2013. szeptember 29., vasárnap

Hirtelen csirke gyors felindulásból, avagy a harminc perces ebéd

Amikor nem is akarok ebédet főzni, de mégis csak főzök. A harminc perc csak az krumpli miatt van, a hús 10 perc alatt el is készül. Tálaljuk friss salátával és meg is van a jó kis nyári ebéd hangulat egy őszi esős napon is.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin szeptemberi számában.



Hozzávalók:

500 g csirkemell filé
néhány ek. liszt
só, olaj

8 szem krumpli
néhány csepp olívaolaj
só, bors, fokhagyma

kedvünk szerinti saláta mondjuk feta sajttal, hogy valami domináns íz is legyen

A sütőt előmelegítem 200 fokra, közben megtisztítom és jól átmosom a burgonyát. Megtörölgetem, cikkekre vágom, meghempergetem sós, borsos olívaolajban, hozzáadom a felkarikázott fokhagymát. Tepsin elrendezgetem és 20-25 perc alatt készre sütöm.  

A felszeletelt csirkemellet kiklopfolom (tényleg vékonyra!), besózom, meghempergetem lisztben. Egy vastag falú serpenyőben egy ujjnyi olajat hevítek, mikor nagyon forró, kisütöm benne a húst. Elég 2-3 perc mindkét oldalának. (Figyelem, az ablakot tessék nagyra nyitni, nagyon füstöl.)





2013. szeptember 28., szombat

Megjelent!

Rohan az idő, itt a nyakunkon az ősz és vele együtt a Kifőztük gasztromagazin októberi száma, de olvassátok Szepy összefoglalóját, aztán irány az oldal, regisztráljatok/lépjetek be, töltsétek le és olvassátok!



Kedves olvasónk!

Az október idén igazi őszi idővel köszönt ránk: már színesednek a falevelek, de még roskadoznak a piaci standok a friss, tarka zöldségektől és gyümölcsöktől.

Legújabb receptjeinkben igyekeztünk minél többet felhasználni az ősz vitamindús ajándékaiból: az almából, a körtéből, a fügéből, a sütőtökből és a még mindenütt kapható cukkiniből, padlizsánból.

Most is gondoltunk azokra, akik otthonról viszik az ételt az iskolába, munkahelyre. Megint több változatos, tápláló, egészséges, csomagolható ételt mutatunk be.

Októberben van a takarékossági világnap. Ennek alkalmából több olyan étel receptjét is közöljük, melyekhez az alapanyagok négy személyre 1000 Ft alatti összegből beszerezhetők.

Hagyományainkhoz híven vendéget is hívtunk. Most Juditka –  a http://juditkakonyhaja.blogspot.com írója mutatkozik be remek receptjeivel.

Reméljük, hogy ebben a hónapban is elnyeri tetszésüket a Kifőztük! 

A Kifőztük csapatának nevében,
szepyke


2013. szeptember 27., péntek

Gyors, sütés nélküli tútótorta

Nem igazi kegyetlenség, hogy kilépsz az ajtón, bőrig ázol, elő kell venni a kabátot, gumicsizmát, el kell pakolni a papucsot, a nyári ruhákat, nem jössz haza minden nap egy rakás friss gyümölccsel a zöldségestől, nem készítesz minden nap fagyit (na jó, ezt tényleg csak az olyan elvetemült fagyifüggők csinálják, mint én)?

Lassan visszarázódunk a normál kerékvágásba, de azért még jó esik egy-két gyorsan összedobható nyáridéző desszert.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin szeptemberi számában is, ráadásul hamarosan itt a legújabb szám, tessék résen lenni!



Hozzávalók (18 cm-es tortakarikához):

100 g kakaós keksz
50 g vaj
500 g túró
250 g mascarpone
100 g cukor
1/2 vanília kikapart magjai
2 kezeletlen narancs vagy citrom héja
200 g idénygyümölcs

A kekszet morzsásra daráljuk, hozzáadjuk a vajat  összedolgozzuk, és egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Az alapot hűtőbe tesszük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a citrushéjat robotgéppel simára keverjük. A krémet elegyengetjük a kekszes alapon, 4-5 órára hűtőbe tesszük. A tortagyűrűt óvatosan leválasztjuk. A tortát idénygyümölcsökkel díszítjük tálalás előtt.



2013. szeptember 17., kedd

Segítsüti bonbonok 2013

Végre-végre elérkezett az újabb Segítsüti árverés. Nagyon izgalmas időszak ez minden résztvevőnek. Én is nagy izgalommal láttam neki a készülődésnek. De mindenek előtt a lényeg, kik, kinek, mikor:


2013 ősz - Magyar Rett Szindróma Alapítvány 

Hamarosan kezdetét veszi a kilencedik Segítsüti jótékonysági sütiárverés.
Kilencedik alkalommal indítjuk útjára a Segítsüti sütilicitet, a gasztroblogger szülők jótékonysági akcióját rászoruló gyermekek támogatására.
1) Kik?
Ismét 30 gasztroblogger anyuka/apuka készül 30 édességgel, az akció adminisztrációját - beszerzések, pénzügyi elszámolás - pedig szokás szerint a Sose Közhasznú Alapítvány intézi.
2) Mikor?
Az őszi sütilicit a hagyományos időpontunkban zajlik: 2013. szeptember 17-én, kedden fognak megjelenni a sütis bejegyzések  a Segítsüti logójával kísérve az egyes blogokban, és kerülnek fel majd egyidejűleg a licitálós menü alá, és kezdődhet rájuk rögtön a licit. Ezután három napon át zajlik az árverés, amely 2013. szeptember 20-án pénteken 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve értelemszerűen frissen újrasütik a nyereményét, és eljuttatják neki. 
3) Kit támogatunk?
A befolyt támogatási összegből a Magyar Rett Szindróma Alapítványt és rajtuk keresztül ebben a ritka genetikai betegségen szenvedő kislányokat és családjaikat támogatjuk, fejlesztésüket és kommunikációjukat megkönnyítő eszközöket igyekszünk beszerezni. 
4) Hogyan?
a) Magánszemélyeknek
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Sütiárverés menüpont alatt lehet majd megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 20-án 16:00-ig. Most is megtartjuk a "vigaszág" lehetőségét, ha van olyan gasztroblogger, aki a második (vagy többedik) helyezettnek is vállalja a sütemény ismételt megsütését, és a második (többedik) helyezett is vállalja az általa felajánlott licitösszeg kifizetését, a sütemény nyertesének hozzájárulásával. Most is az egyes felajánlókra és a bloggerekre lesz bízva, hogy létrejönnek-e ilyen  vigaszágas egyezségek. Ezután a nyertes/vigaszágas átutalja a vállalt összeget, a bloggerrel egyeztet az átadás-átvételről. 27 sütemény kerül ebbe a részbe.
b) Cégeknek
Céges támogatóink számára külön licitálási lehetőséget biztosítunk "Céges licit" megjelöléssel, az árverésben való részvételhez szintén regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Három külön céges sütemény lesz25.000 Ft-os kikiáltási árral. A nyertesek azok lesznek, akik a legmagasabb összeget ajánlják értük szeptember 20-án 16:00-ig. Ha a sütisütők vállalják, akár itt is lehetséges vigaszág. Ha esetleg magánszemélynek valamelyik itteni süteményre fáj a foga és vállalja a magasabb összeget, ebbe az irányba nyitott a licitálás. 
Várjuk idén is visszatérő és új támogatóinkat a Segítsüti akció licitjeire, hogy a süti megint segíthessen!


Tehát, az én idei felajánlásom is egy 45 darabos bonbon válogatás és csokoládéfalatkák. A válogatásban lesz passiógyümölcsös bonbon, citromos karamella bonbon, valamint mogyorópraliné. Ha szeretnétek megkóstolni, licitre fel! Licitálni ITT lehet. A felajánlott finomságok folyamatosan kerülnek feltöltésre.

Végül képekben:

 



2013. szeptember 14., szombat

Kakaós-kókuszos madeleine

A kókuszos madeleine annyira belopta magát a szívembe, hogy gyakori vendég lesz a konyhában. Ha van türelmetek, nyugodtan megmárthatjátok olvasztott csokoládéban a sütemények felét és megszórhatjátok kívülről is egy kis kókusszal. Nálunk ez egyes gyerkőcök finnyássága miatt esélytelen, szóval kihagytam.

(Forma: auchanból, 9 lyukas szilikon, kb. 5 cm-es hosszúságú sütikhez, ára 1 000 Ft.)



