Sáfrányos rizsfagylalt a VKF! 62. fordulójára

Éci volt olyan kedves, és átvette tőlem a VKF! stafétáját. Így aztán a "világhírű eztettem-menzán" kihirdetésre került a téma. Főzzünk rizst, mert egész Ázsia mégsem tévedhet. - Óriási ez a mondat, imádom. :)

No kérem, volt ötletem, nem is egy, de be kell látnom, hogy az időm és energiám korlátozva van, így egyszerűsítettem az eredet elképzelésemet.

Tehát, adott a fagyi, ami nélkül ugye én létezni sem tudok. Adott továbbá a rizs. Ha rizs, akkor sáfrány. A sáfrányos rizsfagyi pedig kíván némi keleties töménységet, így került bele mazsola, datolya, narancsvirág mézben eltett pisztácia, ami valódi luxuscikk (ajánlom pl. ajándéknak, megvásárolható ITT, komolyan mondom, elképesztően jó dolog).

Hogy miért nem néz ki fagyinak a dolog? Hát mert türelmetlen voltam, és nem volt elég hideg a fagyialapom, újrafotózni meg persze lusta vagyok. :)

Éci, fogadd tőlem sok szeretettel ezt a fagyit.


Hozzávalók:

500 ml teljes tej
300 ml zsíros tejszín
150 g kerek szemű rizs
egy rúd vanília
100 g cukor
egy nagy csipet sáfrány
20 g vaj

egy marék aprított datolya, mazsola, mézes pisztácia

A tejet, a tejszínt, a rizst, a vanília kikapart magjait és háját, valamint a pici vízbe áztatott sáfrányt felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.

A tejberizst lehűtöm, botmixerrel nagyjából pépesítsem, hogy krémes legyen, de azért maradjanak benne rizsdarabok. Belekeverem az aszalványokat és a pisztáciát.

Végül a fagyigép gondjaira bízom 30 percre a jól lehűtött (!) alapot. 



Megjegyzések

  1. Ez tuti befutó ( nálam ) és könnyen vegánosítható... köszi az ötletet, igyekszem türelmes lenni, hogy kifagyjon ;-) Ugye jössz majd a 63. fordulóba is játszani?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések