán/belsőségből készülő/menza hangulatú/narancssárga színű ételrecept jelenik meg. Hangsúlyozottan nem verseny, nincs rangsor, nincs győztes és nincs nyeremény."


Bonbon mánia, a 60. forduló háziasszonya az ötletes kekszeket adta meg témának, ezzel engem is sikerült rávennie a kekszsütésre. Az összefoglalóját ITT olvashatjátok rengeteg jó kis keksz recepttel. Az én drága Gesztenyém pedig nekem adta át a játék stafétáját, amit ezúton is köszönök neki! 

Az  eddigi témákat Select food Alíz szedte egy csokorba ITT. Be kell valljam, 60 téma után már igencsak erősen kell gondolkozni, hogy mit adjon meg az ember lánya témának. Jönnek az ötletek, aztán a csalódások, hogy ez is volt már, az is volt már. Aztán rátaláltam az igazira! 

A 61. VKF! forduló témája tehát: szendvicsek és burgerek

Ne fogjátok vissza magatokat, engedjétek szabadjára a fantáziátokat, és jól tömjétek meg azokat a kenyereket, kifliket, zsömléket, amiket akár ti is elkészíthettek. Senki fantáziájának nem szeretnék határokat szabni, így a pastramitól a fagyiszendvicsig, a vegaburgertől a nagyon durván húsosig bármit hozhattok a virtuális piknikünkre. Ha pedig kiegészítitek egy kis salátával vagy itókával, annak még jobban örülök. De ha a csomagolásba visztek valami csavart, azért is odáig leszek. Egyet kérek, ne ragadjunk le a szalámi-sajt-vaj- paprika kombinációnál. :)

A recepteket és a fotókat 2014. február 10 és 15. között tegyétek közzé a blogotokon, majd küldjétek el a bejegyzés linkjét a katucikonyha@gmail.com címre. Akinek nincs blogja, de szeretne játszani, küldje el az elkészült szendvics képét és leírását e-mailben, és bekerül az összefoglalóba. 

Fakanalakat a kézbe!