2013. július 25., csütörtök

Főzött citromfagylalt

Olyan klasszikus fagylalt, amiben bizony érződik, hogy tisztességes tojásos alapja van, nem a vízből és aromából álló valami. Ha szeretitek a régi idők fagylaltozójának emlékét idéző ízeket, próbáljátok ki! Ha pedig már ennyi citrom héját felhasználjuk hozzá készüljön melléktermékként egy jó nagy kancsó friss limonádé.



Hozzávalók:

6 tojássárgája
600 ml tej
150 g cukor
3 kezeletlen citrom reszelt héja
3 lime reszelt héja
2 citrom leve
200 ml hideg tejszín 

A tejet csípősre melegítem a citrushéjakkal (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. A kihűlt pudinghoz keverem a két citrom levét és a keményre vert tejszínhabot. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.

Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.


2013. július 19., péntek

Áfonyás joghurtfagylalt

Idén nálam a sorbet nyeri a versenyt, ha fagyiról van szó, de az áfonyával azért még várok egy kicsit, hogy lejjebb menjen az ára, ameddig 5 000 Ft kilója, addig nem lesz belőle sorbet, "csak" mindenféle mással dúsított fagylalt. nem panaszkodom, azért nem volt rossz, sőt.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júliusi számában is, amely ingyenesen letölthető ITT.  



Hozzávalók:

600 g görög joghurt (nálam bakoma, kapható pl. az auchanban és a sparban)
250 g mascarpone
100 g cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai

100 g áfonya
50 ml víz
50 g cukor

200 ml hideg tejszín

Az előkészületeket az áfonyával kezdem, mivel mindennek nagyon hidegnek kell lennie, mire a fagyigépbe kerül. Tehát, az áfonyát felteszem főni a cukorral és a vízzel, néhány perc alatt hagyom szétesni és beforralom lekvár állagúra, félreteszem hűlni.

A joghurtot, a krémsajtot, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát botmixerrel jól összedolgozom, majd belekeverem a fenti áfonyaszószt. Ha szükséges, néhány órára még hűtőbe teszem, hogy tényleg hidegen kerüljön a gépbe. Végül a tejszínt kemény habbá verem és a fagyialaphoz forgatom.

A fagyigépre bízom a munkát, 30-40 perc alatt el is készíti a fagylaltunkat.


Tipp: fagyigép hiányában, tegyük az alapot műanyag dobozban a fagyasztóba, 20 percenként keverjük át botmixerrel vagy villával, hogy ne jegesedjen. Ezt ismételjük meg ötször-hatszor a kívánt állag eléréséig. Tény, hogy így nem lesz olyan krémes állagú a fagylaltunk.




2013. július 16., kedd

Pink kókuszos madeleine és a rózsaszín felhő oka

Folyton babarózsaszín és babakék dolgok járnak az eszemben, mindent abban látok már, de ez mondhatni normális dolog nálam, és nyugi, majd el fog múlni. De az, hogy már a madeleine is rózsaszín, PindÚrnak is betett. Nem viseltetett túl nagy bizalommal iránta, de csak rászánta magát a kóstolásra. Hogy ez milyen állati jól sikeredett! Olyannyira, hogy úgy döntöttem, megérdemel egy adag pink porcukrot is a tetejére, ha már elborul az agyam, boruljon el teljesen, nem?

(A szilikon formám az auchanból van, saját márkás, 9 lyukas, kb. 5 cm-es süteményekhez, 1 000 Ft-os árral.)




Hozzávalók (20 db-hoz):

2 tojás
80 g cukor
90 g olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja
1 tk. vanília-kivonat
80 g liszt
4 g sütőpor
40 g finomra őrölt kókuszreszelék
2 tk. céklapor (ha rózsaszínűre szeretnénk)

porcukor + liofilizált meggy



A tojásokat kikeverem a cukorral, amíg a cukor el nem olvad (egészen kifehéredik), belekeverem a vajat, a citromhéjat és a vanília-esszenciát tovább keverem. A kókuszreszeléket darálóban a lehető legfinomabbra őrölöm. Az átszitált liszthez adom a sütőport, a kókuszt, a céklaport és az előzőekhez forgatom. Habzsákból a szilikon formákba töltöm a tésztát, úgy 3/4-ig. 200 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütöm a süteményeket. A formából óvatosan egy tompa kés segítségével kiemelem a kis kagylókat.

A rózsaszín szórócukorhoz összedarálom a fagyasztva szárított meggyet némi porcukorral, gyorsan a forró süteményre szitálom. (Fontos, hogy ne álljon a cukor felhasználás előtt, mert a meggy még így is megszívja magát nedvességgel.)



A bejegyzés végén pedig szeretném Nektek bemutatni kis családunk és a blog legújabb szereplőjét, eme csodás kis talpacskák tulajdonosát, E-babát. Egy időre cumisüvegre cserélem a fakanalat, de próbálom nem elhanyagolni a blogot közben.



2013. július 12., péntek

Narancsos csokoládéfagylalt

Az alap csokoládéfagylalt receptnél utaltam a milliónyi variációra, amit készíthetünk belőle. Az egyik kedvencem vitathatatlanul a klasszikus narancs-csokoládé páros, amely oly sokszor tud csalódást okozni egyes fagyizókban. Ha van fagylaltgépünk otthon, szánjunk rá időt és készítsük el magunk a fagyit a családnak, biztosan nem lesz rá panasz, ha az a desszert.


Hozzávalók:

600 ml teljes tej
6 tojássárgája
100 g cukor (esetemben kókuszcukor, de lehet nádcukor vagy sima kristálycukor, sőt xilit is)
125 g 80%-os kiváló minőségű étcsokoládé (nem ér spórolni!)
25 g cukrozatlan kakaópor (esetemben divine)
3 kezeletlen narancs héja
15 csepp narancs esszencia (elhagyható)
200 ml hideg tejszín

A tejet csípősre melegítem a reszelt narancshéjjal és esszenciával (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, hozzáadom a kakaóport és a felaprított csokoládét. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. A hideg habtejszínt felverem, az alaphoz forgatom. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.


Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.

2013. július 9., kedd

Cseresznyés clafoutis

Nem csak az epertől roskadoznak a ládák, hanem már a cseresznyétől is. Ameddig nincs lakója, addig merek venni, nem nagy mennyiségeket, csak épp annyit, hogy ne rohadjon ránk. Az eredeti terv más volt, de most beértem ennyivel is idő és energia híján. Gyönyörű fekete cseresznyéket kaptam, ebből készült ez a néhány is helyes pite.




Hozzávalók (4 db 10 cm-es formához):

2 tojás
40 g nádcukor
egy csipet só
200 ml teljes tej
50 g liszt (nálam fehér tönköly)
1 tk. vanília-kivonat
150 g cseresznye (kimagozva mérve)
pici puha vaj a tetejére és a tálkák kikenéséhez

+ porcukor

A tojást, a cukrot, a vaníliát és a sót robotgéppel habosra keverem, hozzákeverem a tejet és a lisztet, míg homogén masszát kapok. A formákat (nálam 4 db 10 cm-es átmérőjű) kivajazom, mindegyik aljába szórok cseresznyét. A masszát egyenletesen eloszlatom a gyümölcsökön, kevés vajat morzsolok mindegyik tetejére, végül megszórom a mandulaszeletekkel. 180 fokon 30 percig sütöm. A sütőből kivéve bőségesen megszórom porcukorral.



(A Fahéj magazin FB oldalán jelent meg a recept tavaly, amin kicsit alakítottam.)

2013. július 3., szerda

Pisztáciás-narancsos ricottafagylalt

Pisztáciafüggőség. Komoly és költséges szenvedély. Olyan nincs, hogy ne legyen itthon pisztácia, bár a fiúk mindig lejmolnak belőle. A narancs és a pisztácia pedig kéz a kézben járnak nálunk. Télen szerencsésen feltankoltam harminc kilónyi kezeletlen szicíliai narancsból, melyek héja a fagyasztóban várja türelmesen, hogy valami finomságba kerüljön.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júniusi számában is, amely ingyenesen letölthető ITT


Hozzávalók:

a fagylalthoz:

500 g ricotta vagy sima túró
250 g mascarpone krémsajt
200 g cukor
1/2 rúd vanília
3 kezeletlen narancs reszelt héja
200 ml hideg habtejszín

a pisztáciakrémhez:

100 g tisztított natúr pisztácia (héjával 200 g, beszerezhető pl. az aldiban)
50 g cukor
50 ml víz


A fagylalt hozzávalóit - a habtejszín kivételével - botmixerrel vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a felvert tejszínt is (minden legyen hideg a felhasználás előtt). Fagylaltgépbe tesszük az alapot, ami típustól függően nagyjából 30 perc alatt készre keveri a fagylaltot. Fagylaltgép hiányában tegyük műanyag dobozba a krémet, 30 percenként keverjük át alaposan botmixerrel vagy villával. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot (5-6-szor).

A megtisztított pisztáciákat egy percre lobogó forró vízbe dobjuk, leszűrjük és kibújtatjuk a vékony hártyás héjukból is. Aprítóképpel megdaráljuk. Közben a cukorból és a vízből kevergetés nélkül 5-6 perc alatt átlátszó cukorszirupot főzünk, ezt a darált pisztáciához adjuk. Tovább dolgoztatjuk a géppel, amíg nagyjából egynemű masszát kapunk. A pisztáciakrémet a túrófagylalt közé kanalazzuk, a kanál nyelének segítségével csíkokat húzunk belőle a fagylaltba.