2013. december 19., csütörtök

Diós-mazsolás szaloncukor

És már itt is van a következő, nagyon ütős szaloncukor. Néhány nappal a készítés után már kicsit visszafogottabb, nagyon kellemesem rumos. De frissen kőkeményen üt! Ezt valószínűleg a 74%-os rum okozza, amelyben a mazsola hosszasan lubickolt. De képzeljük csak el: rum, mazsola, dió, kell ennél több? És igen, ismét a tejcsokoládéra szavaztam, és nem bántam meg!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

50 g rumba áztatott mazsola (a mazsoláért köszönet a magzsola.hu-nak)
100 g dió
100 g tejcsokoládé
200 g ét- vagy tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A mazsolát néhány nappal a felhasználás előtt rumba áztatjuk. Késes aprítóba tesszük a diót, a mazsolát és az olvasztott tejcsokoládét, összedaráljuk. A masszát hagyjuk szilárdulni, nudlikat formázunk, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A csokoládét 40 fokosra melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett az étcsokoládét 35 fokig, a tejcsokoládét 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat. Tovább hűtjük az étcsokoládét 32 fokig, a tejcsokoládét 30 fokig, ami a csokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.



2013. december 18., szerda

Mártott pisztáciamarcipán és Csupa csoki

Ciki, nem ciki (na jó, szerintem nekem ciki) de ez a csokoládébevonat olyan csíkosra sikeredett, hogy ihaj. Na jó, inkább mondjuk azt, hogy ez már olyan csíkos, hogy szinte szép. Na jó, nem. Így sem igaz. Menthetetlenül csíkos és kész, viszont naaaaagyon finom.


Régóta terveztem kipróbálni, és mikor vesse be az ember lány a luxus alapanyagait, ha nem Karácsony előtt. Azt gondolom, hogy a pisztácia arány a pénztárcánk függvényében változhat, de ne spóroljunk vele nagyon. Itt ajánlanám figyelembe a Stahl magazin CSUPA CSOKI különszámát, melyet Wichmann Anna (hedonism) szerkesztett nagy gondossággal. Nem sokszor dicsérek magyar nyomtatott gasztromagazint, de ez igényes, átfogó, összeszedett, érdekes. Jó receptekkel, gasztroajándék tippekkel, tesztekkel, csokoládé történelemmel, Csiszár Kati interjúval. Még nem késő, hogy beszerezzétek az újságosotoknál vagy pl. ITT!


A következő recept ötvözi az újságban található pisztáciás marcipán és William Curley pisztáciamarcipán receptjét.

Hozzávalók (20 db-hoz):

200 g egyszeres marcipán (egyenlő arányban tartalmaz mandulát és cukrot)
50 g natúr zöld pisztácia - Noosti Kft.
7 ml pisztáciaolaj - Noosti Kft.
(ha egyszerűbb, akkor készen is beszerezhető
10 csepp narancs esszencia / 1/2 tk. narancsvirág víz / 1/2 kezeletlen narancs nagyon finomra reszelt héja
200 g kiváló minőségű étcsokoládé - ha már minden alapanyag ilyen menő
(2 g porított kakaóvaj)
néhány szem zöld pisztácia

 A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítom, vigyázva, hogy meg ne égjen (ez elhagyható), majd késes aprítóban nagyon finomra darálom, hozzáadom a pisztáciaolajat (kiváltható más, semleges ízű olajjal), tovább keverem, míg nagyjából egynemű masszát kapok. Ezt a marcipánhoz gyúrom a narancs-kivonattal, ha szükséges, aláporcukrozok, hogy ne ragadjon le.

Egy centi vastagságúra nyújtom a masszát, majd 2 cm-es kör kiszúróval kis pogácsákat vágok ki belőle, melyeket kicsit hűtőbe teszek, hogy dermedjenek. Ha mindet kivágtam, temperálom az étcsokoládét. Leírás ITT olvasható. Ha nem az utóbbi módszert választjuk, akkor olvasszuk meg a csokoládé 2/3-ad részét vízgőz fölött, a maradék harmadot, nagyon apróra vágjuk fel, és keverjük simára a felolvasztott csokoládéban.

Mártóvilla segítségével bevonom csokoládéval a kis pogácsákat, alaposan lecsepegtetem, végül sütőpapírral bélelt tálcán hagyom megszilárdulni a bevonatot. A teljes dermedés előtt megszórom némi őrölt pisztáciával.


2013. december 14., szombat

Szilvás-marcipános szaloncukor

Idén is készülnek a szaloncukrok, elsőként az egyik kedvencemet szeretném bemutatni Nektek. Étcsokoládé rajongók figyelem! Tessék egy esélyt adni a jó minőségű tejcsokoládénak is, mert ez a szaloncukor bizony azzal jobb.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

200 g marcipán
100 g aszalt szilva
1 teáskanál őrölt fahéj
200 g ét- vagy tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A marcipánt, az aszalt szilvát és a fahéjat késes aprítóban összedaráljuk. Ennek hiányában felaprítjuk késsel a szilvát, és belegyúrjuk a fahéjjal együtt a marcipánba. A masszából apró nudlikat formázunk.

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A csokoládét 40 fokosra melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett az étcsokoládét 35 fokig, a tejcsokoládét 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat. Tovább hűtjük az étcsokoládét 32 fokig, a tejcsokoládét 30 fokig, ami a csokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.

 

2013. december 12., csütörtök

Juhtúrós gombafejek

Akár ünnepi előétel, akár főétel is lehet, ha vegákról van szó. Nagy önuralom kell hozzá, hogy a tölteléket ne faljuk be még a gombába kerülés előtt, de próbáljuk meg kibírni!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.


Hozzávalók:

10-12 darab közepes méretű csiperke gomba
100 g juhtúró
1 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
50 g sajt (lehetőleg juh)

A gombákat megtisztítjuk, tűzálló tálba helyezzük. A túrót, a tejfölt, a reszelt sajt felét, a zúzott fokhagymát és a petrezselymet botmixerrel pépesítjük. A gombákat olajozott jénai tálba tesszük. A krémet a gombafejekbe töltjük, megszórjuk mindegyik tetejét a reszelt sajt másik felével. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

2013. december 9., hétfő

Mandulla

Igen, igen, tudom, hogy a mandulát egy L-lel írjuk. De ha a mogyorókrém nutella, akkor engedtessék meg nekem, hogy a mandulakrémet mandullának hívjam. (Oh, de kreatív...)

A történet ott kezdődik, hogy én nem szeretem a házilag kevert és pépesített nutellát, mert nem tudom olyan finomra őrölni hozzá a magokat, hogy olyan legyen, mint a bolti pajtása. Viszont nagyon szeretném, ha itthon készülne, jó minőségű alapanyagokból. No kérem, a megoldás, hogy pasztát használok hozzá. A mogyoró- és a mandulakrém is kiváló belőle, és semmi mesterséges trutyit nem tartalmaz. És nem utolsó sorban kiváló gasztroajándék lehet így az ünnepek előtt!

A tökéletes mogyorókrémért kattintsatok át Gesztenyéhez!


Hozzávalók:

100 g mandulapaszta (beszerezhető a Noosti Kft.-nél, ne ilyedjünk meg a mennyiségtől, bőven elfogy szavatossági időn belül, ha egyszer rákapunk)
75-100 g fehér csokoládé (attól függ, mennyire szeretnénk sűrűre)

A fehér csokoládét megolvasztom, simára keverem. Hozzáadom a mandulapasztát, jól elkeverem benne (akár botmixert is használhatunk). Üvegbe töltöm, hagyom megszilárdulni (hűtőben kicsit gyorsabb), kicsinosítom, és már kész is a heti nyalánkság vagy a cseppet sem diétás gasztroajándék.

Hűtőben megdermed, de nincs benne romlandó, nyugodtan tartsuk a kamrapolcon, mint a nutellát. 

Az üveg csinosításának kellékeit megtaláljátok az Eztettem bolt választékában! 



Csokoládés-mandulás kekszek - VKF!

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak az édességek, és ha már így alakult, akkor nagyon szívesen veszek részt ezzel a keksszel Az e havi VKF!-en, aminek a háziasszonya ezúttal barátosném, Gesztenye. Drága Gesztenye, nézd el nekem kérlek a keksz szegényes díszítését, de most ennyire futotta, nem volt türelmem a betűnyomdát összerakni. :)))

A keksz egyszerű, finom, csokis és mandulás, ennél több promó  nem is kell neki...























A képen szereplő nagyon menő pékzsinegért is köszönet Gesztenyének, tőle kaptam ajándékba. :))) Amúgy az Eztettem bolt portékája.

Hozzávalók:

200 g finomliszt
100 g őrölt mandula
100 g cukor
150 g felkockázott, hideg vaj
1 tojás
100-150 g aprított csokoládé, esetleg kakaóbab töret

A tészta hozzávalóit jól összegyúrom, bedugom a hűtőbe, amíg előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kinyújtom, kiszaggatom a tésztát (ehelyett gombócokat is gyúrhatunk belőle, amit kissé kilapítunk), sütőpapíros tepsire teszem a kekszeket, nagyjából 10 perc alatt készre sütöm. Nem kell, hogy megpiruljon. Néhány percig hagyom a sütőlemezen hűlni őket, majd óvatosan tányérra szedem. Hideg tejjel tálalom.


2013. december 5., csütörtök

Tündértorták a Mikuláshoz

Bevallom, ez lett a decemberi kedvencem, igaz még egy másik recept sem került fel, de sok minden készült már az ünnepekre. Cuki kis tündértorták, amik nagyon könnyen elkészíthetők. Sütünk egy egyszerű muffint, ha akarjuk, ízesítjük, mehet rá a krém, egy kis jópofa díszítés, és készen is vannak a kis útjelzők a Mikuláshoz.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.

A szívószálakat és jóval menőbb kapszlikat az eztettem boltban találtok! 



Hozzávalók (6 darabhoz):

a tésztához:
75 g liszt
25 g őrölt mandula (helyettesíthető dióval vagy mogyoróval)
1 teáskanál sütőpor
50 g cukor
100 g puha vaj
2 tojás

a krémhez:
250 g mascarpone
100 g porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat



A vajat, a tojásokat és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulával és sütőporral elkevert lisztet, épp csak addig keverjük, míg összeáll a tészta. A muffin kapszlikat 2/3 részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A krémsajtot, a porcukrot és a vaníliát kikeverjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kihűlt muffinok tetejét simára vágjuk, csillagcsöves habzsákból rányomjuk a krémet.

Tipp: a muffinokba vájjunk kis lyukat, és töltsünk bele mogyorókrémet vagy sűrű lekvárt.