Cseresznyés clafoutis

Nem csak az epertől roskadoznak a ládák, hanem már a cseresznyétől is. Ameddig nincs lakója, addig merek venni, nem nagy mennyiségeket, csak épp annyit, hogy ne rohadjon ránk. Az eredeti terv más volt, de most beértem ennyivel is idő és energia híján. Gyönyörű fekete cseresznyéket kaptam, ebből készült ez a néhány is helyes pite.




Hozzávalók (4 db 10 cm-es formához):

2 tojás
40 g nádcukor
egy csipet só
200 ml teljes tej
50 g liszt (nálam fehér tönköly)
1 tk. vanília-kivonat
150 g cseresznye (kimagozva mérve)
pici puha vaj a tetejére és a tálkák kikenéséhez

+ porcukor

A tojást, a cukrot, a vaníliát és a sót robotgéppel habosra keverem, hozzákeverem a tejet és a lisztet, míg homogén masszát kapok. A formákat (nálam 4 db 10 cm-es átmérőjű) kivajazom, mindegyik aljába szórok cseresznyét. A masszát egyenletesen eloszlatom a gyümölcsökön, kevés vajat morzsolok mindegyik tetejére, végül megszórom a mandulaszeletekkel. 180 fokon 30 percig sütöm. A sütőből kivéve bőségesen megszórom porcukorral.



(A Fahéj magazin FB oldalán jelent meg a recept tavaly, amin kicsit alakítottam.)

Megjegyzések

  1. Kétszer csináltam ilyet, mind a kétszer pite lett. Nem tudom miért. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tulajdonképpen ez pite, tejes pite, csak puccosan elnevezve. :)) Kiszáradt amúgy? Lehet, hogy magas volt neki a hőfok.

      Törlés
  2. Szuper! nem sütök gyakran, (inkább ritkán) :), de ez ideje tervben van, imádom a cseresznyét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én is imádom, de nálam már tiltólistán van a kis fehér lakók megérkezte óta. :)

      Törlés
  3. De ismerős.... én is nagy lelkesedéssel vetem magam bele a cseresznye/meggy szezonba, amíg nem találkozok a lakókkal :) az idén az első meggyadagom nagyon brutál volt, mindben laktak, pedig olyan szépnek tűnt a ládában :( Csábítóak a clafoutisaid! A fotóid meg (mint mindig) csodásak! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem rögtön elveszik a kedvemet, a harmadik lakó után repül az egész adag... Tudom, hogy gáz, de annyira nem bírom őket elviselni. Köszönöm a kedves szavakat! :-))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések