2013. október 30., szerda

Tiramisu pohárban

Imádom a tiramisut, de semmiképp nem a tojásos verziót, ezért sem mondanám semmiképp autentikusnak a receptet, no meg a forma miatt sem, de E-baba keresztelőbuliján kiállta a próbát, így szívesen ajánlom mindenkinek.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin novemberi számában is.



Hozzávalók (4 személyre)

250g mascarpone
100 ml tejszín
100 g porcukor
1/2 narancs lereszelt héja (elhagyható)
1/2 rúd vanília
100 g babapiskóta
2-3 dl erős kávé
1 tk. cukrozatlan kakaópor

A tejszínt kemény habbá verjük. A krémsajtot, a porcukrot, a vaníliát és a narancshéjat kikeverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémet habzsákba töltjük, a poharak aljába nyomunk belőle. A babapiskótákat félbetörve megmártjuk a kávéban, a krémmel felváltva rétegezve feltöltjük a poharakat. Az elkészült desszertek tetejét tálalás előtt meghintjük kakaóval. 



2013. október 17., csütörtök

Egyszerű vaníliatorta és köszöntő köszönő

Ismerős az érzés, amikor valamit alaposan megterveztek, kitaláljátok, milyen esz, majd semmi nem jön össze? Szóval, valami ilyesmit terveztem, finom, mogyorós krémmel, gyönyörű macaronokkal. No, mondanom sem kell, hogy a krémben valamit elszúrtam és nem dermedt meg, a macaronokat elrontottam, szóval maradt a piskótám és egy nagy halom krémsajt.Sőt két piskótám is. :) Így két finom torta lett végül, még a legfinnyásabb gyerkőcök is olvadtak tőle.

Én ezzel a tortával szeretném megvendégelni azokat a tündéri bloggerinákat, akik a minap megleptek engem és még két kismama bloggerinát egy virtuális baby showerrel. :) Nagyon-nagyon köszönöm Nektek, olyan kedves volt ez Tőletek! A facebookon mutatom majd, milyen csodás dolgokkal leptek meg minket a lányok!




Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez: 

375 g mascarpone
100 ml hideg tejszín 
100 g porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 tk. vanília-kivonat 
opcionális: 15-20 csepp narancs-kivonat, reszelt narancshéj
csokoládéreszelék 

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. A krémhez robotgéppel kemény habbá verem a hideg habtejszínt. Összekeverem a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát, a narancshéjat és a narancs-kivonatot, végül óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt, hűtőbe teszem.

A kihűlt piskótát három részre vágom, megtisztítom a tortagyűrűt és egy lapot (lehetőleg a tetejét) az aljába teszek. Rákanalazom a krém harmadát, jöhet a középső lap, krém, végül a legszebb tortalap. 2-3 órán át pihenhet a torta a hűtőben. Végül a maradék krémmel megkenem a tortát, csokireszelékkel vagy pirított mandulával díszítem.


Hogy mi is a babaköszöntő? Beszéljen helyettem Anikó:

"
A gasztroblogok és bloggerek világa érdekes környezet. Az ember ismerni vél olyan embereket, akik hasonló indíttatásból hódolnak közös hobbijuknak, az ételek és italok szeretetének. Nap mint nap írkálunk ilyen-olyan  recepteket, készítünk róla kívánnivaló fotókat és közben adunk magunkból némi személyeset is. 
Például azt, hogy gyermeket vár valaki vagy valakik. Amikor olvastam, hogy Ti, akiket nap mint nap olvasgatok kisbabát szültetetek, arra gondoltam hogy mivel is tudnék gratulálni. Mi az ami méltó ehhez az örömteli pillanathoz? Hiszen egy szülés során nem csak egy baba születik meg, de egy nő is Anyává válik! Különösen az első gyermeknél. De nem más ez a másodiknál sem, mert a rutin persze kialakul, de két egyforma gyerek nincs, még ha testvérekről is van szó. 


Amerikában már egy ideje bevett szokás az, hogy ha gasztrobloggernek kisbabája születik virtuális baby shower-t rendeznek. Így arra gondoltam, mi lenne ha Ti is kapnátok ezúttal tőlünk valami hasonlót? Tőlünk, mivel a Virtuális Babaköszöntőhöz segítséget is hívtam további bloggerek személyében, akik örömmel segítettek! 
Ők azok!!!

Ami http://www.colorsinthekitchen.com/
Frau Paprika, alias Anikó http://imbisz.blogspot.co.uk/
Kriszta http://vaniliaakonyhaban.blogspot.co.uk/

és jómagam http://coffeinmentes.blogspot.co.uk/


A mai napon felkerülnek a blogjainkra olyan receptek, amelyekben kifejezetten Nektek készítettünk valamit. Valamit, ami ha ma elindulnánk Hozzátok megnézni a kisbabáitokat, benne lapulna a csomagunkban.... egészséges, szoptatáskor is fogyasztható ételeket válogattunk Nektek, reméljük tetszeni fognak!

Így kívánunk a kisbabáknak és Nektek Anyukáknak jó egészséget, és sok-sok tejet!

Jó olvasást! Fogadjátok szeretettel a recepteket, sokat töprengtünk rajtuk.....

Üdvözlettel,

Anikó "

2013. október 8., kedd

Brokkoli krémleves

Imádom, imádom, imádom!!!! Minden héten tudnám enni, megjegyzem, eszem is. :) Kell még ehhez egyáltalán bármit is hozzáfűzni? Tessék hozzá elkészíteni az olívás-sajtos tekercseket, nem bánjátok meg, anyukám garantálja. :)

A recept megtalálható a Kifőztük magazin októberi számában.



Hozzávalók:

500 g brokkoli
2-3 szál újhagyma
800 ml víz
200 ml főzőtejszín
2 bio zöldségleves kocka - DM alnatura
1 ek. olívaolaj
1 ek. vaj

Az olajat és a vajat felmelegítjük, a brokkolirózsákat és a felkarikázott újhagymát átforgatjuk benne. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, 15 perc alatt puhára főzzük a brokkolit. Levesszük a tűzről a levest, összeturmixoljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Végül visszatesszük a tűzre, és felforraljuk.

2013. október 5., szombat

Kókuszpalacsinta

Kókusztej, nyári mánia, de hiába, folytatódik tovább, nagyon is! Most nem fagyi formában foglak Titeket bombázni, hanem az új kis kedvencem jön, a kókuszpalacsinta! Lekvárral vagy csokiszósszal vagy csak úgy magában, forrón magunkba tolni, nyamiiii!!!

A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában.
Hozzávalók:

400 ml kókusztej
2 tojás
150 g liszt
1 kk. sütőpor
30 g cukor
1 tk. vanília-kivonat
1 csipet só
ízlés szerint citromhéj
olaj a sütéshez
lekvár vagy csokiöntet

A hozzávalókat tálba tesszük és botmixerrel csomómentesre keverjük. Kiolajozott palacsintasütőben, közepes lángon megsütjük a palacsintákat. Ízlés szerint lekvárral vagy csokiöntettel tálaljuk. 

2013. október 1., kedd

Olívás-sajtos tekercsek

Az ilyen receptek úgy kezdődnek, hogy mindig bekerül egy csomag leveles tészta a kosaramba, amolyan délutáni életmentőnek. Aztán eljön a nap, amikor farkas éhesen benézek a hűtőbe, és kis híján az a helyzet, mint Bridget Jonesnál, csak egy szerencsére még nem penészes a sajt, ami bent árválkodik. A tojástartóban épp van még egy darab tojás, no meg egy üveg olajbogyó, mert olyan nincs, hogy az ne lenne itthon, annyira imádom. Aztán jön a reszelés, kenés, tekerés és már sülnek is a délutáni életmentő tekercsek. Mellé pedig hogy, hogy nem, de kizárólag a fotó kedvéért :) kibontódik egy üveg rizling is. :)

A recept megtalálható a Kifőztük magazin októberi számában.


Hozzávalók:

275 g készre nyújtott leveles tészta - lidl, de bármilyen megteszi
1 tojás
100 g piros pestos gouda (vagy egyéb fűszeres sajt) - sajtboltokban vagy akár a sparban is kapható
egy marék fekete olajbogyó

A leveles tésztát megkenjük az elhabart tojással, eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot és az olívadarabokat, majd mindkét szélétől befelé felcsavarjuk. Nagyjából egy centis szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tekercseket, végül 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.