Hozzávalók (20 db-hoz):

2 tojás
80 g cukor
90 g olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja
60 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
4 g sütőpor
40 g finomra őrölt kókuszreszelék



A tojásokat kikeverem a cukorral, amíg a cukor el nem olvad (egészen kifehéredik), belekeverem a vajat, a citromhéjat és tovább keverem. A kókuszreszeléket darálóban a lehető legfinomabbra őrölöm. Az átszitált kakaós liszthez adom a sütőport, a kókuszt és az előzőekhez forgatom. Habzsákból a szilikon formákba töltöm a tésztát, úgy 3/4-ig. 200 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütöm a süteményeket. A formából óvatosan egy tompa kés segítségével kiemelem a kis kagylókat.

Az alapreceptet Stephane Gerphagnon (a La Praline francia cukrászda főcukrásza) hagyományos francia cukrászat óráján tanultam a Makifood főzőiskolában. 

2013. szeptember 12., csütörtök

Édes Napok csokoládéfesztivál Budapesten!

Végre-végre itt a harmadik Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep, ezúttal a Budai Vár helyett a könnyen megközelíthető Millenárison. Így már az sem tarthat vissza senkit a jobbnál jobb csokoládék kóstolásától, hogy nehéz a környéken parkolni.

A fesztiválon ott lesznek a legkiválóbb hazai és nemzetközi csokoládégyártók, kisebb-nagyobb csokoládémanufaktúrák, de borokból, cukorkákból és macaronokból sem lesz hiány.





Idén vendég a svájci csoki, az Édes Napok vendégországa Svájc.  


A rendkívül gazdag programok között találhatunk szakmai workshopokat, előadásokat, kézműves csokoládé-, bonbon- és macaronkészítő kurzusokat és profi bemutatókat.


A fesztivál idei díszvendége Chantal Coady csokoládé szaktekintély, aki a londoni Rococo csokoládébolt és a londoni Csokoládé Akadémia egyik alapítója. Chantal előadásokat tart majd, dedikálja itthon is kapható, Csokoládé című könyvét. Akit valóban érdekel a csokoládé, bizony próbáljon bejutni erre a programra, mert ritka lehetőség ez egy egyszerű halandó csokoládérajongónak. 

A Miele Gasztroszínpadán ismert gasztrobloggerek tartanak majd érdekes bemutatókat, többek között blogbarátném, Praliné Zsuzsi is bemutatja színes csokoládés tudományát. 


Az Édes Napok kiállítói is számtalan programmal, bemutatóval és kóstolóval készülnek látogatóink számára, hogy ezzel is megismertessék vásárlóikkal a minőségi csokoládékat és édességeket. Lesz macaron- és bonbonkészítő bemutató, kávé-, cukorka- és grillázskészítés, medvetalp sütés. Nemzetközi díjat nyert magyar csokoládékészítőnk, Szántó Tibor is előadást tart. A sütemények, kávék és fagylaltok színesítik az édességek repertoárját.Tibor előadásán éppen a héten volt szerencsém részt venni, nagyszerű volt, tényleg csak ajánlani tudom. 


A számtalan ismert svájci világmárka mellett díjnyertes svájci csokoládémanufaktúrák tulajdonosai is eljönnek bemutatókat tartani profiknak és ínyenceknek egyaránt. Ilyen például az 1898-ban alapított Confiserie Beschle tulajdonosa, PascalBeschle úr. Sőt, még svájci utazást is lehet majd nyerni! 

Természetesen lesz zenebona, mulatság is, a Snétberger Zenei Tehetség Központ ifjú zenészei a fesztivál ideje alatt naponta több alkalommal, más-más helyszínen zenélnek. Emellett pénteken este Péterfy Bori & Love Band lép fel, szombaton és vasárnap napközben a gyerekek találkozhatnak a színpadon a MintaPinty és a Mesegyár zenekarokkal. Szombaton a Hangold Újra! produkció monstre koncertre készül, 320 fős gyerekkórus részvételével. Ilyen létszámú gyerekkórus egyszerre még nem lépett fel sehol. A vasárnapi Hangszersimogató Bársony Bálinttal után a Bon-Bon zenekar koncertje zárja a fesztivált.


És még egy információ a kedvezményes jegyvásárlásról: az idei Édes Napok az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár kiemelt édesipari társrendezvénye, így az OMÉK belépőjeggyel rendelkezők 50% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet az Édes Napokra.