2013. augusztus 30., péntek

Pisztáciás madeleine

Én mondtam előre, hogy elárasztalak titeket a madeleine mániámmal és ezt csak fokozni tudom a pisztácia mániámmal. Ez a süti tehát a teljes mániákusságom megtestesítője. Továbbra is csak ódákat tudok zengeni eme egyszerű sütemény nagyszerűségétől. A formától ne tessék megijedni, az auchanban sikerült vásárolnom 9 mélyedéses szilikon formát (a sütemények kb. 5 cm hosszúak).

A recept megtalálható a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.



Hozzávalók (20 db-hoz):

2 tojás
80 g cukor
90 g olvasztott vaj
60 g liszt
4 g sütőpor
50 g őrölt pisztácia

A tojásokat kikeverem a cukorral, amíg a cukor el nem olvad (egészen kifehéredik), belekeverem a vajat. Az átszitált liszthez és pisztáciához adom a sütőport, és az előzőekhez forgatom. Habzsákból a szilikon formákba töltöm a tésztát, úgy 3/4-ig. 200 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütöm a süteményeket. A formából óvatosan egy tompa kés segítségével kiemelem a kis kagylókat.

Az alapreceptet Stephane Gerphagnon (a La Praline francia cukrászda főcukrásza) hagyományos francia cukrászat óráján tanultam a Makifood főzőiskolában.

Megjelent!

Jó lapozgatást!!

Kedves olvasónk!

Megjelent és már lapozható, letölthető a Kifőztük gasztromagazin (kattintson a linkre vagy a képre).
Eljött szeptember, és vele az ősz, a szeptemberi Kifőztük gasztromagazin.

Mostani számunkban megint komoly szerepet kapnak a gyerekek: jobbnál jobb recepteket hoztak gyerekklubunk séfpalántái, az iskolába menőknek pedig (tekintettel
a sajtóközlemények szerint bevezetésre kerülő egésznapos iskolára is) változatos, színes, tartalmas uzsonnákat, szendvicskrémeket, péksüteményeket kínálunk.


Ezeket az ételeket természetesen nem csak az iskolába, hanem a munkahelyre is magunkkal vihetjük.

Ez a hónap még szerencsére bővelkedik zöldségekben, gyümölcsökben. Igyekeztünk minél több friss alapanyagot válogatni a kertből, piacról, zöldségespultról.
Szent István napjára emlékezve közzé tesszük az idei Magyarország tortájának, a milotai mézes grillázstortánk a receptjét is.



A hónap vendégei:  

Csilla és Mirtill http://mimiesmamaminikonyhaja.blogspot.com,
Eszter http://recepteszter.blogspot.com blogból.

A Kifőztük magazin már elérhető okostelefonon és táblagépen is! Keressék a "TabletMagazin" alkalmazást és benne a Kifőztük magazint!

Remélem, ezt a kiadványunkat is hasznosnak találják, és minél több receptet kipróbálnak majd! Kattintsanak ide - www.kifoztuk.hu és lapozzák át, töltsék le a Kifőztük szeptemberi számát!

A Kifőztük csapatának nevében,
szepyke

2013. augusztus 26., hétfő

Kókuszos-málnás blondie

Blondie, vagyis a szőke brownie. Készülhet szögletes formában is, nálam ezúttal egyszerűbb volt kerekben. Málna helyett kerülhet bele szeder, áfonya vagy eper is.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is.



Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

200 g vaj
150 g fehér csokoládé
150 g nádcukor
3 tojás
150 g liszt
50 g kókuszreszelék
1 tk. vanília-kivonat
125 g málna

A vajat és a fehér csokoládét összeolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat elkeverjük a cukorral és a vaníliával, belekeverjük a csokoládés vajhoz. A lisztet és a kókuszreszeléket beleforgatjuk a masszába. A tésztát beleöntjük a lisztezett és vajazott tortaformába, beleszórjuk a málnát, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. 

2013. augusztus 25., vasárnap

Mangó jégkrém

Szóval nem állítom, hogy ezek a legszebb jégkrémek, amiket valaha is sikerült összehoznom, sőt megkockáztatom, hogy a legrusnyább példányok, de ez ne akadályozzon senkit a kipróbálásukban, csak tessék szebben csinálni. Tehát: tudjuk, hogy a mangó és a kókusztej nagyon jó pajtások, azt is tudjuk, hogy a fagyi csak jó lehet, tehát a kókusztejes mangó fagyi csak isteni lehet, nem?!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is.


 Hozzávalók:

400 ml kókusztej
50 g étkezési keményítő
100 g nádcukor
1 érett mangó

A kókusztej háromnegyed részét felforraljuk. A maradékban simára keverjük a keményítőt és a cukrot, folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a felforralt kókusztejet. A megtisztított mangót nagyobb darabokra vágva a krémhez adjuk, simára turmixoljuk. A krémet a jégrémformákba adagoljuk, belehelyezzük a pálcikákat, alaposan kifagyasztjuk.

Tipp: ízlés szerint megmárthatjuk a jégkrémeket olvasztott csokoládéban is.

A másik kedvenc mangófagyi receptemért katt IDE.

2013. augusztus 21., szerda

Szilvalekváros falatkák

Már-már vicc kategória ilyen recepttel előrukkolni, de annyira szeretem, hogy nem maradhat ki ez a kedvenc sem a blogról.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin júliusi számában is.


Hozzávalók (20 db-hoz):

275 g készre nyújtott leveles tészta
5 ek. süthető szilvalekvár
1 tojás
2 ek. porcukor

A leveles tésztából 4 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk ki. A felébe adagolunk egy kávéskanálnyi szilvalekvárt, letakarjuk egy másik tésztával, az ujjunkkal lenyomkodjuk a szélét. Az elhabart tojással megkenjük mindegyiket. 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


2013. augusztus 16., péntek

Csokoládés meggyfagylalt

Kicsit megkésve jelentkezem a recepttel, nincs is már friss meggy, de szerencsére fagyasztott is tökéletesen megfelel ehhez a fagyihoz, szóval még télen is aktuális tud lenni.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is.


Hozzávalók:

500 g magozott meggy
150 g nádcukor
500 g mascarpone
50 g étcsokoládé
50 ml tejszín

A meggyet a cukorral simára turmixoljuk, botmixer segítségével beledolgozzuk a krémsajtot is. Fagylaltgéppel 20-30 perc alatt készre dolgoztatjuk a krémet. A tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük, simára keverjük. A kész fagylaltot műanyag dobozba szedjük, a csokoládéból csíkokat húzunk bele, fogyasztásig a fagyasztóban tároljuk.

Fagylaltgép hiányában műanyag dobozba tesszük, 30 percenként átkeverjük botmixerrel vagy villával. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot (5-6-szor), ilyenkor a csokoládét csak az utolsó keverés után tegyük bele.

Tipp: ha van liofilizált meggyünk, 5-6 evőkanállal adhatunk a fagylaltalaphoz. 

2013. augusztus 13., kedd

Mogyorófagylalt

Komolyan mondom, az otthoni fagyaltkészítéssel az a legnagyobb probléma, hogy tolonganak az ötletek az ember fejében de mindig ki kell várni, hogy meghűljön kellőképpen a gép tartálya. Ezúttal mogyorófagyit mutatok, amihez jajj de nagyon finom volt az aldiban kapható vajas ostyalap.


Hozzávalók:

4 tojássárgája
100 g nádcukor
600 ml tej
150 g finomra őrölt törökmogyoró
30 g cukrozatlan kakaópor

A tejet csípősre melegítem (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, hozzáadom a kakaóport és a mogyorót. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.

2013. augusztus 11., vasárnap

Sütés nélküli gesztenyetorta

A szokásos sütés nélküli kekszalapos torták egyike, most nem túrós, nem sajttorta, hanem egy végtelenül egyszerű, de annál inkább szerethető gesztenyetorta. Javaslom forró nyári napokra jól behűtve.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin júliusi számában is.



Hozzávalók (18 cm-es formában készítve):

100 g keksz (nálam győri édes)
50 g olvasztott vaj
10 g cukrozatlan kakaópor
500 g gesztenyemassza
250 g mascarpone
100 g nádcukor
1 ek. rum
néhány darab kandírozott ibolya a díszítéshez

A kekszet morzsásra daráljuk, hozzáadjuk a vajat és a kakaóport, összedolgozzuk, és egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Az alapot hűtőbe tesszük. A gesztenyemassza háromnegyed részét simára keverjük a cukorral, a rummal és a krémsajttal. A krémet elegyengetjük a kekszes alapon, 4-5 órára hűtőben pihentetjük. A tortagyűrűt óvatosan leválasztjuk. A tortát a félretett gesztenyepürével és néhány szem kandírozott ibolyával díszítjük. 

Ha pedig maradna az alapanyagokból, ki ne hagyjátok a gesztenyefagyit

2013. augusztus 9., péntek

Kókuszos csokoládéfagylalt

Tényleg kókuszfagyi őrület van nálam. Készüljetek, mert még rengeteg jön, csak férjenek bele a nyárba. Ennek egyik oka, hogy imádom, a másik pedig, hogy próbálok kicsit visszavenni a laktóz fogyasztásból, így jó ürügyem van, hogy folyton kókusztejes fagyikat gyártsak.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is. 


Hozzávalók:

400 ml kókusztej
3 tojássárgája
100 g cukor
30 g kókuszreszelék
125 g étcsokoládé
200 ml habtejszín

A kókusztejet felmelegítjük, közben a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral. Folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk vékony sugárban a kókusztejet, visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a csokoládét, néhány perc alatt besűrítjük. A fagylaltalapot alaposan lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a krémhez forgatjuk. Fagylaltgéppel 30 perc alatt készre dolgoztatjuk a fagylaltot.

Fagylaltgép hiányában műanyag dobozba tesszük, 30 percenként átkeverjük botmixerrel vagy villával. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot (5-6-szor).

Ha tetszik, a bounty fagyit se hagyjátok ki! 

2013. augusztus 8., csütörtök

Passiógyümölcs-sárgabarack sorbet

Azt hiszem, Férj soha nem ismerné be, de odáig van ő is a passiógyümölcsért, mostanában minden nagyon ízlik neki, amibe csak kerül. A passiógyümölcs nem csak a mangóval, de a sárgabarackkal is klasszikusan jó párost tud alkotni. Meg úgy általában azt hiszem, bármivel. Szerintem ő a szupergyümölcs!


Hozzávalók:

500 g sárgabarack (magozva mérve, nálam még fagyasztott - ok, bevallom, májusi a bejegyzés)
100 ml passiógyümölcs lé
100 g cukor
100 ml víz

A cukorból és a vízből nagyjából 10 perc alatt cukorszirupot főzök. A passiólevet és a barackot összeturmixolom, hozzáöntöm a szirupot.  A gyümölcspürét jól kihűtöm, egy műanyag dobozban beteszem a fagyasztóba,  mikor elkezd megfagyni, átkeverem alaposan botmixerrel. Ezt nagyjából 30 percenként megismétlem, amíg elérem a kívánt fagyiállagot (3-4-szer). Tálalás előtt még egyszer átkeverhetjük. Természetesen jól lehűtve mehet a fagyigépbe is, ez az egyszerűbb verzió.




2013. augusztus 5., hétfő

Túró rudi fagyi

Klasszikus, amit minden gyerek szeret. Itthon nem foglalkozom túró rudi készítéssel, túl macerásnak tartom, és bevallom, a gyerkőcnek a boltit veszem. Ez van, tudom, mi van benne, de mégis megveszem, mert imádja. A fagyi viszont legyen adalékmentes, étbevonó mentes és készüljön igazi alapanyagokból, ne E kezdetűekből.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is. 



Hozzávalók:

500 g túró
250 g mascarpone
350 g görög joghurt
200 g porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja
75 g étcsokoládé

A csokoládé kivételével tálba teszem a hozzávalókat és botmixerrel vagy robotgéppel krémesre keverem. Fagyigépben nagyjából 20 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot. Átszedem egy műanyag dobozba, olvasztott étcsokoládéból csíkokat húzok bele.




2013. augusztus 2., péntek

Bounty fagyi

Hú, de naaaaagy kedvenc lett! Bevallom, kókusztej lázban égek, imádom, mindenbe tennék. Jön is majd egynéhány tucat kókusztejes recept. Ez a fagyi bizony teljes egészében kókuszos, és igen, nem kókusz aroma ízű. Nem is ragozom tovább, tessék kipróbálni, kötelező!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin júliusi számában is.

A jövőben pedig igyekszem kicsit összekapni magam és gyakrabban jönni - hiszen lenne közölnivalóm -, már ahogy a két gyerkőc engedi. :)


Hozzávalók:

800 ml kókusztej
100 g kókusz- vagy nádcukor (vagy 15 dkg kristálycukor)
75 g étkezési keményítő
50 g kókuszreszelék
200 ml hideg tejszín
50 g tejcsokoládé
10 g vaj

A kókusztej háromnegyed részét felforraljuk, a maradékban elkeverjük a keményítőt, a kókuszreszeléket és a cukrot. Folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a kókusztejet. Az így kapott pudingot alaposan lehűtjük, ízlés szerint átturmixolhatjuk, ha nem szeretjük benne a kókuszdarabokat. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a pudinghoz forgatjuk. Fagylaltgéppel 20-30 perc alatt készre dolgoztatjuk a krémet. A tejcsokoládét és a vajat összeolvasztjuk, simára keverjük. A kész fagylaltot műanyag dobozba szedjük, az olvasztott csokoládéból csíkokat húzunk bele, fogyasztásig a fagyasztóban tároljuk.

Fagylaltgép hiányában műanyag dobozba tesszük, 30 percenként átkeverjük botmixerrel vagy villával. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot (5-6-szor).



Megjelent!

Kedves olvasónk!

Megjelent és már lapozható, letölthető a Kifőztük gasztromagazin.
Az augusztusi szám kínálatában ismét a gyümölcsökön, zöldségeken van a hangsúly. Élvezzük a friss, zamatos magyar barack, paradicsom, paprika, dinnye ízét! Erre a hónapra esik az államalapítás és az új kenyér ünnepe. Az ünnepi asztalra süssön Ön is friss, adalékanyagoktól mentes, házi kenyeret! Több receptet is bemutatunk ehhez.

Reméljük, nem csak mi örülünk annak, hogy egyre több tagja van a Kifőztük gyerekklubnak. Most is remek recepteket hoztak kis séfpalántáink. A gyerekklubba folyamatosan elfogadunk jelentkezéseket a  gyerekklub@kifoztuk.hu e-mail címen. 




Az augusztusi számba is hívtunk vendégeket. Reméljük, minden olvasó tetszését elnyerik majd.


Gasztropajti -  http://gasztropajtibogracsa.blogspot.com

Illéskrisz - http://illeskriszkonyhaja.blogspot.com,
Szenti Gabriella, Kovács Éva http://suniskanal.blogspot.hu/ és
Kovács Andrea http://idotetrisz.blogspot.com válogatott receptjeit találják majd az újságban.