2014. augusztus 20., szerda

Házi lepénykenyér Mautner Zsófitól


Újabb recept az augusztusi Kifőztükből.

A recept Mautner Zsófia: Főzőiskola - középfok című könyvében jelent meg, a Libri Kiadó gondozásában, kedvezményesen megvásárolható ITT.
 
A könyvről ajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok ITT

A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon

Hozzávalók (8-12 darabhoz):

2 teáskanál porélesztő
250 ml langyos víz
320 g liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj

Egy kis edényben elkeverjük a porélesztőt néhány evőkanál vízzel, állni hagyjuk, amíg feloldódik, és kissé felhabzik. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a sót, majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt és a maradék langyos vizet is. A robotgép dagasztókarjával elkeverjük, majd amikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat. Elkeverjük, ha a tészta már szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk.

A buci egy kiolajozott üvegtálba tesszük, letakarjuk, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 8-12 darabra vágjuk, 10-12 cm átmérőjű korongokat formálunk belőlük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk, erős lángon egy-egy percig sütjük a lepények mindkét oldalát. Akkor kell megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni.

Tipp: kelesztés után folpackba csomagolva egy hétig is eláll a tészta a hűtőben. A könyvben található humusszal tálalva kitűnő!

4 megjegyzés:

  1. a hummusz receptet is megírod ide? köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem biztos, de átküldöm Neked, ok? :)

      Törlés
  2. Imádom az ilyen kencéket meg az ilyen jellegű lepénykéket. Csodás fotó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, köszönöm! :) Én is, Zsófi pedig erős ilyesmiben. :)

      Törlés