Mazsolás vajkenyér (Borbély Béla receptje)

Igazi békebeli sütemény, délutáni teához vagy kávéhoz. Nem mellesleg csillagos ötösre vizsgázott Férjnél. A recept Borbély Bélától van, aki a Szamos cukrásza volt évtizedeken át. A nemrég megjelent Desszertkönyv utolsó fejezetéből, a kávéházi sütemények közül választottam ki a receptet. A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánlójában olvashattok.

A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg.


Hozzávalók (2 darab 26x7 cm-es sütőformához):

200 g vaj
100 g porcukor
10 tojássárgája
80 g tejföl
100 g cukor
8 tojásfehérje
200 g liszt
100 g puha, apró mazsola

a barack szulchoz:
300 g baracklekvár
100 g cukor




A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd egyenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  tojássárgájákat. A tejfölt és a mazsolát már lassan, óvatos kézzel keverjük a masszához, amelyet a fehérjehabbal fellazítunk. Végül finoman beleforgatjuk a lisztet.

A masszát beletöltjük a sütőformákba, 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk a formából.

A szulchoz a lekvárt és a cukrot összeforraljuk, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. A kihűlt süteményt áthúzzuk a forró bevonattal. szilárdulás után felszeletelve tálaljuk.

A recept megjelent Borbély Béla Desszertkönyvében, amely megvásárolható a Szamos webshopban (http://szamostorta.hu/bonbon/dobozos/143-desszertkonyv) és a Vörösmarty téri Gourmet Házban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések