Guinness torta

Ami Guinnessel készül, az bizony csak csoda finom legyen az fagyi, marharagu vagy torta. A sör kesernyés, jellegzetes íze bizony ott rejtőzik a tortában. Nem kell hozzá semmi különleges, a sör pedig már egyre több helyen beszerezhető hozzá.

A torta különleges alkalomra készült, amikor meglátogatott Praliné Zsuzsi és Livi, akié a Photoszíntézis.

A recept nem saját, ilyenkor szívesen fordulok Nigellához segítségért.

A tortatál melletti gyönyörű tányérok és tálkák pedig Lantos Judit keze munkáját dicsérik.


Hozzávalók (22 cm-es tortakarikához):

250 g vaj
250 ml guinness sör
75 g cukrozatlan kakaópor (jó minőségűt használjunk!)
400 g nádcukor (tudom, hogy durva, de kell bele)
150 g tejföl
2 tojás
1 evőkanál vanília-kivonat
275 g liszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 nagy csipet só

a tetejére:
200 ml ideg tejszín
2 evőkanál (vaníliás) porcukor

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A sört egy serpenyőbe teszem, kis kockákban hozzáadom a vajat, összemelegítem, amíg a vaj elolvad. Ekkor hozzákeverem a cukrot és a kakaóport. Közben elkeverem a tejfölt a tojásokkal, a vaníliával és a sóval. Ha a sörös rész már egyneművé olvadt, összekeverem a tojásos tejföllel, végül beleszitálom a szódabikarbónás lisztet. Simára keverem. 22-cm-es tortaformába töltöm, 45 percre sütőbe teszem. Ha megsült, hagyom kihűlni. Tálalás előtt kemény habbá verem a porcukorral a hideg tejszínt, eloszlatom a torta tetején. Egy kis fagyot nyugodtan kanalazhatunk mellé. Nekünk volt hozzá karamellizált fehér csokoládés és Szántó Tibi-féle vietnámi csokoládéból készült sorbet. Isteni volt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések