2014. december 6., szombat

Datolyás szaloncukor

No kérem, most aztán már tényleg bele kell húzni a karácsonyi készülődésbe. A blog is lassan felveszi a fonalat.

Először is is egy nagyon egyszerű szaloncukrot hoztam. A gyerekek csoki nélkül is nagyon szerették, de a becsokizott verzió sem maradt meg.

A receptek megjelentek a decemberi Kifőztükben is.

Csinos csomagolóanyagokat az eztettem boltban találtok!

Hozzávalók (20 darabhoz):

150 g datolya (magozva mérve)
50 g mazsola
50 g őrölt mandula
200 g tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A datolyát és a mazsolát késes aprítóban addig daráljuk, amíg viszonylag egynemű masszát kapunk. Belegyúrjuk az őrölt mandulát, kis darabokat csípünk le belőle, amikből hengereket formázunk. Egy órára hűtőbe tesszük.




A csokoládét vízgőz fölött 40 fokosra melegítjük, ügyelve arra, hogy a tál a vízzel ne érintkezzen. Ha elértük a kívánt hőmérsékletet, levesszük az edényt a lábasról, megtöröljük az alját. Folyamatos keverés mellett 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a kakaóvajat, 30 fokig tovább hűtjük.

A szaloncukrokat villával a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. A csokoládéburkot szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.

Tipp: a kész szaloncukor légmentesen záródó dobozban viszonylag hosszú ideig eláll, de ha előre elkészítjük, a biztonság kedvéért hűtőben tarthatjuk.


További szaloncukrok a blogon:

Diós-mazsolás szaloncukor

Fűszeres mandulás szaloncukor

Mogyorókrémes szaloncukor 

Szilvás-marcipános szaloncukor 

Marcipán tallérok

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése