2013. március 30., szombat

Cicás csokinyalókák

Óriási sikert aratnak a csokinyalókák a gyerekeknél, ezért a bonbonozás után visszamaradt csokoládé gyakran kerül pálcikára némi drazséval. A legutóbbi kedvencek ezek a cicák voltak, akik kandírozott orgonát kaptak a fülük alá, csak hogy valami csinos, csillogós dolog is kerüljön rájuk.


Recept persze nincs. :) A lényeg, hogy temperált, vagy legalább ahhoz közeli állapotú csokoládét használjunk.

Olvasszuk fel vízgőz felett az adott csokoládémennyiség 3/4-ed részét. Mikor felolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük hozzá a nagyon apróra vágott maradék 1/4-ed részt. Keverjük, hűtsük tovább (a fehér csokoládénak 28-29 fok között van a felhasználási hőmérséklete). Hőmérő nélkül már hidegnek kell éreznünk a csokoládét, ha beleérintjük az ujjunkat.

Sütőpapírra tegyünk egy evőkanálnyi csokoládét, fogvájóval húzzuk ki a cicák fülecskéit. Nyomjunk bele mindegyikbe egy-egy nyalókapálcát, kapjanak egy-egy cukordrazsé orrot. A szemekhez használhatunk csokoládé pasztillát vagy csokoládéval bevont gabonagyöngyöket. hagyjuk őket megszilárdulni, végül óvatosan válasszuk le a sütőpapírról.


A cicák után sincs megállás, jöjjenek a macik, baglyok, nyuszik vagy amit csak akarunk. Gyerekekkel együtt is készíthetjük!

Egyúttal ajánlom ezt a posztot az aktuális SAD kiírásra is, melynek háziasszonya Linyah. 

2013. március 29., péntek

Tavaszolás a Makifood Főzőiskolában Márk Szonjával és három tuti cupcake recept

 Úgy alakult a múlt szombaton, hogy Noémi (a Mandulasarok blog szerzője) játékában felfigyeltem a Makifood Főzőiskola szervezésében megrendezett tavaszi cupcake (tündértorta) tanfolyamra. Nagyon lelkesen mentem, hiszen a kurzust a Pastrami étterem cukrásza, az Édesem gasztroblog szerzője, Márk Szonja tartotta. Persze annak is nagyon örültem, hogy két másik bloggerinával is találkozhattam. Nyammm Zsófival, a klasszikus keddek királynőjével és Lindával, aki a Konyhalál blog szerzője.


 Szerencsére Szonja nem az amerikai stílusú süteményeket preferálja - a rengeteg cukorral és ételszínezékkel telített "csodákat" -, sokkal inkább az ehető, lehetőleg természetes anyagokkal színezett finomságokat. És igen, ezek is tudnak nagyon látványosak lenni, majd meglátjátok! 


A már-már zavarba ejtően modern és gyönyörű konyhában négyféle cupcake került terítékre. A receptek kitűnőek, az alaptészták isteniek, a krémek jó tartásúak, az elkészült sütemények pedig azt hiszem, magukért beszélnek.


Szonja a kurzus minden résztvevőjének kiosztotta a feladatát. Az előre megírt receptek alapján dolgoztunk. Volt, aki a száraz hozzávalókat szitálta, más a tojást vert, barnavajat készített vagy épp krémet kevert. A sütők folyamatosan mentek és finom süteményillat terjengett. Mikor minden muffin kisült, szétosztottuk a süteményeket és mindenki feldíszíthette a saját kis tündértortáját.


Elsőként szaftos répatorta muffinokat sütöttünk. Lehetett volna ennél jobb Húsvét előtt? 

Répatorta cupcake citrusos-krémsajtos krémmel

Hozzávalók (16 muffinhoz):

55 g olvasztott vaj
90 ml olívaolaj
2 tojás
100 g cukor
50 g nádcukor
1 tk citromlé
1/2 tk vaníliakivonat
125 g liszt
3/4 tk sütőpor
3/4 tk szódabikarbóna
csipet só
csipet frissen reszelt szerecsendió
155 g reszelt sárgarépa
40 g dió
55 g kókuszchips

A krémhez:

225 g krémsajt
85 g puha vaj
1 tk vaníliakivonat
60 g porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 ek citromlé




A diót és a kókuszt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Az olvasztott vajat és az olajat összekeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a zsiradékot, a citromlevet és a vaníliát. A száraz hozzávalókat átszitáljuk, apránként hozzáadjuk a folyékony hozzávalókhoz. Végül mehet bele a reszelt sárgarépa, a dió és a kókusz. A muffinformát kibéleljük a papírkapszlikkal, majd megtöltjük őket kb. 3/4-ig a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben (vagy légkeverés + 160 fok) 20-25 perc alatt készre sütjük. A kész süteményeket feltétlen hagyjuk kihűlni díszítés előtt.

A krémsajtot és a vajat alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a citrushéjakat, édesítjük és hozzáadjuk a vaníliát. Habzsákba töltjük és díszítjük vele a tésztát. Gyurmázhatunk a tetejére cuki kis marcipán répákat is.



Oh, és az n nagy kedvencem, az "ördög eledele torta" cupcake verziója. Nagyon kakaós, nagyon csokis, édesen olvadós csoda! A húsvéti hatás érdekében kis csokoládéfészkeket készítettünk a tetejére, amibe színes marcipántojásokat ültettünk.

Húsvéti cupcake - Devil's Food kakaós muffin csoki ganache-sal

Hozzávalók (24 nagy muffinhoz):

37 g holland kakaópor
95 ml forró víz
180 g liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
170 g vaj
225 g cukor
2 tojás
110 g tejföl
a ganache-hoz:
100 g étcsokoloádé (min. 70%)
100 g tejcsokoládé
vagy összesen 200 g étcsokoládé
200 ml habtejszín

 + marcipán- vagy csokitojások
A kakaóport feloldjuk a forró vízben. A vajat és a cukrot összeolvasztjuk, hagyjuk kicsit visszahűlni. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a feloldott kakaót. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat.Elkeverjük benne a tejfölt is. 

A muffinsütőt kibéleljük a kapszlikkal, a tésztát a háromnegyedükig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, hagyjuk kihűlni. 


Amíg sülnek a muffinok, elkészítjük a ganache-t. A tejszínt felforraljuk, 3-4 részletben az összetört csokoládéhoz keverjük. Hagyjuk kihűlni, közben megszilárdul a krém. A kész muffinokra fészek alakúra nyomjuk a krémet habzsákból. A közepükre ültetjük a kis tojásokat.  



Ő volt az a citromos cupcake, melyet habcsókkal díszítettünk. Az alapja financier volt, jajj de finom is! A közepébe lyukat vájtunk, lemon curddel (citromkrém) töltöttük meg, a tetejére pedig megkapta a gyönyörű tojáshabot. Itt jött a dolog legszebb része, a szakácsfáklyás pirítás, ami nagyon buli! 

Habcsókkal díszített citromos cupcake

Hozzávalók a financier-hez (36 db-hoz):

125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
egy csipet só
125 g vaj

a lemon curdhöz:

3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
egy csipet só

a meringue-hez:

3 db tojásfehérje
150 g cukor

Egy kis serpenyőben addig hevítjük a vajat, míg barna nem lesz (ilyenkor enyhe mogyoróillata van). Ha szükséges, utána szűrjük át! A financier többi hozzávalóját összekeverjük (kézi keverővel, nem robotgéppel), hozzáöntjük a vajat, beledolgozzuk, kicsit állni hagyjuk. A tésztát habzsákba töltjük, és papírkapszlikkal kibélelt muffinformába adagoljuk. előmelegített sütőben 180 fokon (vagy 160 fok + légkeverés) 20-25 percig sütjük.


A citromok lereszelt héját és a kifacsart levét lábosba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és a vajat. Kis lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik annyira, hogy a kanálon az ujjunkkal csíkot húzva nyoma marad. Lehűtjük a krémet.

A kisült tészták közepébe kiskanállal lyukakat vájunk, beletöltjük a citromkrémet. 


A tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Lehetőség szerint használjunk szalmonella ellen kezelt tojásokat. De ha biztosra akarunk menni, kicsit melegítsük fel a fehérjéket alacsony láng felett, épp csak kicsit legyen csípős meleg. Utána verjük fel a fehérjékkel. Habzsákba töltjük és a tortácskák tetejére nyomjuk vagy kiskanállal kenjük rá, végül óvatosan sütögessük meg a szakácsfáklyával. Néha szülinapi érzésünk volt, mikor lángra kaptak a kis csúcsok és elfújtuk őket. :-)


Végezetül rózsás-málnás cupcake került terítékre, melynek a fenti financier volt az alapja, a közepébe málnából, cukorból és néhány csepp rózsavízből főzött, átpasszírozott püré került. Krémsajtot, tejszínt cukrot és a málnapürét kevertünk ki, ebből kerültek kis krémrózsák a tetejükre. 



 Ha tehetitek, mindenképp látogassatok el a Makifood egyik kurzusára (nagyon izgalmas a kínálatuk), Szonja leendő kurzusait is nagyon ajánlom Nektek, ő az a típusú cukrász, aki szívvel-lélekkel dolgozik, jó alapanyagokat használ és nem rest ezt megosztani velünk. 



2013. március 27., szerda

Fahéjas kubai karamellkrém - Flan tradicional

A Kifőztük és Szepyke jóvoltából megkaptam a Partvonal kiadó gondozásában megjelent A mi Kubánk, a mi konyhánk című szakácskönyvet, mely Gombos Edina és férje, Alberto Costafreda szakácskönyve. A könyv 59 karibi receptet tartalmaz, mondjuk úgy, a magyar konyhára szabva. Így nem okoz nagy nehézséget előcsalogatni kubai ízeket kis hazánkban sem. Ha kíváncsiak vagytok több kipróbált receptre is, lapozzatok bele a Kifőztük magazin áprilisi számába, ott is találtok még néhányat.

"A leggyönyörűbb vidék, amit ember valaha látott!" – írta elragadtatva hajónaplójába Kolumbusz, amikor földet ért Kuba partjainál. Több száz évvel később a nagy amerikai író, Hemingway ugyanilyen csodálattal írt a karibi szigetről, ahol élete utolsó éveit töltötte. Sorsszerű, hogy itt ismerkedtünk meg: a magyar riporterlány és a széles látókörű kubai fiú, aki egy szivarbolt pultja mögül mosolygott rá. Ha eljutsz Kubába, pillanatok alatt megrészegülsz a gyönyörű tájtól, a vérpezsdítő zenétől, a régi autók látványától, a helyiek töretlen életörömétől, az ízletes ételektől és italoktól. Földünk egyik utolsó édenkertjének a gasztronómiája is legalább annyira sokszínű, mint a népessége. Éppoly tarka és illatokkal teli, mint maga az ország. Fotókkal és személyes élményekkel fűszerezett családi receptkönyvünk kiváló alkalom arra, hogy a tradicionális kubai konyha világában kalandozz velünk.
 


Hozzávalók:

a karamellhez:

4 evőkanál cukor
teflonserpenyő

a pudinghoz:

100 g kristálycukor
500 ml tej
fél rúd vanília
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
1 csipet őrölt fahéj
3 nagy tojás

4-5 szuflé forma



A karamellhez a cukrot egy forró teflonserpenyőbe borítom, keverés nélkül megvárom, amíg karamellizálódik. Ha kész, akkor szétosztom a formák aljában.

A tejet a vanília magjaival, a fahéjjal és a citromhéjjal csípősre melegítem. (Nem kell felforralni, csak legyen j meleg.) A tojásokat alaposan kikeverem a cukorral. A tejet leveszem a tűzről és óvatosan, több részletben a tojáshoz keverem habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne csapódjon ki a tojás. Az elkészült masszát szétosztom a tálkákban. (Nekem négy formám telt meg, plusz egy kicsi kimaradt, ezt visszatettem a tűzre és besűrítettem puding állagúra, így is nagyon finom!)

Egy mélyebb tepsibe állítom a formákat, majd felöntöm annyi meleg vízzel, hogy a formák háromnegyedéig érjen. A tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe helyezem. 40-50 perc elteltével beleszúrok egy fogvájót, hogy ellenőrizzem, megszilárdult-e a flan. Ha kocsonyás az állaga, akkor van készen. A formákat hagyom egy rácson kihűlni. Tálalás előtt egy lapos késsel körbevágom a pudingot, a forma tetejére egy tányért helyezek, majd megfordítom, hogy kijöjjön a flan. Ha kéretné magát, kicsit kocogtassuk meg a forma alját.



Akár a húsvéti menü desszertjének is el tudom képzelni ezt az édességet.

2013. március 25., hétfő

Dínós bonbonok és nyalókák

Közeledik a Húsvét, gyereknap is lesz, meg csak úgy, indok nélkül is öröm gyerkőcöknek bonbont készíteni. Ha tudnátok, micsoda harcot vívtam azért, hogy beszerezhessek egy ilyen aranyos dínós bonbonformát... Tehát érkezzenek a kívül-belül zöld dínók:



Hozzávalók (12 db-hoz):

150 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
1 tk. matcha tea por
dinoszauruszos bonbonforma

50 g marcipán
50 g durvára darált pisztácia

+ néhány nyalókapálca, sütőpapír

A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, 40-45 fok közé melegítem. Miután elértem a kívánt hőmérsékletet, leveszem a gőzről az edényt, megtörlöm az alját és hideg felületen 32 fokig hűtöm. Ekkor hozzáadom a porított kakaóvajat és a matcha tea port, gyors mozdulatokkal tovább keverem, amíg el nem érem a 29 fokot. A zöld csokoládét a szilikon formába öntöm, óvatosan elegyengetem a mélyedésekben, a  felesleges csokoládét habkártyával lehúzom a tetejéről. A formát óvatosan néhányszor a munkalaphoz ütögetem, hogy távozzanak belőle a légbuborékok. Néhány perc után kiöntöm belőle a csokoládét, lehúzom habkártyával a forma felszínét és a hűtőbe teszem néhány percre, hogy megszilárduljon a burok.

Várakozás közben megdarálom a tisztított pisztáciát és összegyúrom a marcipánnal. A masszát a bonbonhüvelyekbe nyomkodom, 1-1,5 mm helyet hagyva a tetején a lezáráshoz. A megmaradt csokoládét a fent leírtak szerint újratemperálom, lezárom vele a bonbonokat. Óvatosan lehúzom ismét a formát a habkártyával, hogy szép talpuk legyen a bonbonoknak. 20 percre hűtőbe teszem a formát, közben elkészítem a nyalókákat. 



A talpalás után visszamaradt csokoládét nyomózsákba töltöm és dínókat rajzolok egy sütőpapírra, belenyomom a pálcikát. A szemét gabonagolyóból és egy csepp étcsokoládéból készítettem. Szilárdulás után óvatosan leválasztom a kész nyalókákat a papírról.  (A sütőpapírra előzetesen meg is rajzolhatjuk a dínók kontúrjait alkoholos filccel, így könnyebb dolgunk lesz. Felhasználás előtt ne felejtsük el megfordítani a papírt, nehogy a filcből származó káros anyag kerüljön a csokoládéra!)

Az elkészült bonbonokat óvatosan kinyomom a formából. Érdemes előtte kicsit széthúzni a szilikon formát a csokoládé körül.

Húsvétig igyekszem még néhány ötletet hozni meg egy kis beszámolót egy szuper cupcake kurzusról, ahol bizony készültek a témában kis tündértorták.

2013. március 21., csütörtök

Fekete-erdő tortát hamisítottam

Tehát megvolt az alap elképzelés, mely szerint Fekete-erdő tortával vesztegetem meg Benedek nevű unokaöcsémet, hogy zsákoljon be nekünk egy nagy adag meleget a márciusi télben. Aztán jöttek a kis változtatások, végül nem sok köze lett az eredeti tortához, de ez van. :) A gyerekek miatt nem került bele cseresznyepálinka, de javaslom, hogy locsoljátok meg vele a piskótalapokat.



Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy tojás
150 g cukor
60 g liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

500 g mascarpone
400 ml hideg tejszín
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja
200 g porcukor (nádcukorból is lehet)

+ a lapok közé 200 g fekete cseresznye lekvár (pl. St. Dalfour, próbáljátok ki a sűrített musttal édesítettet, király!)


 A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel kemény habbá verem a hideg tejszínt, félreteszem. A krémsajtot is elkeverem a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Óvatosan beleforgatom a tejszínt, hűtőbe teszem a krémet.

A kihűlt piskótákat kettévágom. A négy lapból csak hármat tudtam felhasználni, így lett pont teli a tortagyűrűm. Az egyik tortakarikát megtisztítom, az aljára helyezek egy piskótalapot, megkenem a lekvár felével, elegyengetem rajta a krém negyedét. Ráhelyezem a következő lapot, majd megismétlem az előző lépést. A tortát a legszebb felület lappal zárom le. 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon.



 Óvatosan leválasztom a tortakarikát. A krém másik felét a bevonáshoz használom el. A torta felületét vékonyan bekenem a krémmel. Csillagcsővel ellátott habzsákból rózsákat nyomok a torta felületére. A díszítést a tetején kezdem, onnan haladok az oldala felé. Ha elég időt szántok rá, százszor szebben sikerül majd, mint nekem.

Fázisfotókat az alábbi linken találtok az elkészítésről.


Érdemes kisebb adag krémeket használni a díszítéshez, hogy ne kezdjen olvadni a kezünk melegétől. Az épp nem használt krémet pedig tartsuk hűtőben. 



A kimaradt piskótát le is fagyaszthatjuk, vagy készíthetünk egy kis nassolható tortát a kimaradt krémmel. Ezt a tortát csokoládéforgáccsal és fagyasztva szárított meggydarabokkal szórtam meg.


2013. március 19., kedd

Ibolyás-vaníliás bonbon

Az egyik kedvenc kombinációm. Ilyenkor jön a kérdés, hogy milyen íze van az ibolyának. A válasz többnyire egyszerű, olyan mint az illata. Szerintem a vanília csodásan egészíti ki az aromás virágízt. Megnyugtató, hogy olyanoknak is ízlett már ez a bonbon, akik nem szeretik az ibolyát.

És ha már tavaszodik, itt említeném meg, hogy ha sikerül beszereznetek ibolyaszörpöt (kapható pl. a Culinarisban), ne hagyjátok ki a limonádétokból sem!


Hozzávalók:

150 g fehér csokoládé
75 ml zsíros tejszín
1/2 rúd vanília
1-1,5 ek. ibolyaszörp

a csokoládéhüvelyhez:

200-300 g étcsokoládé (a forma méretétől függően)
1% porított kakaóvaj

a díszítéshez:

kandírozott ibolya darabkák

A tejszínt a vanília kikapart magjaival együtt felforraljuk, majd több részletben a fehér csokoládéhoz adjuk, és simára keverjük. Közben elkeverjük benne az ibolyaszörpöt is. Az étcsokoládét temperáljuk a kakaóvajjal, majd elkészítjük a bonbonhüvelyeket. A lehűlt ganache-t nyomózsákból a csokoládéhüvelyekbe adagoljuk, helyet hagyva a talpaknak. Fél óra hűtés utána visszamaradt és újratemperált csokoládéval lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30 percre visszatesszük a bonbonokat a hűtőbe, végül óvatosan kifordítjuk a formából a kész bonbonokat. Kandírozott ibolyaszirmokkal díszítjük.



 Húsvétig próbálok minél több bonbonötlettel jönni a tavasz jegyében.

2013. március 16., szombat

Bazsalikomos mozzarella golyók

Villámgyorsan elkészíthető hétköznapi ebéd, csak győzzünk utána szellőztetni. Így nem a mínusz 10 fokos napokra ajánlom, de azért mindenképpen készítsétek el!

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin márciusi számában is! 


Hozzávalók:

125 g mini mozzarella golyó (kb. 15 db)
kb. 50 g liszt
2 tojás
1 száraz zsemle
2 tk. szárított bazsalikom

olaj a sütéshez

Az alaposan lecsepegtetett sajtgolyókat meghempergetem a lisztben, a sóval elhabart tojásba forgatom, majd a száraz zsemléből készített és bazsalikommal fűszerezett morzsába forgatom. Megismétlem a tojásba és morzsába mártást. Nagyon forró olajban kisütöm. Forrón tálaljuk!

2013. március 12., kedd

Gesztenyés-nutellás keksz

Nem sokszor veszem rá magam, hogy kekszet süssek, mert nem vagyunk túl nagy fogyasztók. Ez alól természetesen kivételt képez a shortbread, de azt meg azért nem sütök, mert nem bírom abbahagyni. Miután olvastam Noémi gesztenyelisztes kekszének receptjét már tudtam, hogy mihez kezdjek a maradék gesztenyelisztemmel. Teli reménnyel álltam neki kekszet sütni, hátha PindÚr is megeszi végre, amit sütök neki. Tévedtem, de ez senki kedvét ne vegye el! A keksz fantasztikusan egyszerű és micsoda gesztenyeíz, rajongóknak kötelező kipróbálni.



Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

150 g gesztenyeliszt
75 g puha vaj
30 g nádcukor
1 ek. nutella
+ a tetejére 1-2 ek. kakaóbab töret (elhagyható)

A keksz hozzávalóit alaposan összedolgozom, hurkát formázok belőle és műanyag fóliában 1-2 órára hűtőbe teszem. A kihűlt és megkeményedett tésztából fél centis darabokat vágok le, a tetejébe belenyomkodom a kakaóbabot, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt készre sütöm 180 fokon. A kekszet hagyom kihűlni a sütőlemezen.

Nutella a gyerkőc miatt került bele, de bátran ajánlom Noémi eredeti verzióját!



2013. március 8., péntek

Cheddar sajtos rúd

Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében található egy sajtos rúd recept, amit szerintem nagyjából mindenki ismer. Pofon egyszerű és gyors sikert érhetünk el vele. Az alap recept trappista sajtot használ, na ezt variálni szoktam, szinte bármilyen reszelhető sajttal működik. A tetejére pedig mehet még egy kis sajt vagy, hogy ne változzunk egérré a sok sajttól néhány magocska. Íme az én egyik kedvenc verzióm cheddar sajttal és tökmaggal.


Hozzávalók:

250 g reszelt cheddar sajt
250 g vaj
250 g liszt
1 kk. só
+ 1 tojás és magvak a tetejére

A reszelt sajtot és a vajat alaposan összedolgozom a sóval, majd belegyúrom a lisztet is. A tésztát műanyag fóliában 1-2 órára hűtőbe teszem. A kihűtött tésztát jól átgyúrom lisztezett felületen, kinyújtom nagyjából 4-5 mm vastagságúra, megkenem a felvert tojással, vékony csíkokra szelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a rudakat (nem szükséges túl nagy távolságot hagyni), végül megszórom a tökmaggal. 200 fokos sütőben 12-13 perc alatt aranysárgára sütöm a sajtos rudakat.


Ugyanezekkel az arányokkal lecserélhető a sajt túróra is, úgy pedig a kedvenc túrós pogácsámat süthetjük belőle.

A végére pedig egy kis személyes, íme a csokor, amit a számomra két legkedvesebb férfiútól kaptam a nemzetközi Zoltán napra. :-)


2013. március 6., szerda

Gyümölcsös túrótorta

Ne féljetek, nem lesz ezentúl minden második bejegyzés valamilyen túrótorta, csak most így alakult. Igazából szerettem volna a pisztáciás túrótorta ismétlését, csak a krémsajt időközben megadta magát. Így vegyük úgy, hogy ez egy alternatíva arra az esetre, ha nincs otthon krémsajt, mégis össze szeretnénk gyorsan hozni egy túrótortát. A krémsajt egyébként a krém tartásának tesz nagyon jót, így mellőzhetünk mindenféle rögzítőport.




Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez: 
250 g túró
1 kezeletlen citrom lereszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
100 g cukor

+ 2 ek. eperlekvár  (természetesen más is lehet)

A tetejére:
150 ml hideg tejszín (állati eredetű, 30%-os)
200 g vegyes gyümölcs 



A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel összekeverem a túrót, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, hűtőbe teszem. 

A kihűlt piskótát kettévágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot visszahelyezem a formába, megkenem a lekvárral. Egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrémet, lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát legalább egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verem és vékonyan körülkenem a tortát. A tetejére ráhalmozom a gyümölcsöket.

2013. március 5., kedd

Játék a katucikonyha blog facebook oldalán

Annak örömére, hogy a blog facebook oldala elérte az 500 kedvelőt, gondoltam, indítok egy kis játékot.

Ha van kedvetek, gyertek, csatlakozzatok ITT.

2013. március 4., hétfő

Oreos sajttorta

Igen, az Oreo egy legenda. Szerintem a tökéletes keksz, nem is fűznék hozzá többet. Lehet persze kapni utánzatokat, de az a pici sós íz nekem hiányzik belőlük. Ha nincs más, azért azok sem rosszak ám. :-)

Most pedig következzék a 20 perces oreo sajttorta. Szép? Nem. Finom? Igen. Legalábbis a család egybehangzó véleménye szerint.


Hozzávalók (16-cm-es formához):

100 g oreo keksz
60 g vaj

250 g mascarpone
150 ml hideg tejszín
75 g porcukor
egy narancs / citrom lereszelt héja
fél rúd vanília kikapart magjai

díszítésnek további 3-4 darab durvára összezúzott keksz

A kekszet morzsásra darálom késes robotgépben, összekeverem a lágy vajjal. A tortaforma aljába nyomkodom egyenletesen a masszát, hűtőbe teszem, amíg elkészül a krém.

A habtejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot kikeverem a cukorral, a vaníliával, a citrushéjjal, végül óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt. Eloszlatom a krémet a kekszes alapon. Nagyjából 4 órára hűtőbe teszem. Végül óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, a torta tetejét pedig megszórom a kekszdarabokkal.


Ha tetszett a recept és az alapanyagokból is maradt ki egy kevés próbáljátok ki az oreoból készíthető sütinyalókákat is! 

Egy aprócska bloggal kapcsolatos megjegyzés: ő lett a századik torta az oldalon. :-)