Wellingon bélszín


Recept tavalyról a Díványról. Idén karácsonyra is erősen ajánlott az elkészítése. :)  

Az étel, amitől Gordon Ramsay műsorai óta mindenki retteg. Mit tehet ilyenkor az ember? Felcsapja Gordon szakácskönyvét és megpróbál boldogulni kisebb változtatásokkal. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy ez az étel csak kiváló alapanyagokból sikerül jól. Itt nem spóroltam semmivel. 

A hús két hónapig érlelt marhabélszín húsmarhából. Én a marhahúst Gál Józsitól szoktam beszerezni (megtalálhatók a Hegyvidék bevásárlóközpontban és a Vásárcsarnokban). Nem sznob szokás, hanem egyszerűen csodás húsokat árulnak, még megfizethető áron. Meg is vettem a gyönyörű bélszíndarabot, majd egy éjszakán át tányéron hagytam szellőzni a hűtőben, hogy a kissé kellemetlen vákuum szagtól megszabaduljak. 

Mivel friss vargányát már nem lehet hozzá kapni, jó minőségű, magyar szárított vargányát vásároltam. Ezt bármilyen friss vagy szárított gombával helyettesíthetjük. A sonka sem gépsonka, ha már minden klappol, ezen ne múljon. A leveles tésztát nem szeretem magam készíteni, egyszerűen nem értek hozzá. Készen szoktam vásárolni, lehetőleg olyat, ami ki is van már nyújtva, így nem kell bajlódnom az egyenetlenségekkel. 



Hozzávalók: 

750 g bélszín
50 g szárított vargánya
2 evőkanál mustár
100 g szárított sonka (pármai, serrano, feketeerdő…)
275 g készre nyújtott leveles tészta
2 tojássárgája
só, bors, olívaolaj


A szárított vargányát legalább egy órára beáztatjuk meleg vízbe.

A lecsepegtetett gombáról minden folyadékot felitatunk papírtörlővel.

Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gombát, sózzuk-borsozzuk, megpirítjuk. Addig sütögessük, míg nem marad nedvesség alatta. Késes aprítóban simára turmixoljuk.
A serpenyőt kitöröljük, ismét kevés olajat melegítünk benne. A bélszínre oldalanként 30-40 másodperc alatt kérget pirítunk. Mi a 40 másodperces verzióra szavazunk, kevésbé szeretjük véresen. Ha minden oldalát megpirítottuk, tányérra tesszük, alufólia alatt pihentetjük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd megkenjük a mustárral.

Műanyag fólián elhelyezzük a sonkaszeleteket, a széleik fedjék egymást. Kicsit legyen hosszabb a „sonkatakaró” a húsnál. A gombapürével megkenjük a sonkát, a közepére helyezzük a húst. Szorosan belecsavarjuk a sonkába a fólia segítségével, majd a henger két végét jól megcsavarjuk. 20-30 percre hűtőbe tesszük.

A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a tojássárgájával. Elhelyezzük rajta középen a húst, ráhajtjuk, a széleit szorosan összeillesztjük. A felesleges tésztát levágjuk. A csomagot tepsire tesszük, az illesztés kerüljön alulra. Kívülről is megkenjük a tojással jó alaposan, negyedórára visszatesszük a hűtőbe. Nagyjából egy centis közönként éles késsel beirdaljuk, ügyelve rá, hogy a tésztát ne vágjuk át.
 
20 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd további 15-20 percig 180 fokra mérsékelve a hőmérsékletet.
Az elkészült húst 15 percig még pihentetjük, végül recés késsel felvágva tálaljuk.  




Megjegyzések

  1. Nagyon szép a blogod. A Wellington bélszin gyönyörü és biztos nagyon finom lehet. Szüzpecsenyéböl szoktam ugyanigy késziteni, de meg fogom próbálni, hogy igazi Wellington bélszin legyen, vagyis marhahúsból. Amit a recepthez szeretnék mondani, a levegön száritott sonka nagyon finom zamatos, de ha megjegyezhetem a feketeerdö sonka nem levegön száritott, hanem fenyöfával füstölik, ezért is van egy jellegzetes ize. Nem okoskodni akarok,de majdnem 30 évig éltem a Fekete erdöben és igy volt alkalmam megismerni az ottani szokásokat, söt termelöktöl vásároltam a feketeerdö sonkát és láttam hogyan készitik. További sok sikert a blogiráshoz. Üdvözlettel Susanne Werger

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések