Narancsos-pisztáciás trüffel

Bonbon egy ideje nem készült nálam, sőt csokoládéval sem foglalkoztam, hiszen már javában benne gázolunk a fagylaltszezonban. Az utolsó nagy fellángolásom a trüffelek iránt volt, ebből azért majd még hozok néhányat, mert roppant egyszerű az elkészítésük és engem nagyon jól kikapcsol a készítésük.

Ezek a kis mohás kavics kinézetű trüffelek az egyik kedvenc párosomat rejtik, narancsot és pisztáciát.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júniusi számában is, amely ingyenesen letölthető ITT.

A szünet pár napot tolódik. :)




Hozzávalók (80-90 db-hoz):

10 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
0,75 dl 30%-os zsírtartalmú tejszín
1 kezeletlen narancs reszelt héja
15 csepp narancs esszencia (elhagyható)
2,5 dkg golden syrup / méz
1 dkg puha vaj

a burokhoz:

20 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
5 dkg finomra darált pisztácia
1 tk. matcha tea por (elhagyható)
1 tk. porcukor


A tejszínt felforraljuk a sziruppal vagy mézzel, a narancshéjjal és az esszenciával. Félretesszük hűlni. Közben az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A már nagyjából 40 fokra hűlt tejszínt 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat is és egy botmixer segítségével simára keverjük. 3-4 órát pihentetjük, újra átkeverjük, majd habzsákból sütőpapírral bélelt tálcára adagoljuk a krémet apró halmokba. 8-12 órára hűtőbe tesszük.

A darált pisztáciát, a matcha teát és a porcukrot aprítógépben finom porrá dolgozzuk össze.

A csokoládé háromnegyed részét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tál alját megtörölve levesszük a gőzről. Hozzáadjuk a maradék egynegyed, nagyon finomra vágott csokoládét, teljesen simára keverjük. A kis trüffelgolyókat mártó- vagy sima villa segítségével megmártjuk az olvasztott csokoládéban, alaposan lecsepegtetjük és meghempergetjük a pisztáciában. Néhány perc alatt megszilárdul az így kapott burok. A csokoládé hőmérsékletét tartsuk 31-32 fok között, ha szükséges néha keverjük át vízgőz fölött. A kész trüffeleket tároljuk légmentesen záró műanyag dobozban. Hűtőben 3 hétig áll el. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések