Közös recept: nizzai saláta

Tehát ugye arról van szó, hogy időről-időre együtt főzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tarka Bárkáról. Az akcióról részletesebben az előző, leveses bejegyzésben olvashattok.

Túl vagyunk a levesen, most a salátán a sor. A nizzai saláta hallatán egyből beugrott a katonás rendbe sorakozó, salátaágyon fekvő mindenfélék sokasága. Ilyet nem tudtam produkálni, inkább egy színes egyveleg lett, ami tartalmaz eredetileg nem odavaló összetevőket is.

A saláta készítése során szomorú tapasztalatokra tettem szert. Bocsánat, nem a készítéssel vannak a gondok, az pofon egyszerű, de a beszerzés itt sem könnyű. Tonhalból csak a konzerv jöhetett szóba, erre számítottam is. De hogy még ez sem olyan egyszerű küldetés, arra nem. A zöld hüvelyű ceruzabab nyáron nem gond, hiszen kedvenc bácsim a piacon árul. De nehogy azt higgyük, hogy a szomszédos sparban bárkinek is eszébe jut, hogy legyen mondjuk olyan, amit nem daraboltak fel. Ilyenkor lehangol kicsit a magyar valóság, pedig még szerencsés vagyok, hogy Budapesten élek. De itt is rengeteget kell utazni egy-egy mondjuk nem szokványos alapanyagért.

No de csak pozitívan, következzék a nizzai saláta az én elgondolásomban:

 - Illetve, még egy apócska megjegyzés. Ezt a posztot Beának szeretném ajánlani, a Dizájnmenza blog írójának, aki úgy tűnik elköszön a blogolástól. Hiányozni fog a tehetsége! Tőle szereztem be a hétvégén néhány nagyon szerethető kiegészítőt, amikért igazán hálás vagyok neki. -


Hozzávalók egy kiadós adaghoz:

2 marék vegyes saláta
2 tojás
1 doboz tonhal konzerv (én 80 g-os spar saját márkásat használtam olívaolajban eltéve)
1-1 szelet zöld és piros kaliforniai paprika
1 paradicsom
2 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g fagyasztott zöldbab
3 kisebb burgonya
1 marék fekete olajbogyó
olívaolaj, só, bors, citrom 

A burgonyát alaposan megmosom, sós vízben puhára főzöm 15-20 perc alatt. Közben a fagyasztott zöldbabot sós, forrásban lévő vízbe öntöm, újraforrástól számítva 5-6 percig főzöm, így nem fő szét, még kicsit roppanós marad. Leszűröm, leöblítem hideg vízzel. A tojásokat is megfőzöm, forrástól számítva 6 percig hagyom főni, hideg vízbe áztatom, megtisztítom, felszeletelem.

Ameddig főnek a hozzávalók, vékonyra szeletelem a mogyoróhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Serpenyőben olívaolajat hevítek, a fokhagymát az erre kitalált alkalmatosságból az olajba nyomom. Mehet rá a hagyma, a paprika, a megfőtt zöldbab és a megtisztított, felkockázott burgonya is. Alaposan sózom, borsozom, néhány perc alatt átsütögetem.

Egy rész citromléből, két rész olívaolajból, sóból és borsból öntetet keverek.

A serpenyőből a salátaágyra borítom a dolgokat, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot is, meglocsolom az öntettel. A tonhalat rátördelem a tetejére, jöhetnek a tojásszeletek és az olajbogyók is.



Kész, ennyi az én verzióm, jöhetnek a többiek remekművei:

Éci, az eztettem gasztrobirodalom megalkotója így készíti - recept ITT:


Coffeinmentes Anikó pedig így (hasonlóan gondolkodunk :)) - recept ITT:


Gaba, a Tarka Bárkáról ilyennek képzeli - recept ITT:



Lányok, jó kör volt, köszönet érte! Folytatása következik!

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki az összes tál! Nagyon ügyesek vagytok és nagyon tetszik a játékotok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Igen, mi is nagyon élvezzük a virtuális közös főzést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések